Nu exista divort fericit si nici copil care sa treaca peste
“Noi am ramas prieteni, copii sunt foarte ok cu situatia“
“Le-am explicat ca nu din cauza lor ne-am despartit si au inteles“
“Sunt foarte ok cei mici, chiar le convine ca au acum au doua case unde sunt rasfatati. Daca nu le convine undeva, se muta in partea cealalta“
“Chiar el ne-a spus ca e foarte fericit si ca a fost cea mai buna solutie pentru toata lumea”
Cand un parinte pleaca de acasa, lasa un urma lui in vid enorm in sufletul copiilor. Oricat de mult ar incerca sa intelega, copiii vor ramane intotdeauna cu intrebarea “De ce?” si cu nostalgia tuturor momentelor fericite pe care le-ar fi putut trai daca parintii ar fi ramas impreuna.
Nu coteaza ca poate erau nefericiti cu totii, ca despartirea a fost cea mai buna solutie (asa cum sustin majoritatea parintilor), copiii isi imagineaza o realitate paralela in care totul ar fi fost idilic cu o singura conditie: sa aiba amandoi parintii alaturi.
Inconstient, copiii preiau de multe ori asupra lor despartirea parintilor. Presupun ca retragerea unui parinte se datoreaza unor greseli pe care le-au facut ei, copiii, si incearca din rasputeri sa corecteze aceste abateri imaginare. Putin probabil sa reuseasca reunirea familiei, asa ca urmeaza o etapa in care se autodetesteaza.
Nu exista divort fericit
Divortul este, prin excelenta, traumatic pentru cei implicati, soti, parinti, copii, bunici prieteni, familie. Chiar daca este cea mai echilibrata solutie la care pot apela cei doi parteneri, copiii intra intr-o categorie aparte.
Plecarea unui parinte de acasa inseamna un gol dureros in sufletul copilului. El nu intelege si nu vrea sa asculte motivele rationale care i se spun. Tot ce stie el este ca daca parintii l-ar iubi ar trece peste orice neintelegere. Iar continuarea actiunii de divort inseamna ca el nu conteaza in ecuatia familiei. Este invizibil si fara valoare. Sunt sentimente cu care se va lupta toata viata de adult si slabe sperante ca va putea vreodata sa accepte faptul ca a fost doar o victima colaterala in razboiul celor mari.
Pentru un copil, parintii sunt niste zei, reprezentand intregul univers. Fara parinti, copii sunt neiubiti, neprotejati, neingrijiti si incapabili sa supravietuiasca. Copiii au numai nevoi iar parintii sunt singurii care le pot indeplini. Neavand niciun criteriu de comparatie, copiii isi considera parinti perfecti. Atata timp cat aceasta imagine se mentine, copiii se simt protejati.
Poate ca poti divorta de partener, dar nu ai cum sa divortezi de copil. Un divort nu constituie o justificare ca sa iti abandonezi copiii. Orice argument este doar o minciuna pentru a justifica egoismul ca te intereseaza doar fericirea ta. “Le e mai bine fara mine“, “poate ca sufera acum dar la un moment dat vor intelege“, “stiu ca gresesc dar nu am alta solutie“…. Scuze, motive, minciuni.
Toti parintii dau gres din cand in cand. Si ei sunt oameni si au probleme, multe. Dar cum ar fi daca am inceta sa ne mai crestem copiii dupa ureche, asa cum am invatat si noi de la proprii parinti? Poate daca ne-am apleca catre nevoile si dorintele celor mici, poate daca am renunta la egoismul care ne conduce viata, am realiza ca multe dintre tehnicile de crestere si educare a copiilor transmise in familie, sunt pur si simplu sfaturi nocive transmise din generatie in generatie.
Apelarea la ajutor de specialitate, in primul rand pentru parinti si ulterior pentru copii este cea mai buna solutie pe care o putem aplica in cazul unui divort. De multe ori comunicarea in cuplu se afla in impas din motive care tin de experientele personale ale fiecarui partener, insa mai exista o speranta cand dragostea si respectul sunt reactivate si bunastarea intregii familii trece pe primul loc. Resentimentele, furia, judecatile, lasate sa-si fac de cap aduc doar hoas cu ele iar o despartire, de multe ori conflictuala, este inevitabila.
Ca sa fii la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uita sa:
Sharing is Caring! ❤
******************************************************************
Meseriadeparinte.ro este un blog personal, proprietarul de drept este Ana Maria Mitrus.
Ca vizitator si deci utilizator al blogului confirmi ca ai citit si esti de acord sa respecti TERMENII SI CONDITIILE stabilite de Meseriadeparinte.ro.
Folosirea acestui blog si a serviciilor continute in el, este gratuita, sub rezerva respectarii de catre vizitatori a acestor termeni si conditii.
Articolele publicate pe Meseriadeparinte.ro se afla sub protectia legilor privind drepturile de proprietate intelectuala (cum ar fi – dar nu limitativ la: L8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, L84/1998 privind marcile si indicatiile geografice).