Despre stiinta si spiritualitate cu Gregg Braden

S-au facut deja cativa ani de cand incerc sa introduc pe blog niste subiecte “mai grele” dezvoltate si sustinute de specialisti recunoscuti la nivel mondial, insa mai mult de cateva articole timide despre homeopatie nu am reusit sa scriu.

Am tot cautat metoda cea mai lina pentru a formula o introducere si a dezvolta apoi subiectul, insa introducerea aceasta mi-a dat foarte mult de furca. Sub nicio forma nu am gasit formula perfecta care sa contina informatiile de la care sa pornesc. Si nu m-am hotarat nici care dintre savantii pe care ii admir si care mi-au oferit nenumarate raspunsuri la intrebari care uneori par rupte de realitate, ar putea sa ma ajute in acest demers.

Iata insa ca a venit momentul in care am un punct de plecare, este inregistrarea unei emisiuni peste care am dat la televizor din greseala atunci cand a fost difuzata si pe care nu am reusit sa o gasesc inregistrata oricat de mult am incercat. Astazi insa un prieten mi-a trimis un mail cu o arhiva care continea inregistrarea acestei emisiuni.

Invitatul special este Gregg Braden, un om de stiinta contemporan, care a scris istorie explicand relatiile dintre stiinta si spiritualitate. Fost geolog informatician la firma Philips Petroleum in anii 70, iar in 80 proiectant sef de sisteme informatice la Martin Marietta Aerospace, in 90 a devenit director tehnic la Cisco Systems unde a condus procesul de dezvotare a echipei de suport global care asigura buna functionare a internetului de astazi.

Ideile pe care le prezinta sunt pertinente si pe intelesul tuturor (chiar si profanilor ca mine in domeniul stiintei), iar daca va pasioneaza subiectul, sigur o sa gasiti inregistrarea de mai jos foarte interesanta.

Cele mai importante idei:

 • Cele 6 sase presupuneri gresite pe care stiinta le face si pe baza carora e construita lumea noastra.
 • Faptul ca suntem invatati ca trebuie sa separam stiinta de spiritualitate desi este evident ca doar privindu-le impreuna ne putem face o idee cat de cat realista despre lumea in care traim.
 • Suntem in punctul in care incepem sa ne dam seama ca functionam pe baza unor modele neviabile.
 • Limita dintre stiinta si spiritualitate devine neclara.
 • Stiinta este un mod relativ nou de a explora lumea. Stiinta moderna, la care ne referim noi, a aparut in urma cu aproximativ 300 de ani cand Isaac Newton a formulat legile fizicii. Deci practic, de 300 de ani depindem de stiinta ca sa aflam cine suntem, care este relatia noastra cu Pamantul, cu corpul nostru, cu trecutul, cu viitorul sau cum ne rezolvam problemele.
 • Exista oameni care se simt exclusi din aceasta discutie doar pentru ca nu vorbesc limbajul stiintei. Si au dreptate. Pentru ca inainte de stiinta, exista 5.000 de ani de istorie umana. Si e normal sa ne intrebam: omenirea a stiut ceva pana acum 300 de ani? Raspunsul este “DA”, stramosii nostri aveau un mod de a intelege cine suntem si care e relatia noastra cu Pamantul. Poate ca modul lor nu era neaparat unul stiintific insa cu siguranta le-a oferit raspunsuri si i-a ajutat sa traiasca in viata de zi cu zi.
 • Cand a aparut stiinta, am aruncat toate aceste informatii si am spus ca tot ce nu poate fi dovedit stiintific nu exista.
 • Am ajuns astfel in situatia in care in lume sa se intample diverse evenimente pe care stiinta nu poate inca sa le explice. Dar ele se intampla in continuare.
 • Fizica cuantica devine legatura dintre stiinta moderna si spiritualitate (respectiv stiinta antica). Asta se intampla deoarece fizica cuantica permite interactiunea campurilor energetice demonstrand interactiunea noastra cu lumea fizica si cu fenomene care nu sunt acceptate de fizica traditionala. Astfel, fizica cuantica devine puntea necesara atunci cand e folosita cum trebuie.
 • Fizica cuantica a demonstrat fara niciun dubiu ca tot ce exista este conectat cu restul lumii.
 • Gasiti in video un experiment efectuat in 1997 in Elvetia, in prezenta a 3.400 de ziaristi, care demonstreaza ca lucrurile care au fost la un momentat impreuna, dupa ce sunt despartite ramant totusi unite prin energia lor.
 • Autovindecarea: stiinta din ziua de azi ne spune si incearca sa demonstreze aproape acelasi lucru pe care il stiau si stramosii nostri: faptul ca celulele din organism reactioneaza la impusurile chimice transmise de catre creier. Iar impulsurile chimice trasmise de creier depind de ceea ce simte inima. Asa ca in fiecare clipa a vietii noastre,exista o conversatie intre inima si creier.

Dupa ce urmariti acest interviu, cautati informatii despre Gregg Braden. Cititi-i cartile si incercati sa intelegeti mesajul pe care il transmite. Va promit ca o sa va schimbe viata.

Si promit ca o sa revin si eu cu alte articole si carti care sa contribuie la umplerea acestei Cutii a Pandorei care se cheama “Stiinta sau Spiritualitate?”.

Ca sa fiti la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uitati sa dati Like Paginii de FB   si sa va inscrieti la Newsletter.

Enjoy!

https://youtu.be/SdLTHUYAzXk

 

 

 

Ana Maria Mitrus

Buna, Eu sunt Ana Maria Mitrus, sunt casatorita – cu Cristi, si sunt mama - pentru Alexandra si Andreea. Imi place sa petrec foarte mult timp cu familia mea si sa ma implic in tot ce inseamna cresterea si educatia fetitelor. Imi place sa cos si sa mesteresc, imi place sa citesc si sa aflu lucruri noi si interesante in orice domeniu. Imi plac oamenii care au ceva de spus si de la care pot sa invat ceva. Imi plac animalele, imi place sa merg cu rolele si imi place marea. Ma bucur de viata si sunt recunoscatoare pentru tot ce am.

Leave a Reply

Your email address will not be published.