“Palma” – Cronica de carte

Am citit acest roman intr-un moment de cumpana si m-a pus foarte tare pe ganduri. L-am cumparat dintr-un impuls, intr-o vizita fulger cu fetele pe la Diverta. In timp ce ele alegeau un cadou, eu m-am uitat pe un raft si am vazut aceasta carte care, culmea, era imbracata in tipla asa ca nu am putut sa o rasfoiesc. Am citit insa scurta descriere de pe coperta si fara sa ezit m-am dus la casa.

Apoi, m-am trezit cu ea lângă mine , singura, intr-o camera de hotel. Am inceput sa o citesc insa am trecut cu greu de primele pagini. Cartea incepe in forta cu un limbaj de mahala greu de suportat si cu multe scene de sex,  nu ca ar fi ceva rau, doamne fereste, dar avand in vedere ca era vorba de “sotul” cu “asistenta sotiei” sau sotul singur in baie … totusi… :).

Si iata ca au inceput sa se intample si alte lucruri. Usor, usor au intrat in peisaj mai multe cupluri care impreuna formau un cerc de prieteni. Unii mai apropiati, altii mai indepartati, unii rude, unii dusmani. Aveau un trecut impreuna iar prezentul ii prinde – de voie sau de nevoie – in aceeasi formula. La un moment dat, la o petrecere aniversara, un copil face o prostie si un adult (altul decat parintii lui) ii da o palma. Si de aici incepe cu adevarat intriga. Pentru ca fiecare personaj in sine este un caracter aparte si fiecare cuplu reprezinta realmente un studiu de caz iar palma, acest unic act de violenta, reverbereaza in viata fiecaruia dintre cei prezenti. Incidentul da nastere unor dispute aprinse, dar si intrebarilor referitoare la propria familie, la propria viata si la propriile asteptari, dorinte si credinte.

Ganditi-va la prietenii vostri, la vecini, la cei pe care ii vedeti la televizor, pe facebook, pe bloguri :), toate personalitatile apar cu succes in carte. Este o radiografie a societatii care te prinde si nu mai poti sa lasi cartea din mana. Si intriga este buna, gasim complicatii cu droguri, procese si vieti ratate, frici si arogante, iar in mijlocul tuturor sunt copiii. Apar in continuare si scene de sex doar ca la un moment dat sunt depasite cele ieftine, cu menajera si se trece la ceva mai complex, mai elegant si rafinat. Mai precis, sotia sotului care o insela cu menajera, are si ea o aventura dar de o cu totul alta factura  :).

Daca vreti o carte care sa va tina ocupati o vreme si care sa va puna pe ganduri pentru o buna perioada de timp va recomand sa o incercati pe aceasta. Pentru ca cele opt voci ale romanului prezinta un discurs grav si uneori dureros dar extrem de onest, despre dragoste, sex si casatorie, despre parinti si copii si despre intensitatea sentimentelor. O analiza pertinenta a devotamentului si a fericirii, a compromisului si a adevarului.

Ca sa fiti la curent cu noutatile despre Meseria de Parinte nu uitati sa dati Like Paginii de FB   sau sa va inscrieti la Newsletter.

palma

Comenteaza cu contul de FB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *