Ministerul Sănătății nu vrea să se implice în testarea elevilor: ”Testele cu saliva nu reprezintă un act medical”

Ministerul Sănătății nu vrea să se implice în testarea elevilor, așa că lasă în sarcina celor din Educație decizia referitoare la cine se va ocupa de testele rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă.  

Instituția condusă de Cseke Attila spune tranșant că „testarea cu teste rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă nu reprezintă un act medical”.

 

Foto

MS precizează că „pentru folosirea testelor nu este necesară pregătire medicală sau condiții speciale de lucru. În acest context, decizia utilizării la domiciliu a testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă revine sistemului educațional.”.

Recomandarea celor din Sănătate este ca, la nivelul sistemului educațional, unități de învățământ sau Ministerul Educației, după caz, să se stabilească fluxurile pentru preluarea-predarea testelor, corectitudinea prelucrării/interpretării acestora, corectitudinea raportării și către cine se va face raportarea, în funcție de numărul de utilizatori, personalul didactic și nedidactic existent disponibil, numărul de cadre medicale de la nivelul unităților de învățământ etc.

În rest, Ministerul Sănătății asigură cadrele didactice, dar și pe părinți de întreaga considerație și înțelegere privind situația creată, dar reamintește că, testarea cu teste rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă nu reprezintă un act medical.

Aceasta este o măsură de prevenție ce poate fi aplicată în scopul identificării rapide a unor posibile cazuri de infectare cu SARS-COV-2. În toate situațiile, teste din salivă trebuie validate prin testare RT-PCR sau testare rapidă.Ca urmare, domeniul educațional care a solicitat utilizarea acestui tip de teste este îndreptățit să decidă și cu privire la modul de utilizare. Ministerul Sănătății va sprijini acest demers.Mai mult, procedura de management a cazului cu infectare va fi reglementată la nivelul unui Ordin comun al celor două ministere. În aceste zile, reprezentanții Ministerului Sănătății și ai Ministerului Educației se vor întâlni pentru a elabora actul normativ.”, menționează MS.

 

 

Comenteaza cu contul de FB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *