Se atrage atentia din ce in ce mai des ca a aparut prima generatie de copii care moare (sau va muri)  inaintea parintilor

 

Rata bolilor cronice in randul copiilor s-a dublat in ultimii 20 de ani: mai mult de jumatate din copiii cu varste intre 8 si 14 ani au probleme de sanatate pe termen lung la un moment dat, cum ar fi obezitate, astm, dizasbilitati de invatare. Aceste informatii au fost facute publice in urma unui studiu efectuat pe 5.000 de copii si care a durat din 1988 pana in 2006, realizat de Jeanne Van Cleave de la “MassGeneral Hospital for Children in Boston” (sursa).  Din pacate studiul nu a cercetat si motivele carora li s-au datorat aceste schimbari, iar una dintre concluzii este “incurajatoare”: “majoritatea problemelor de sanatate pot fi tratate, spre exemplu mai mult de 70% din copiii obezi care au fost prezenti in studiu au scapat de aceste probleme ulterior” (link, link).

Cu alte cuvinte nu conteaza de ce ne imbolnavim, conteaza ca ne putem vindeca, eu cel putin asa inteleg.

Unul dintre studii,  publicat in Academic Pediatrics, estimeaza ca aproximativ 43% dintre copiii din SUA (32 de milioane) au  cel putin una din 20 de boli cronice evaluate,  iar procentul se ridica la 54.1% daca la cele 20 de boli se adauga obezitea si riscul de intarzieri de dezvoltare.

Al doilea studiu, publicat in Pediatrics arata ca intarzierile in dezvoltare –  development disability (s-ar putea sa nu traduc foarte corect termenii medicali) sunt in crestere in SUA. Intre 1997 si 2008 numarul copiilor de varsta scolara diagnosticati cu autism, ADHD sau alta “development disability” a crescut cu aproximativ 17 procente si ca 15% dintre copiii din SUA (in jur de 10 milioane) prezinta o astfel de dezabilitate.  Se specifica faptul ca aceste cifre au trei ani vechime si ca aplicand aceeasi rata de crestere, s-ar ajunge la un rezultat de 21% pentru prezent, aplicandu-se simpla aritmetica.

Un al treilea studiu realizat de Archives of Psychiatry si mentionat de CNN arata ca SUA au cea mai mare rata de bipolar disorder  – boala maniaco-depresiva – 4,4%, iar India cea mai mica rata 0.1%. Cu alte cuvinte, SUA are de 44 de ori mai multi maniaco-depresivi decat India.

In prezent, obezitatea si in special obezitatea la copii a atins valori epidemice. Toate studiile pe care le-am enumerat prezinta cifre care poate nu spun nimic. Dar imaginile vorbesc.

Astazi se stie ca majoritatea bolilor cronice sunt datorate stilului de viata. Mai mult decat atat, ele sunt boli ale belsugului: prea multa mancare, prea multa bautura, prea mult fumat si prea putina miscare. Iar medicina alopata trateaza simptomele. Oare nu ar fi mai simplu sa se lucreze la cauze, pentru ca e evident ca solutia pentru majoritatea problemelor de sanatate nu depinde de doctori  sau de progresele stiintifice ci de alegerile stilului de viata, de mostenirea noastra si de mediul in care traim.

Sanatatea este un  miraj. O putem atinge dar niciodata nu o putem detine in totalitate. Sanatatea nu e ceva ce putem poseda ci un process, o cale de a fi. Niciodata nu putem spune “sunt sanatos”, ci putem fi mereu in mers, cautand sa atingem o tinta care in sine e neatins.  (link, link)

 

Ca sa fiti la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uitati sa dati Like Paginii de FB   si sa va inscrieti la Newsletter.

Sharing is Caring!  Daca ti-a placut acest articol, distribuie-l catre prietenii tai de pe  Facebook (click aici).

s.

Comenteaza cu contul de FB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *