La unul dintre articolele precedente, intitulat “Sportul si autonomia”, am primit pe FB un comentariu la care m-am gandit mult timp. O cititoare imi spunea ca ce scriu eu sunt clisee, lozinci, vorbe din carti care nu se aplica “in vremurile astea”. I-am inteles problema, avea un fiu adult, arhitect de succes dar care nu avea realizari in viata persoanala pentru ca isi consuma toata energia in viata profesionala iar vina pentru toate astea se datora “dorintei de a fi autonom si independent”. Desi avea un copil educat, iata ca la capitolul “realizari personale” nu prea scria nimic. Ba din contra, probleme majore de sanatate, hipertensiune, stres si multe altele.
Cunosc si eu cazuri similare, de adulti care stiu sa munceasca si castiga foarte bine insa in viata particulara sunt pur si simplu un dezastru. Nu au prieteni, nu au relatii, nu au copii, nu sunt fericiti si ajung la un moment dat sa se intrebe ce rost are viata lor?
Asa ca m-am tot gandit, pana la urma la ce ne referim atunci cand vorbim despre autonomie? Cine ne invata toate acele abilitati necesare pentru o viata implinita? Sigur, scoala si familia ne invata o serie de abilitati congnitive, printre care scrisul, cititul, memorarea, capacitatea de a rezolva probleme matematice, rationamente etc.
Insa autonomia, fericirea si succesul pe termen lung implica o serie de abilitati despre care nu ne spune nimeni nimic. Nu ne invata nimeni cum sa ne facem prieteni, cum sa gestionam emotiile, cum sa facem fata stresului. Nimeni nu pomeneste nimic despre responsabilitate, despre abilitatea de a lua decizii favorabile, despre autocontrol si negociere sau despre perseverenta.
Increderea in sine cred ca este de departe regina neincoronata a tuturor acestor abilitati iar una dintre modalitatile cele mai indicate pentru a o dezvolta este practicarea unui sport. Doar acolo, sub supravegherea unui antrenor, avand un cadrul organizat, copiii pot sa invete cum sa depaseasca esecurile si cum sa se concentreze pe reusitele viitoare. In sport copiii invata cum sa-si stabileasca obiective si ce pasi trebuie sa urmeze pentru a le atinge. Sportul este o experienta de viata care nu poate fi comparata si nu poate fi inlocuita cu nimic altceva.
Pentru ca la un moment dat e important sa stii sa faci alegerea intre ceea ce merita sacrificii din partea ta si ceea ce nu merita niciun fel de efort.
Iar in viata, la fel ca si in sport, e important sa stim sa ne evaluam sansele si sa putem sa apreciem la modul cel mai obiectiv daca rezultatele obtinute ne vor aduce satisfactii adevarate sau doar iluzia fericirii.
Ca sa fiti la curent cu noutatile despre Meseria de Parinte nu uitati sa dati Like Paginii de FB sau sa va inscrieti la Newsletter.
Parerea mea este ca copiii nostri trebuie sa vada la noi, parintii, cum sa faca toate lucrurile despre care vorbesti, trebuie sa fie martori ai echilibrului familial ca sa il poate reproduce autonom.
Asa este, noi ar trebui sa fim modelele lor din toate punctele de vedere.