Presedintele Iohannis este solicitat sa intervina urgent in rezolvarea cazul Cameliei Smicala, romanca careia statul finlandez i-a luat copiii minori
Seful statului Klaus Iohannis este solicitat să intervină urgent în soluționarea cazului Camelei Smicală, privat de autoritățile finlandeze de dreptul de a mai avea custodia copiilor săi din anul 2015.
În urma unei cereri făcute săptămâna trecută de azil în cadrul Ambasadei României la Helsinki, alături de copiii săi, autoritățile de la Helsinki refuză să îi mai acorde dreptul de a-și vedea fetița, Maria, aflată în custodia protecției copilului din Finlanda, în regim de izolare, în timp ce fiul său, Mihai, de asemenea minor, este dat în urmărire generală după ce a fugit dintr-un centru de plasament pentru a încerca să își vadă mama”, arată un comunicat al formațiunii.
Cazul Smicală a reapărut în atenția opiniei publice ca urmare a solicitării mamei celor doi copii de a putea reveni în România, țară în care au domiciliul legal. Solicitarea a fost respinsă de MAE.
Medicul român Camelia Smicală Jalaskoski trăieşte un coşmar în Finlanda, ţară în care s-a mutat în urmă cu 12 ani. Povestea dramatică a româncei căreia statul finlandez i-a luat copiii minori, pe Mihail (11 ani) şi pe Maria (10 ani), încredinţându-i serviciului de Protecţie a Minorilor, seamănă mult cu cea a familiei Bodnariu din Norvegia.
In mai 2015, trei executori judecatoresti si doua reprezentante de la Protectia Copilului au venit sa-i ia pe cei doi copii, spunandu-i femeii ca ii duc sa se intalneasca cu tatal lor, dupa ce fostul sot, finlandez, s-a plans autoritatilor ca Camelia Smicala planuieste sa fuga din tara adoptiva, in Romania, impreuna cu copiii, asa cum relateaza Adevarul.
Au urmat scene abrutizante pentru copiii care au fost agresaţi de executori.
„Prima reacţie a fost să-i iau în braţe şi să-i apăr cu corpul meu. Aşa mi-au fost rupte coastele. Andreea a sunat la poliţie. La venirea poliţiei, executorii judecătoreşti au înhăţat copiii, i-au urcat în maşina socialului şi au disparut. Abia dupa ce copiii au fost răpiţi, Socialul a făcut decizia de preluare a copiilor în plasament“, a povestit femeia.
La un an de la scena traumatizanta la care au fost supusi, pe 16 mai 2016, copiii au fost luati de politie de la scoala si dusi la casa de copii (Mihail), respectiv intr-o familie (Maria).
Femeia a aflat ulterior ca a fost condamnata la 6 luni de arest, romanca fiind data in judecata de statul finlandez pentru defaimarea autoritatilor, respectiv a executorilor judecatoresti care au intervenit in forta pentru a-i prelua copiii.
Potrivit portalului Știri pentru Viață, autoritățile din Finlanda încalcă sistematic drepturile copiilor familiei Smicală, despărțiți de mama lor, dar și unul de altul, în urma unei reclamații neîntemeiate făcute de tatăl violent, acum 4 ani.
Camelia Smicală a divorțat de acesta, însă nu a pierdut custodia copiilor, instituționalizarea lor fiind considerată abuzivă, atâta timp cât mama nu a fost decăzută din drepturi și dorește să-i crească acasă.
Copiii și-au exprimat de multe ori dorința de a reveni acasă, adresând în acest sens o cerere și Ambasadorului României la Helsinki. După o perioadă în care micuților li s-au refuzat orice vizită a mamei, asistența religioasă și accesul la un avocat, aceștia au primit în cele din urmă învoire să petreacă uneori sfârșitul de săptămână acasă la mama lor, iar avocatul a putut depune o cerere de audiere a copiilor în instanță.
Apel disperat la ONU: “Ne-au dus la închisoarea de copii”
Pe reţelele de socializare au apărut şi două scrisori ale copiilor, traduse de mama lor, în care aceştia cer ajutor pentru a scăpa de coşmarul în care sunt târâţi fără voia lor:
Prima scrisoare a lui Mihai Jalaskoski către Drepturile copilului de la ONU.
“Bună!
