Lasati tacerea sa vorbeasca

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le invatam inca din prima zi in care devenim parinti este cum sa ne intelegem copilul. Este important atat in perioada in care este doar un bebelus dar si mai tarziu cand creste si devine adolescent sau chiar un adult. Mesajul cheie la care trebuie sa ne raportam in fiecare moment este ca “fiecare copil are o personalitate unica si care va ramane cel mai probabil neschimbata pe toata durata vietii lui“.

Trecand peste toate prejudecatile, indiferent daca suntem genul de parinte care considera ca are un copil “cuminte” sau unul care considera ca are un copil “nazdravan, dificil sau neascultator”, ce avem noi de facut este sa il observam pe cel mic in absolut toate ipostazele si sa nu-l judecam doar in functie de o anumita situatie.

Ca sa patrundem mai adanc in comportamentul copilului nostru si ca sa putem sa tragem niste concluzii referitoare la personalitatea lui e important sa-l observam si atunci cand se joaca, cand mananca sau cand doarme. Personalitatea lui unica se manifesta diferit atunci cand e odihnit si poate lua forme ingrijoratoare atunci cand e obosit.

Nu faceti greseala sa va judecat copilul dupa fapte.

Pe cat posibil rezervati-va timp alaturi de cel mic, vorbiti cu el si ascultati tot ce va spune. Nu-l intrerupeti ci dimpotriva, incurajati-l sa va dea cat mai multe amanunte. Fiti atenti nu doar la vorbele pe care le spune ci mai ales la expresia fetei si la limbajul corpului pentru a intelege cu adevarat sentimentele care il incearca. Puneti intrebari ajutatoare atunci cand conversatia pare sa se stinga insa cand e cazul, lasati tacerea sa vorbeasca.

Increderea in sine este un factor important atunci cand vorbim despre succesul in viata. Incurajarea unei atitudini pozitive si sanatoase fata de propria persoana este foarte importanta pentru fericirea si implinirea celor mici.

O relatie pozitiva si deschisa intre noi si copiii nostri ne ofera posibilitatea de a le arata celor mici cum sa se aprecieze intr-un mod sanatos si de asemenea, cum sa-i aprecieze si pe altii. Atentia pe care le-o oferim celor mici ii face sa se simta speciali.

Ca sa fiti la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uitati sa dati Like Paginii de FB   si sa va inscrieti la Newsletter.

 

Comenteaza cu contul de FB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *