Ce mai gatim: Reteta mea de pizza rapida si sanatoasa

Ca sa fii la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uita sa dai Like aici:

 

La noi in familie pizza este una dintre mancarurile cele mai apreciate si cele mai solicitate. Vorbesc despre pizza facuta in casa, de la A la Z, inclusiv aluatul si sosul de rosii. Si, pentru ca la mine cuvantul de ordine este eficienta, am dus prepararea acesteia la un alt nivel.

Am sa va las mai jos reteta, dar nu inainte de a va incuraja sa gatiti cu cei mici inca de la cele mai fragede varste. Stand langa voi, murdari pana in varful nasului de faina dar mandri ca pot sa fie de folos, vor invata magia gatitului si vor aprecia mancatul in familie alaturi de cei dragi.

Pentru aluat eu nu prea mai folosesc drojdie de bere, in primul rand pentru ca dospirea ma intarzie foarte mult si in al doilea rand pentru ca nu imi mai place aluatul pufos. Prefer sa folosesc doar faina, ulei de masline si putina sare. Optional folosesc putin praf de copt. Este reteta de lipii invatata de la bunici crescuti la tara, pe care o transmitem si noi copiilor nostri. Aluatul preparat in acest fel este mai crocant si in functie de timpul de gatire chiar rontaie.

Un alt detaliu este ca de cativa ani fac doar pizza vegetariana. La inceput faceam jumate de tava cu carne, jumate fara, insa dupa ce am remarcat ca jumatatea mea (cea fara carne) este insuficienta, in timp ce restul ramane neatinsa, am stabilit ca este o traditie de familie sa facem pizza vegetariana.

Va recomand pizza pentru ca este o reteta rapida, santoasa si un real ajutor: te scoate de multe ori din incurcatura atunci cand frigiderul e gol iar copiii tipa de foame 🙂 .

Dar sa trecem la treaba!

Ce mai gatim Ce mancam azi

2

Reteta mea de aluat este in felul urmator:

  • 500 g faina
  • 250 ml apa
  • putin ulei de masline
  • un praf de sare
  • praf de copt (optional)

Intr-un castron se pune faina amestecata cu praful de copt si cu sarea, in mijloc se face o adancitura si se pune o parte din apa. Ce mai gatim Ce mancam azi

Se amesteca usor si se adauga apa pe masura ce aluatul incepe sa se formeze. Cantitatea de apa este estimativa, in functie de cum se comporta faina. Daca aluatul vi se pare prea tare, puteti sa  mai adaugati putina apa. De asemenea, daca aluatul este prea moale, mai presarati putina faina si framantati usor. In final aluatul trebuie sa fie elastic, sa poata fi intins cu usurinta. Ce mai gatim Ce mancam azi

3Dupa ce ati framantat aluatul, ungeti cu ulei suprafata de lucru si intindeti-l cu facaletul (aka sucitorul). 5Formati o pizza rotunda sau de dimensiunile tavii, mutati aluatul in tava si adaugati toppingurile. Pentru transfer eu pun foaia de copt deasupra aluatului, apoi pun sucitorul deasupra si rulez cu grija. Sulul astfel format il pun in tava, cu hartia in jos, si derulez in sens invers.

6

Primul strat este sosul de rosii facut in casa, din rosii, busuioc, sare si ulei de masline. Ungeti tot aluatul si treceti la stratul urmator, mozzarella.

9

Va recomand sa folositi Mozzarella Gourmet de la Delaco, este foarte buna la gust, usor de ras si foarte indragita de copii pentru ca se intinde foarte mult atunci cand mananci pizza. Ce mai gatim Ce mancam azi

Dupa stratul de mozzarela urmeaza legumele dupa preferinte, eu pun ceapa, rosii, ardei, ciuperci si masline. Uneori mai adaug si dovlecei sau zuchinni insa nu foarte des pentru ca devin astea mici suspicioase 🙂 . Ce mai gatim Ce mancam azi

10

Dupa asezarea topingurilor, punem tava in cuptor, eu o las cam 20-30 de minute la 170 de grade, in functie de topingurile alese si de cantitatea pusa. Daca stratul de legume este mai mare si daca acestea sunt zemoase, las pizza mai mult in cuptor. Altfel, o scot dupa 20 de minute.

Rezultatul, puteti sa va convingeti si singuri, este absolut delocios. Foarte rapid, usor de facut si distractiv pentru toata lumea. Mie intotdeauna imi ramane putin aluat cu care fetele se joaca in timp ce pizza e la cuptor, asa ca timpul trece imediat.

Proaspat scoasa din cuptor:

12

Asa arata blatul:

14

Ca sa fiti la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uitati sa dati Like Paginii de FB   si sa va inscrieti la Newsletter.

13

Ce mai gatim Ce mancam azi

Comenteaza cu contul de FB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *