Un copil independent trebuie sa invete cum sa-si poarte singur de grija

Radu e in clasa intai si imi povesteste foarte senin despre cum sta el singur acasa de la varsta de 4 ani. Parintii sunt plecati la munca pana pe la ora 5, iar el ii asteapta cuminte sa se intoarca.

Si nu ti-e frica sa stai singur?“, este prima intrebare care imi vine in minte.

Dar o alung repede enervandu-ma ca de fiecare data cand realizez ca tot ce ii invatam pe cei mici este sa se teama de pericole reale sau imaginare.

Mereu le spunem sa aiba grija ca si cum i-ar pandi un pericol iminent.

Le atragem atentia sa nu se loveasca, sa nu cada, sa nu vorbeasca cu strainii, fara sa le dam insa detalii cum sa aiba grija de ei.

Dar ce faci cat esti singur acasa?” il intreb pana la urma pe Radu.

In primul rand mananc cand ma intorc de la scoala si apoi ma joc, imi fac temele… nimic special“, imi raspunde foarte calm.

Bravo, ii raspund, esti un baiat foarte curajos. Alti copii de varsta ta nici macar nu dorm singuri la ei in camera. Esti un exemplu pentru ei“.

Da, stiu, dar nu e mare chestie. Daca stii ce ai de facut nu trebuie sa-ti fie frica. Eu am si un telefon mobil si pot sa o sun pe mami daca am vreo problema. Dar nu l-am folosit niciodata, nu a fost nevoie“, imi raspunde mandru.

Aici s-a terminat dialogul nostru, pentru ca ne pregateam impreuna sa-l ascultam pe reprezentantul Politiei Romane, care venise special pentru o noua lectie despre Scoala Sigurantei Tedi.

Ma uitam in jurul meu cum toti copiii ascultau atent ce le spunea dl. politist, si cum raspundeau in cor atunci cand intrebarile se refereau la informatii pe care le invatasera deja.

Copiii din scoala pe care am vizitat-o sunt niste norocosi. Chiar le-am spus asta la final. Sunt sigura ca altii copii care nu acces la asemenea ore de pregatire ar da orice sa fie in locul lor. Sa primeasca informatii necesare, utile si care le vor folosi intreaga viata.

Este mare lucru sa construiesti intr-un copil increderea ca se poate descurca, ca tot ce trebuie sa faca este invete cateva reguli iar dupa aceea doar sa le exerseze.

Pentru ca asa se fac copiii mari, experimentand si punand in practica ce au invatat de la parinti, profesori sau alte persoane cu expertiza intr-un anumit domeniu.

Orele de la Scoala Sigurantei Tedi sunt “predate” de catre reprezentanti ai Politiei Romane, care ii invata pe cei mici despre situatii particulare si despre cum este cel mai bine sa reactioneze.

Iar ora la care am participat eu, la Scoala Gimnaziala Centrala din Campina, s-a referit la recunoasterea manifestarilor de tip bullying, crearea unor relatii de prietenie intre colegi, rezolvarea nonviolenta a situatiilor conflictuale.

Campania Scoala Sigurantei Tedi este rezultatul unui parteneriat intre Ministerul Educatiei Nationale si Politia Romana, cu sustinerea MasPex Romania. Scopul campaniei este informarea copiilor privind potentialele pericole si furnizarea de solutii prin metode educative specifice varstei lor, pentru gestionarea acestora.

Activitatile pentru predarea informatiilor despre siguranta sunt concepute astfel incat sa respecte nevoia copilului de a invata prin joc. La varsta de 6-7 ani, copilul se dezvolta din punct de vedere cognitiv, fizic, social si emotional prin joaca.

Iar proiectul Tedi nu are drept scop invatarea pe de rost a unor informatii, ci asimilarea unor cunostinte si dezvoltarea unui set de abilitati la care copilul sa apeleze in diverse situatii. Parteneriatul dintre cele trei institutii a facut posibila adaptarea tuturor materialelor la varsta copiilor implicati in proiect, respectand astfel dreptul acestora la o educatie de calitate.

Proiectul are si o componenta de “fun” adusa de prezenta in sala de clasa a indragitului ursulet Tedi. Copiii pur si simplu il adora si sunt fericiti sa ii arate cat de multe lucruri noi au invatat in orele despre siguranta.

Prevenirea victimizării minorilor constituie o prioritate pentru Poliția Română. Proiectul „Şcoala siguranţei Tedi” este deja la cea de-a IV ediție, iar rezultatele obținute ne încurajează să continuăm. Prin intermediul acestei activități ne dorim să ajutăm părinții și învățătorii să-i pregătească pe cei mici pentru viață, astfel că prin jocurile și demonstațiile practice, susținute de polițiști, copiii pot afla soluții la problemele pe care le întâmpină în viața de zi cu zi”, Ramona DABIJA – Comisar șef de poliție – Director al Institutului de Cercetare și Prevenire a Criminalității, Inspectoratul General al Poliției Române.

Proiectul se deruleaza pe toata perioada anului scolar 2018 – 2019 iar tot suportul didactic este asigurat gratuit de Tedi. Materialele folosite sunt complexe din punct de vedere educativ dar si atractive pentru elevi, astfel incat, la finalului anului de cursuri despre siguranta, copiii sa fie capabili sa identifice situatiile de risc la care pot fi expusi si sa adopte masuri de prevenire adecvate.

Subiectele abordate acopera atat reguli de siguranta rutiera, siguranta la joaca si cum sa navigheze in siguranta pe internet pentru a evita situatiile periculoase.

Mai multe detalii despre acest proiect interesant si util copiilor, puteti citi pe site-ul oficial: Tedi – Scoala Sigurantei.

Despre Maspex Romania

Cu o experienţă vastă pe piaţă şi un portofoliu variat de produse, compania Maspex Romania este unul dintre cei mai cunoscuţi producători din ţară pentru categoriile sucuri, nectaruri şi băuturi răcoritoare, produse instant, snacksuri dulci şi sărate, apă minerală naturală plată şi carbogazificată. Compania se implică activ în proiecte adresate copiilor şi desfăşoară programe sociale educative care vizează siguranţa acestora (Şcoala siguranţei Tedi) şi practicarea sportului şi a mişcării (Cupa Tymbark Junior, Start la mişcare cu Tedi).

Ca sa fii la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uita sa:

Sharing is Caring! ❤

******************************************************************

Meseriadeparinte.ro este un blog personal, proprietarul de drept este Ana Maria Mitrus.

Ca vizitator si deci utilizator al blogului confirmi ca ai citit si esti de acord sa respecti TERMENII SI CONDITIILE stabilite de Meseriadeparinte.ro. 

Folosirea acestui blog si a serviciilor continute in el, este gratuita, sub rezerva respectarii de catre vizitatori a acestor termeni si conditii. 

Articolele publicate  pe Meseriadeparinte.ro se afla sub protectia legilor privind drepturile de proprietate intelectuala (cum ar fi – dar nu limitativ la: L8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, L84/1998 privind marcile si indicatiile geografice).

Comenteaza cu contul de FB

Comenteaza cu contul de FB

2 thoughts on “Un copil independent trebuie sa invete cum sa-si poarte singur de grija

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *