Concediul prenatal, concediul medical si concediul de odihna

Concediul de maternitate

Concediul de maternitate este un beneficiu acordat viitoarelor mame, independent de concediul de creștere a copilului. Potrivit legislației în vigoare, concediul de maternitate presupune 126 de zile calendaristice, împărțite înainte de naștere și după, în perioada de lăuzie, pentru care mamele pot primi și o indemnizație de maternitate stabilită în funcție de stagiul de cotizare și veniturile obținute. Chiar și femeile care nu sunt angajate, dar au obținut venituri ca persoane fizice autorizate se pot asigura pentru a beneficia de acest concediu și de indemnizația aferentă.

Concediul de maternitate se acorda pentru sarcina si pentru perioada post natala, pe o perioada de 126 de zile calendaristice. In aceasta perioada se acorda si indemnizatie de maternitate.

Concediul de maternitate se refera la 63 de zile inainte de nastere. Concediul pentru lauzie se refera la 63 de zile dupa nastere (concediu postnatal).

Indemnizatia de maternitate este de 85% din aceeasi baza de calcul precum media veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar.

Concediul prenatal se acorda, in exclusivitate, pentru sarcina, si nu pentru afectiuni ce pot interveni pe parcursul sarcinii, fara a avea legatura cu starea de insarcinare a mamei.

Concediul crestere copil

La Concediul de crestere copil au dreptul atat mama, cat si tatal copilul. Ordonanta prevede ca este obligatoriu ca salariata/salariat.

Concediul medical

Toate persoanele asigurate medical si cu asigurati sociale de sanatate au dreptul la un concediu medical.
Care sunt conditiile prin care poti obtine concediu medical?

Angajatul trebuie sa prezinte medicului de familie sau celui primar o adeverinta de la job care atesta calitatea de asigurat.

Conform legii concediilor medicale, angajatii au dreptul la mai multe tipuri de concedii conform urmatoarelor conditii:
– pentru incapacitate temporara de munca
– pentru prevenirea imbolnavirilor si recuperarea capacitatii de munca
– pentru maternitate sau risc maternal

Concediul medical, potrivit codului muncii se acorda pe o durata maxima de 180 de zile calendaristice in interval de 1 an si este socotit de la prima de imbolnavire. Daca este nevoie de prelungirea concediului, acest lucru se poate face incepand cu a 91 a zi calendaristica si necesita avizul medicului specialist.

Concediul de odihna

Prin Codul Muncii, concediul de odihna este dreptul oricarui salariat angajat in Romania.
Durata concediului de odihna

Numarul de zile de concediu de odihna este de 20 de zile lucratoare. Durata concediului de odihna conform noului cod al muncii poate fi negociata si stipulata in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective de munca.

In concediul anual de odihna nu sunt incluse sarbatorile legale sau zilele libere platite.

Concediul de odihna neefectuat

Concediul de odihna neefectuat se plateste – din pacate, nu. Concediul de odihna neefectuat NU se plateste, decat daca angajatul paraseste compania in cadrul careia a lucrat si mai avea zile liberede luat.

In plus, concediul de odihna neefectuat in anul anterior nu va fi pierdut, pentru ca zilele ramase vor putea fi luate intr-o perioada de 18 luni, incepand cu anul urmator.

 

Plata concediului de odihna

Avand in vedere ca dreptul la concediul de odihna este valabil pentru toti angajatii, conform Codului Muncii, fiecare salariat trebuie remunerat chiar si in perioada in care lipseste de la serviciu.
Zilele de concediu vechime

Doar angajatii din sectorul public au dreptul la 21 si 25 de zile concediu odihna, in functie de vechimea lor in campul muncii.

Functionarii publici si bugetarii cu o vechime de sub 10 ani au dreptul la 21 de zile de concediu pe an, in timp ce cei care lucreaza de peste 10 ani beneficiaza de 25 de zile de concediu anual.

Persoanele care lucreaza in cercetare au dreptul la 25 de zile (vechime sub 10 ani) si 30 de zile (vechime peste 10 ani).

Pentru angajatii din sectorul privat, vechimea in munca poate fi un factor care creste numarul zilelor de concediu, insa acest aspect trebuie sa fie stipulat in contractul de munca al salariatilor.

Concediul medical intrerupe concediul de odihna

Conform Codului Muncii, perioadele de incapacitata temporara de munca, cele aferente concediului de materniate, concediului de risc maternal si concediului pentru ingrijirea copilului bolnav sunt considerate perioade de activitate desfasurata. Astfel, daca angajatul se regaseste intr-una dintre situatiile mentionate mai sus, acesta va beneficia tot de 20 de zile sau de numarul agreat cu angajatorul.

Concediul medical in timpul concediului de odihna obliga intreruperea concediului de odihna, iar salariatul va avea dreptul sa foloseasca zilele de concediu neefectuate dupa iesirea din concediul medical.

Totodata, daca concediul medical se intinde pe durata unui intreg an calendaristic, angajatul va avea drept la concediul de odihna intr-o perioada de 18 luni, incepand cu anul urmator celui in care salariatul s-a aflat in incapacitate de munca.

Concediul fara plata

In anumite situatii, salariatii au dreptul la concediu fara plata pentru rezolvarea unor situatii personale. Durata acestuia se stabileste prin intermediul contractului sau regulamentului intern al al angajatorului.
*******************************************************************
In cadrul proiectului #MamaManager promovam afacerile, joburile sau ideile mamelor din comunitate.
  • Daca vrei si tu sa te inscrii in comunitate te asteptam in Grupul FB Mama Manager.
  • Daca vrei sa ai un articol despre tine in aceasta sectiune de pe blog, te rugam sa completezi formularul de aici.
Ca sa fii la curent cu toate noutatile nu uita sa:
******************************************************************
Meseriadeparinte.ro este un blog personal, proprietarul de drept este Ana Maria Mitrus.
Ca vizitator si deci utilizator al blogului confirmi ca ai citit si esti de acord sa respecti TERMENII SI CONDITIILE stabilite de Meseriadeparinte.ro. 
Folosirea acestui blog si a serviciilor continute in el, este gratuita, sub rezerva respectarii de catre vizitatori a acestor termeni si conditii. 
Articolele publicate  pe Meseriadeparinte.ro se afla sub protectia legilor privind drepturile de proprietate intelectuala (cum ar fi – dar nu limitativ la: L8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, L84/1998 privind marcile si indicatiile geografice).
[fbcomments]

Random Posts

  • Ce este somajul tehnic si cum se aplica?

    Somajul tehnic reprezinta intreruperea sau reducerea temporara a activitatii, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau […]

  • #MamaManager prezinta: Cristina Jilavu owner Eventportrait.ro

    In cadrul proiectului #MamaManager am sa promovez afacerile, joburile sau ideile mamelor din comunitate.   Daca vrei si tu sa […]

  • #MamaManager prezinta: Ana Richardson Interior Design

    In cadrul proiectului #MamaManager am sa promovez afacerile, joburile sau ideile mamelor din comunitate. Daca vrei si tu sa te […]

  • Haideti cu mine la Women March Together, un eveniment TEDx Bucharest

    TEDxBucharestSalon dă startul primăverii cu primul eveniment al comunității: Women March Together pe 7 martie la Auditorium Pallady Conversația despre femei și […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*