Incurajati-va copilul!

Copilul e inteligent. Si el merita sa stie asta. Mai mult, trebuie sa fie convins de asta.

Copiii trebuie incurajati de mici sa aiba indrazneala sa faca lucuri. Sa incerce chiar daca pare dificil. Si sa insiste chiar daca nu le-a iesit din prima. Asa cum spunea Augusto Cury “parintii buni isi pregatesc copiii pentru aplauze iar parintii inteligenti ii pregatesc pentru esec”.

Laudati copilul pentru orice succes, laudati-l chiar daca are doar initiativa de a face ceva. De la initiativa la actiune e doar un pas. Un pas mic pentru noi dar un pas mare pentru un copil care nu este incurajat. Nu-i spuneti niciodata copilului “sa nu faca” ceva, fara sa-i explicati de ce. Nu-i spuneti niciodata ca “nu poate”. Nu-l comparati niciodata cu alti copii. Nu-i spuneti niciodata ca e prost si nu permiteti nimanui sa faca acest lucru.

Increderea copilului in el insusi se cultiva inca de la nastere. Iubiti-va copilul si aratati-i acest lucuru, pentru ca iubirea este izvorul motivatiilor. Dupa ce va creste, se va gasi in situatii ce-i vor ameninta securitatea si increderea. Dar aceasta amenintare va fi contrabalansata daca persoanele de langa el, si in special mama, ii arata afectiune si ii transmit puterea sa depaseasca obstacolele.

E foarte greu sa fii copil. E foarte greu sa intelegi tot ce te inconjoara si e dificil sa-i intelegi pe adulti. Copilul nu este un “adult mic”, este doar un copil. Sa nu uitam ca tot ceea ce invata copilul (pana la 5 ani in special) reprezinta cele mai dificile concepte pe care le va intalni vreodata.

Comenteaza cu contul de FB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *