Viata e dificila

Ieri am fost la un seminar despre care o sa va povestesc mult timp de-acum incolo.Pur si simplu, multe dintre conceptele in care cred si pe care le promovez s-au regasit direct sau indirect in tematica abordata de Adrian.

Punctul central al seminarului a fost insa o componenta pe cat de importanta pe atat de greu de stapanit: Disciplina. Este, poate,  cheia succesului pe care ar trebui sa o folosim in permanenta dar despre care  foarte multi dintre noi, din pacate, nici nu stiu ca exista. Dintre cei care stiu, foarte putini au abilitatile necesare de a se lupta cu demonii proprii (a.k.a. “omul negru”, cum ii spune Adrian) astfel incat sa depaseasca toate fricile si temerile care le saboteaza viata si deciziile in cel mai sadic mod cu putinta.

Am plecat de la seminar cu multe intrebari (si cateva teme 🙂 ) iar una dintre intrebari a fost de ce nu putem sa ne automotivam si sa ne autodisciplinam? De ce trebuie sa ajungem adulti ca sa aflam (in cel mai fericit caz) despre faptul ca depinde doar de noi daca vom reusi sau nu. Si ca “indiferent ce credem despre noi, avem dreptate” (Henry Ford).  Iar continuarea acestei dileme este in ce punct am putea interveni in educatia copiilor nostri pentru ca lor sa nu le lipseasca atat de multe dintre deprinderile si abilitatile care ne lipsesc noua?

Viata e dificila. Acesta este un mare adevar iar partea frumoasa este ca odata ce ne dam seama de el, il transcedem. Odata ce stim ca viata e dificila – odata ce am inteles si am acceptat acest fapt – viata nu mai e dificila. Viata inseamna o serie de probleme, dar de multe ori nu vedem acest lucru si ne plangem mai mult sau mai putin zgomotos de parca viata in general ar trebui sa fie usoara. Viata este dificila pentru ca de multe ori procesul de a te confrunta cu problemele si de a le solutiona este unul dureros.

Problemele, in functie de natura lor desteapta in noi frustrare, mahnire, tristete, singuratate, vina, regret, manie frica sau chiar disperare. Totusi, abia in acest proces de confruntare cu problemele si de solutionare a lor viata isi gaseste sensul.

Problemele sunt taietura care face distinctia intre succes si esec. Ele provoaca curajul si intelepciunea. Din cauza problemelor pe care le avem crestem mintal si spiritual. Asa cum spunea Benjamin Franklin “Lucrurile care dor instruiesc‘”. Din acest motiv oamenii intelepti invata sa nu se teama de probleme ci sa le spuna bun venit si lor, si durerii pe care acestea o aduc. Dar multi dintre noi nu sunt atat de intelepti. Temandu-ne de durerea implicata aproape toti, intr-o masura mai mare sau mai mica, incercam sa evitam problemele. Le amanam in speranta ca vor disparea. Le ignoram, le uitam, pretindem ca nu exista.

sursa foto

Am putea defini disciplina ca fiind setul fundamental de instrumente nesesar pentru a solutiona problemele vietii.  Aceste instrumente sunt tehnici de a suferi, mijloace prin care sa traim durerea cauzata de probleme, astfel incat sa le depasim si sa le solutionam cu succes invatand si dezvoltandu-ne in cadrul acestui proces.  Invantandu-ne pe noi cum sa stapanim aceste instrumente este primul pas in a le transmite copiilor nostri cum sa experimenteze intr-un mod constructiv durerea provenita din probleme.

Exista cel putin patru instrumente pe care ne putem baza, niste instrumente simple astfel incat, cu putin antrenament toti copiii pot deveni experti in folosirea lor pana la varsta de 10 ani. Totusi, regi si presedinti uita sa le foloseasca iar acest lucru le aduce prabusirea. Problemele nu rezida in complexitatea acestor instrumente ci in vointa de a le folosi. Ele sunt instrumente prin care ne confruntam cu durerea in loc de a o evita iar daca cineva cauta sa evite suferinta legitima, atunci cu siguranta va evita sa le foloseasca:

  • Amanarea satisfactiei
  • Acceptarea responsabilitatii
  • Devotiunea fata de adevar
  • Echilibrul

Este mult de povestit asa ca o sa rezerv cate o postare pentru fiecare in parte. Pana atunci insa, va las sa cugetati la o vorba atribuita lui Eldridge Cleaver, care ne spune ca “Daca nu esti parte din solutie, esti parte din problema” :).

P.S: Am sa trimit catre 10 dintre voi un email cu o rugaminte. Este tema mea pentru acasa iar raspunsul vostru este foarte important pentru mine, ma va ajuta sa constientizez niste lucruri care imi vor folosi in mod crucial in deciziile mele viitoare. Deci va rog sa va concentrati si sa nu vorbiti intre voi :). Si mai ales sa nu copiati :).

 

 

Comenteaza cu contul de FB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *