Slefuitorul de diamante – cronica de carte

Astazi o sa va povestesc despre o carte de dezvoltare personala, putin atipica. Spun asta pentru ca include o poveste fascinanta despre industria diamantelor si comertul cu aceste pietre atat de speciale. Iar esenta acestei carti este despre asemanarea dintre viata noastra si un diamant neslefuit. Despre cum, prin concentrare si determinare putem atinge fericirea, implinirea si cum ne putem bucura de reusita.

Cartea este scrisa de Michael Roach – calugar budist care a studiat 20 de ani in manastirile tibetane, este primul american care a primit gradul de Geshe. Michael Raoch a intrat in lumea afacerilor pentru a pune in practica invataturile budiste. A contribuit la infiintarea companiei Andin International Diamond, care in prezent deruleaza vanzari de peste 100 de milioane anual.

Am inceput asa, abrupt, cu aceste mentiuni despre bani si afaceri pentru ca in aceasta carte se demonteaza o parte dintre sfaturile si ideile cu care am fost crescuti si care ne calauzesc viata. Din pacate acordam atat de mult credit acestor invataturi, iar ele sunt atat de adanc impregnate in constiinta noastra incat ajungem sa ne sabotam singuri.

slefuitorul de diamante michael roach

Una dintre credintele cu care traim este ca saracia e o virtute iar banul e ochiul dracului. “Mai bine sarac dar cinstit decat bogat si hot”. Nimic mai neadevarat. Cand esti sarac duci o viata plina de lipsuri si de frustrari si nu doar ca esti in incapacitatea de a le oferi celor dragi cele necesare, dar de multe ori poti fi la randul tau o povara pentru altii. Cand esti bogat poti face mult bine in jurul tau si poti ajuta atat prin pozitie sociala si educatie cat si prin acte de filantropie. De fapt, problema nu sunt banii in sine ci atitudinea noastra fata de ei.

Unii dintre noi totusi, depasesc aceste idei despre “saracie si virtute” si reusesc sa atinga un anumit nivel de bogatie. Intrebarea este cu ce pret? Pentru ca de multe ori sanatatea este prima sacrificata. Familia este pe locul doi. Iar in final, raman doar banii si regretele. In carte este foarte bine dezvoltat acest subiect, pentru ca nu e important doar sa reusim in viata ci  sa ne si bucuram de asta.

Tiparele mentale care ne-au fost impuse de-a lungul vietii ne fac de multe ori sa percem in mod eronat ceea ce ne inconjoara si sa consideram ca multe dintre situatiile prin care trecem sunt probleme sau ghinioane. Daca acest mod de gandire este cel la care apelam in general atunci nu este de mirare de ce nu ni se intampla nimic bun, de ce toate merg prost si de ce “la omul sarac nici boii nu trag”. Cealalta fata a monedei este ca daca suntem buni, daca gandim pozitiv si aplicam niste metode stravechi dar care au fost validate de-a lungul timpului atunci avem toate premisele pentru a descoperi diamantul care poate fi viata noastra.

De multe ori ne propunem sa abordam acest stil de viata insa pentru ca nu obtinem rezultate imediate abandonam dezamagiti, avand convingerea ca sunt doar vorbe goale. Exista insa cateva “secrete” care ne arata cat de usor ne abandonam sansa la fericire, doar pentru ca suntem convinsi ca nu meritam asta. Pentru ca asa ni s-a spus.

In timp ce citeam cartea, astea mici s-au invartit prin jurul meu si ma intrebau intr-una despre ce e vorba. Am reusit sa le “traduc” mesajul cartii pe limba lor si le-am promis ca o sa le invat si pe ele cum sa foloseasca “secretele” despre care am citit in carte. Cautand ceva cu care sa fie familiarizate, le-am intrebat ce au de facut daca vor sa aiba flori in gradina. Dupa cateva incercari am ajuns la raspunsul ca trebuie sa punem seminte. Dupa ce punem semintele in pamant, ce facem? Avem grija de ele, le udam si le punem la soare. Florile or sa creasca imediat dupa ce am plantat semintele? Nu! E nevoie de timp si de munca iar intr-un final se vor vedea si rezultatele.

Despre asta e vorba. Sa abandonezi dupa o incercare, motivand ca nu s-a intamplat nimic si ca metoda nu functioneaza, e ca si cum te-ai duce o zi la sala, dupa care ai abandona pe motiv ca nu ai slabit niciun kilogram si nu ai vazut niciun patratel pe abdomen.

Invataturile din carte reprezinta de fapt un cod de bune practici prin care putem analiza si regandi orice ni se intampla astfel incat orice experienta sa ne aduca mai aproape de reusita. Doar uitandu-ne in jur putem vedea oameni care au intreprins aceleasi actiuni si totusi unii dintre ei au avut succes, altii nu. Unii sunt fericit altii nu. Intrebarea este de ce?

Concluzia cartii, pe care o gasiti aici, este ca scopul oricarei afaceri, al stravechilor invataturi tibetane si, de fapt, al oricarei initiative umane este imbogatirea – dobandirea bunastarii, atat a celei exterioare, cat si a celei launtrice. De aceasta bunastare ne putem bucura doar daca avem grija ca sanatatea noastra fizica si mentala sa ramana infloritoare. Si, pe tot parcursul vietii, sa cautam sa facem in asa fel incat aceasta prosperitate sa aiba o semnificatie cat mai bogata.

Si oare ce dar mai important le putem face copiilor nostri decat sa ii invatam cum isi pot atinge potentialul, sa ii invatam sa aiba o gandire si o mentalitate sanatoasa si sa nu se lase influentati de toate acele percepte care ii trag in jos, le impun limite si ii condamna la o existenta mediocra.

Vestea cu care vreau sa inchei acest articol este ca Michael Roach vine in Romania saptamana viitoare, pe 8 si 9 septembrie, pentru a sustine conferinta “Diamond Cutter“. Il puteti vedea si puteti asculta vorbind despre doua subiecte arzatoare: “Succesul in afaceri” si “Relatii perfecte”. Mai multe detalii despre conferinta gasiti aici iar cartea o puteti cumpara de aici.

Comenteaza cu contul de FB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *