Consumul de alcool în timpul sarcinii poate duce la afectarea capacităţii cognitive a copiilor

Pentru a studia efectele consumului de alcool în timpul gravidităţii, oamenii de ştiinţă au combinat, pentru prima dată, rezultatele mai multor proiecte de cercetare.

În cadrul cercetării, au fost examinate 23 de studii publicate pe tema consumului de alcool în timpul sarcinii şi au fost identificate dovezi că această practică poate să ducă, de asemenea, la o greutate mai mică a bebeluşului la naştere.

Concluziile cercetării întăresc recomandările directorului serviciilor medicale din Regatul Unit care, în cadrul unei campanii cu sloganul ”Drymester”, îndeamnă femeile să se abţină de la consumul de alcool în toate trimestrele sarcinii.

Metodele folosite în cadrul cercetării includ studii tradiţionale precum teste aleatorii controlate, alături de strategii alternative, cum ar fi compararea copiilor din aceleaşi familii ale căror mame au redus sau au crescut consumul de alcool între sarcini, precum şi o abordare bazată pe markeri genetici, denumită ”randomizare mendeliană”.

Anterior, cercetările pe această temă s-au realizat prin studii ”observaţionale”, în cadrul cărora participanţii sunt deja expuşi la un factor de risc, iar cercetătorii nu încearcă să intervină pentru a schimba cine este şi cine nu este expus.

Toate cercetările incluse în analiză au încercat să compare elemente corespondente din grupuri de persoane care diferă doar în ceea ce priveşte expunerea la alcool în timpul sarcinii.

Deşi analiza a fost exhaustivă, studiul este limitat în abilitatea sa de a stabili cantitatea de alcool care provoacă aceste efecte negative.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că femeile ar trebui să fie sfătuite în continuare să se abţină de la consumul de alcool pe durata sarcinii.

“Numărul dovezilor care atestă efectele dăunătoare ale alcoolului asupra copiilor înainte de naştere este în creştere, iar cercetarea noastră este prima care a luat în calcul gama completă de studii pe această temă”, a precizat conducătoarea studiului, Luisa Zuccolo, de la Universitatea din Bristol.

“Este puţin probabil ca rezultatul să fie întâmplător, dacă luăm în calcul o varietate de abordări şi de rezultate”.

“Cercetarea noastră confirmă actualul consens ştiinţific: consumul de alcool în timpul sarcinii poate afecta capacităţile cognitive ale unui copil mai târziu pe parcursul vieţii, inclusiv activităţile de învăţare. Ar putea totodată avea drept efect o greutate mai mică la naştere”.

“Acest mesaj este mai important ca niciodată având în vedere studii recente prin care industria alcoolului promovează informaţii derutante despre adevăratul impact al consumului de alcool în timpul sarcinii asupra sănătăţii”.

Cercetarea a fost finanţată de National Institute for Health Research şi Medical Research Council din Regatul Unit al Marii Britanii.

Studiul, intitulat ”Dovezi ale efectelor expunerii prenatale la alcool asupra greutăţii copilului la naştere şi asupra neurodezvoltării în urma unei analize sistematice a unor studii cvasi-experimentale”, a fost publicat în International Journal of Epidemiology.

 

Ca sa fii la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uita sa:

  1. Te inscrii la Newsletter (vei primi saptamanal un email cu ultimele articole publicate)
  2. Dai Like Paginii de FB Meseria de parinte
  3. Te inscrii in Grupul De FB Meseria de parinte 
  4. Dai Subscribe la canalul de YouTube Meseria de Parinte

******************************************************************

Meseriadeparinte.ro este un blog personal, proprietarul de drept este Ana Maria Mitrus.

Ca vizitator si deci utilizator al blogului confirmi ca ai citit si esti de acord sa respecti TERMENII SI CONDITIILE stabilite de Meseriadeparinte.ro. 

Folosirea acestui blog si a serviciilor continute in el, este gratuita, sub rezerva respectarii de catre vizitatori a acestor termeni si conditii. 

Articolele publicate  pe Meseriadeparinte.ro se afla sub protectia legilor privind drepturile de proprietate intelectuala (cum ar fi – dar nu limitativ la: L8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, L84/1998 privind marcile si indicatiile geografice).

Comenteaza cu contul de FB

 

Comenteaza cu contul de FB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *