3. Arata-i clar ca vrei sa il ajuti si ca esti acolo pentru el
Daca ai banuiala ca fiul/fiica ta aflat la varsta adolescentei trece prin situatii nu tocmai placute, atat legate de cercul de prieteni dar si de consumul de alcool, tutun sau droguri, fii bland dar direct. Intreaba, asculta si exprima-ti toata disponibilitatea de a ajuta si de a rezolva impreuna orice situatie, indiferent cat de neplacuta este ea.
4. Fii sincer cu tine insuti si nu juca rolul lupului moralist
Copiii sunt mai inteligenti decat ne place noua sa credem, sper ca ti-ai dat seama pana acum. Ei stiu cand mintim sau cand le impunem reguli pe care noi nu le urmam. Un comportament de genul acesta ii face sa isi piarda increderea si respectul fata de noi asa ca cel mai bine e sa fim sinceri.
5. Ajuta-l sa gandeasca singur si discutati impreuna deciziile pe care le-a luat
- Discutati impreuna despre implicatiile potentiale ale alegerilor pe care le face
- Ajuta-l sa analizeze critic ce se intampla in jurul lui
- Invata-l cum sa-si caute singur informatii si cum faca deosebirea intre cele de calitate si fakenews
6. Alege cu grija luptele pe care le duci cu adolescentul tau
Daca il bati intr-una la cap cu aceleasi subiecte s-ar putea ca de la un punct incolo sa nici nu te mai auda. Cand e vorba de subiecte minore, cum ar fi modul in care se imbraca sau filmele la care se uita, gandeste-te bine daca e cazul pentru o discutie si daca nu cumva risti sa faci din tantar armasar. Cand insa e vorba de subiecte serioase, cum ar fi drogurile, sexul sau lipsitul noptile de acasa, atunci e bine sa ramai ferm pe pozitii cu orice risc si sa fii pregatit cu argumente si chiar represalii.
7. Incearca sa nu reactionezi la izbucniri furioase
Adolescentii trec prin adevarate furtuni hormonale iar asta le afecteaza foarte mult si comportamentul. Adauga toate schimbarile prin care trec, precum si toate provocarile carora trebuie sa faca fata si iti vei da seama ca viata lor nu e tocmai usoara. Adolescentii lovesc adesea in oamenii care sunt alaturi de ei, pe care de fapt ii iubesc si in care au incredere, si fac asta nu pentru ca ii urasc si pentru ca se simt confuzi. Sa nu crezi tot ce auzi (te urasc, as fi vrut sa nu fii mama/tatal meu, etc.) ci asteapta sa treaca furtuna pentru a avea ocazia de a vorbi sincer si de a afla impreuna ce se afla de fapt in spatele furiei. S-ar putea sa se simta confuzi, furiosi, suparati sau pierduti si sa nu stie cum sa o exprime.
8. Ajuta-ti adolescentul sa se simta in siguranta
Adolescentii se ingrijoreaza adesea ca implicarea unui adult in problemelor lor va inrautati lucrurile. Trebuie sa-l faci sa inteleaga ca vrei doar sa-l ajuti si ca nu vei face nimic din ceea ce nu-si doreste. Acest aspect este deosebit de important pentru a le castiga increderea. Asculta-i temerile si ajuta-l sa-si recapete siguranta de sine, asigurandu-l ca veti rezolva totul impreuna.
9. Pune intrebarile corecte
Uneori vei afla mult mai multe detalii daca pui intrebari deschise. In loc sa-l chestionez punctual pe anumite subiecte, mai bine intreaba-l pur si simplu “Cum te simti?” sau “Cum a fost ziua ta?”si ajuta-l sa-ti vorbeasca despre ceea ce simte. Daca discutia se blocheaza, poti incepe tu sa povestesti care mai e viata ta, iar restul va veni de la sine.
10. Fii disponibil oricand are nevoie de tine
Nu poti sa fii parinte doar cand ai timp sau chef pentru asta, la fel cum problemele adolescentilor nu apar doar in momentele convenabile. Oricand simti ca ceva nu e in regula cu adolescentul tau si oricand vine la tine cu o problema, lasa totul deoparte si incercati sa rezolvati impreuna ce il framanta. Nu ii reprosa ca te incurca cu prostiile lui si nu incerca sa minimalizezi importanta situatiei. Daca el este afectat de ceea ce se intampla, asta e tot ce conteaza.
Ca sa fii la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uita sa:
- Te inscrii la Newsletter (vei primi saptamanal un email cu ultimele articole publicate)
- Dai Like Paginii de FB Meseria de parinte
- Te inscrii in Grupul De FB Meseria de parinte
- Dai Subscribe la canalul de YouTube Meseria de Parinte
******************************************************************
Meseriadeparinte.ro este un blog personal, proprietarul de drept este Ana Maria Mitrus.
Ca vizitator si deci utilizator al blogului confirmi ca ai citit si esti de acord sa respecti TERMENII SI CONDITIILE stabilite de Meseriadeparinte.ro.
Folosirea acestui blog si a serviciilor continute in el, este gratuita, sub rezerva respectarii de catre vizitatori a acestor termeni si conditii.
Articolele publicate pe Meseriadeparinte.ro se afla sub protectia legilor privind drepturile de proprietate intelectuala (cum ar fi – dar nu limitativ la: L8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, L84/1998 privind marcile si indicatiile geografice).