Cat ii costa pe parinti “educatia gratuita”: 3.000 lei/an/copil aproximativ
Pentru cine mai crede si mai sustine ca educatia in Romania este gratuita, am vesti foarte proaste. Trecand mai departe de marturiile oricarui parinte care are copilul in sistemul de stat, indiferent de nivelul la care este, avem si o cercetare oficiala care ne arata niste cifre incredibile.
Practic, costurile ascunse ale educatiei au fost dublate in ultimii opt ani. Daca in 2010 vorbeam de aproximativ 1.500 de lei, in 2018 suma ajunge la aproximativ 3.000 lei/copil/an.
Finantarea deficitara a invatamantului, multiplele reforme incepute si abandonate pe traseu, indolenta si incompententa autoritatilor sunt doar cativa dintre factorii din cauza carora educatia a devenit un privilegiu.
Am mai spus asta si imi pare extrem de rau ca situatia este in continuare la fel, daca nu mai rea: copiii care nu au parinti care sa isi permita sa plateasca decontul, sunt vulnerabili si discriminati de stat.
In ziua de azi, daca esti copil si nu ai parinti care sa te duca la scoala (in primul rand), care sa te sustina, care sa plateasca manuale, rechizite, consumabile, excursii, auxiliare, uniforme, fondul clasei, etc., este foarte greu, daca nu imposibil sa primesti o educatie si sa obtii o diploma, macar pentru studii medii.
In 2010, studiul realizat de Salvati Copiii, arata, in premiera, ca in Romania educatia este gratuita doar in teorie. In practica, parintii erau nevoiti sa achite costuri care nu apareau in nicio Lege si reforma a educatiei si pentru care, evident, nu primeau chitanta. In medie, suma per copil achitata de parinti intr-un an scolar, era de 1.490 de lei.
La 8 ani distanta, in 2018, un nou studiu realizat cu cateva saptamani inainte de inceperea unui nou an scolar, a aratat ca suma pe care parintii trebuie sa o aloce suplimentar este dubla: 3.093 de lei costa anual, “educatia gratuita” a copilului.
Valorile sunt mai mari in mediul urban fata de mediul rural (3.351 lei fata 2.757 lei). In ciclul primar, parintii platesc in medie 2.545 lei anul. In gimanzial, suma este de 3.083 lei, iar daca elevul este la liceul, parintii trebuie sa “cotizeze” cu 3.647 lei.
Lipsa resurselor umane, calitatea precara a materialelor didactice si starea critica in care se afla scolile – de la tavane si banci pana la paza si dotarea laboratoarelor- i-au determinat pe parinti sa dubleze efortul pedagogic, prin meditatii contra cost.
Fata de 2010 procentul celor care apeleaza la meditatii platite la materiile studiate in scoala (nu sunt incluse cursurile extracurriculare) a crescut de la 24 la 40 la suta, iar costul acestora a crescut si el, pe masura inflatiei: de la circa 1.350 de lei, media anuala, in 2010, la peste 1.080 lei, in 2018. Procentul variaza de la 19% , pentru elevii din ciclul primar, la 56% dintre liceeni.
Fondul clasei ramane unul dintre costurile neoficiale ale educatiei si o constanta a scolii romanesti. 56%, comparativ cu 72% in 2010, contribuie la acest fond. 2 din 10 parinti afirma ca fondul clasei este o contributie obligatorie, dar cei mai multi nu sunt consultati in privnta destinatiei banilor. 46% dintre parinti, indica, totusi, cheltuieli cu materialele didactice sau amenajarea salilor de clasa. Fondului clasei i se adauga, pentru 28% dintre parinti,si un “fond”, al scolii.
Ponderea parintilor care afirma ca li s-au cerut sume de bani pentru inscrierea copilului la scoala, acordarea de note, promovarea examenelor sau protocol la examene, a scazut fata de 2010, de la valori de aprox. 5% din total, la valori sub 1%.
Vorbim si despre categorii noi de costuri, precum cele asociate programelor de after school. Desi incidenta este relativ scazuta si acum, in jur de 10%, acolo unde apar, reprezinta a doua categorie de cost, in ordinea importantei. 90% dintre parinti ai caror copii participa la astfel de programe, suporta integral costurile, indiferent ca sunt desfasurate in institutii publice sau private.
Din pacate, in Romania, conditionarea financiara a participarii la programe de suport educational, constituie un factor de discriminare extrem de grav, deoarece sunt dezavantajati tocmai copiii care au nevoie de ajutor. Decalajele sociale sunt adancite iar saracia educationala devine un statut social permanent. Sigura cale de a garanta integrarea sociala este accesul la educatie. Educatia nu ar trebui sa fie un lux, ci, asa cum prevede si legea, un drept universal si neingradit, pentru toti copiii.
Voi ce experiente aveti cu “invatamantul gratuit”? Ati contribui cu bani la scoala? Vi s-au cerut in mod explicit sau ati cotizat de buna voie?
Ca sa fii la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uita sa:
Sharing is Caring! ❤
******************************************************************
Meseriadeparinte.ro este un blog personal, proprietarul de drept este Ana Maria Mitrus.
Ca vizitator si deci utilizator al blogului confirmi ca ai citit si esti de acord sa respecti TERMENII SI CONDITIILE stabilite de Meseriadeparinte.ro.
Folosirea acestui blog si a serviciilor continute in el, este gratuita, sub rezerva respectarii de catre vizitatori a acestor termeni si conditii.
Articolele publicate pe Meseriadeparinte.ro se afla sub protectia legilor privind drepturile de proprietate intelectuala (cum ar fi – dar nu limitativ la: L8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, L84/1998 privind marcile si indicatiile geografice).