Sunt Mihai şi am trecut prin încercări foarte grele. Petri, care se dă drept tatăl meu, pe când eu aveam 2 ani (nb. avea cam 4 ani), a încercat să mă omoare pe mine şi pe familia mea. El a izbit-o pe sora mea mai mare, Andreea de perete, s-a urcat pe mama şi pe sora mea mai mică. Apoi, când eu, mama ,sora mea mica şi sora mea mai mare, ne-am mutat de la el, am fost cu toţii fericiţi până ne-au obligat sa ne întâlnim cu Petri. Apoi ne-au dus la casa de copii, de fapt la închisoarea de copii. Am fost luaţi cu forţa, bătuţi şi chinuiţi. Când ne-au dus la nişte lucratori sociali,aceştia ne-au spus că ne vor duce să locuim la Petri. Am sunat de multe ori la 112. Ne era frică de ce o sa ne facă Petri. Când a aflat Petri că am sunat la 112 a început să ţipe la Maria: “ce ati făcut?” El s-a repezit la noi pe scări în sus , ne-a luat telefoanele şi ne-a spus că ne duce la casa de copii. Eu şi Maria am spus că acolo e mai bine decât cu el. Apoi, după ce am ajuns din nou acasă, am fost obligaţi din nou să ne întâlnim cu Petri. Petri ne spune tot timpul că suntem zombi şi că eu şi cu Maria nu vom mai ajunge niciodată acasă. a spus că ne promite că nu o să mai ajungem acasă.”
Prima scrisoare a Mariei Jalaskoski catre Drepturile omului la ONU
“Ce ne-a făcut Petri mie şi familiei mele Petri s-a urcat pe mama când eu eram la mama in braţe şi in acelaşi timp s-a urcat şi pe mine. Petri ma pişca si mă strângea atât de tare de mână (la fel ii făcea si fratelui meu), incât imi rămâneau semne timp de o săptămână. Petri l-a băgat pe fratele meu cu capul sub apă şi a aruncat-o pe sora mea mai mare pe scări. Petri mi-a aruncat cu papucii lui in capul meu si al sorei mele.”
Puteti citi mai jos scrisoarea deschisă adresată de Cătălin Ivan președintelui Klaus Iohannis:
„Stimate Domnule Președinte,
Tragedia prin care trece cetățeanul român Camelia Smicală, alături de copiii săi, de asemenea cetățeni români, din anul 2015 încoace, întrece orice posibilitate a noastră de a ne imagina, în starea sa pură, suferința umană. Din păcate, autoritățile române, indiferent de culoarea politică a Guvernului și de cine a ocupat vremelnic funcția de Ministru de Externe, au făcut prea puțin sau deloc pentru a soluționa situația-limită a medicului român.
Cu fetița ținută în izolare de către protecția copilului și băiatul hătuit de Poliție prin Helsinki, Camelia Smicală s-a văzut pusă la zid chiar de către reprezentanții țării sale, care au găsit de cuviință să îi îngreuneze și mai tare situația oricum imposibilă, anunțând autoritățile finlandeze că vrea să fugă cu cei doi minori.
Camelia Smicală nu mai are timp să aștepte, cei doi copii ai săi nu mai au răgaz pentru proceduri greoaie și nu mai pot răbda încălcările repetate ale unor drepturi fundamentale. Prinsă în hățișul birocratic, Camelia a ajuns la căpătul puterilor din cauza directă a țării sale, care nu a găsit în atâția ani nici o soluție diplomatică, fermă, pentru a-i ușura situația.
În ceasul al 13-lea, Domnule Președinte, opriți-vă pentru câteva minute din campania Dumneavoastră electorală în care alergați de unul singur și în care faceți casting-uri cu jurnaliști preferați pentru a organiza non-dezbateri și ocupați-vă de problema reală a unui cetățean român disperat, care v-a cerut de nenumărate ori, și în mod direct, ajutorul.
Poate că atunci când în preajma podiumului de unde vă țineați discursul de Ziua Marinei ați făcut o gafă neacordând atenție unui om în suferință. Dovediți că a fost o scăpare și că ignorarea suferinței aproapelui nu este regulă atunci când vine vorba despre mandatul Dumneavoastră! Rezolvați astăzi situația Cameliei și a copiilor săi! Dovediți că aveți influența externă cu care vă lăudați în campania pentru realegerea în funcție și dovediți că puteți fi, măcar pentru o zi, Președinte pentru Români!”
Cătălin Ivan
Ca sa fii la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uita sa:
- Te inscrii la Newsletter (vei primi saptamanal un email cu ultimele articole publicate)
- Dai Like Paginii de FB Meseria de parinte
- Te inscrii in Grupul De FB Meseria de parinte
- Dai Subscribe la canalul de YouTube Meseria de Parinte
******************************************************************
Meseriadeparinte.ro este un blog personal, proprietarul de drept este Ana Maria Mitrus.
Ca vizitator si deci utilizator al blogului confirmi ca ai citit si esti de acord sa respecti TERMENII SI CONDITIILE stabilite de Meseriadeparinte.ro.
Folosirea acestui blog si a serviciilor continute in el, este gratuita, sub rezerva respectarii de catre vizitatori a acestor termeni si conditii.
Articolele publicate pe Meseriadeparinte.ro se afla sub protectia legilor privind drepturile de proprietate intelectuala (cum ar fi – dar nu limitativ la: L8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, L84/1998 privind marcile si indicatiile geografice).
Comenteaza cu contul de FB