Anul acesta a fost plin de evenimente marca #SocialMoms. Avand diverse teme, ele au fost organizate exclusiv in Bucuresti unde s-au bucurat de foarte mult succes iar asta s-a vazut in primul rand prin faptul ca salile au fost neincapatoare.
Apoi, a fost numarul de parinti care ne-au urmarit online si care ne-au dat un feedback extraordinar dar care continea si un mesaj comun: “De ce organizati doar in Bucuresti? Sunt parinti in toata tara care vor sa participe. Va rugam, veniti si la noi!“
Asa ca, incurajati de mesajele voastre am pornit la drum. In luna noiembrie am organizat 3 evenimente mari, in 3 orase din colturi diferite ale tarii.
300 de parinti din Timisoara, Iasi si Constanta au Spus Da autonomiei in cadrul evenimentelor Social Moms, powered by Danonino.
Cele 3 evenimente au avut ca tema “autonomia copiilor” si au fost sustinute de trei bloguri de parenting: Taticool, Meseria de parinte si Jurnalul unei mame.
Conferintele „Spune Da! Invata cum sa cresti un copil autonom” vin in completarea companiei Danonino – Spune Da! – ce urmareste incurajarea autonomiei copiilor. Danonino ii indruma pe parinti sa spuna Da, sa le dea voie celor mici sa incerce, sa exploreze si sa reuseasca prin propriile forte in mici proiecte personale: sa seimbrace singuri, sa isi decoreze camera, sa gateasca, sa picteze si sa aleaga ce le place, in general.
Evenimente au avut o componenta de parenting sustinuta de cei trei bloggeri de parenting: Dan Cruceru – la Timisoara, Ana Maria Mitrus – la Iasisi Aura Angheliu – la Constanta. Alaturi de ei a fost si Gabriela Maalouf , trainer de NLP pentru copii si parinti.
A doua componenta, cea de nutritie, a fost sustinuta de specialisti: Dr. Mihaela Martin la Timisoara, Ionut Ignat la Iasi si Dr. Luiza Pirvu la Constanta.
Autonomia din perspectiva parintilor bloggeri. Dan, Ana si Aura ne-au vorbit despre autonomie, asa cum au trait ei aceasta etapa de dezvoltare a copiilor lor, cu multe exemple din viata personala. Fiecare dintre ei a avut o abordare diferita in stimularea autonomiei copiilor lor, in functie de nevoile pe care acestia le-au avut, insa metodele lor s-au bazat de fiecare data la ideea de a lasa libertate copilului de a explora si de a incerca. Cu totii avem o strangere de inima atunci cand cel mic porneste cu bicicleta pe cont propriu, pentru prima data, insa este nevoie sa gasim in noi puterea de a-i lasa sa isi incerce puterile pentru a-si atinge autonomia.
Cum crestem copii autonomi? La aceasta intrebare ne-a raspuns Gabriela Maalouf care a facut o prezentare a principalelor etape din dezvoltarea autonomiei copiilor, fiecare fiind caracterizata de anumite praguri pe care copilul trebuie sa le atinga. Daca in primii ani de viata copilul are nevoie de sustinerea parintilor pentru a invata sa mearga, sa manance singur, sa se imbrace singur, pe masura ce isi dezvolta aceste abilitati, el trebuie lasat sa le puna in aplicare. Desi nu va reusi din prima incercare, trebuie sustinut cu rabdare pana ce va reusi.
Autonomia le da incredere copiilor necesara pentru a incerca lucruri noi, pentru a se dezvolta independent de parinti si familie. In acelasi timp, intre copii si parinti trebuie sa existe o relatie de interdependenta, fiecare aducand in familie calitati si abilitati diferite care lucreaza impreuna.
Gustarile sanatoase si felul in care ii putem convinge pe cei mici sa le aleaga au fost subiectele panelurilor de nutritie sustinute de cei trei nutritionisti invitati. Povestile, jocurile si creativitatea sunt mijloace de care orice parinte se poate folosi pentru a-l determina pe copil sa incerce un anumit aliment care nu ii pare foarte atragator. Am aflat de retete simple si sanatoase de incercat acasa si multe lucruri interesante despre felul in care fructele si legumele influenteaza buna functionare a organismului.
In timp ce parintii au ascultat cu atentie informatiile, copiii au pictat, au desenat si s-au jucat in atelierele creative special concepute de partenerii Eliana Club, Doamna de Pictura si Momki.
Mai mult de 300 de parinti si 150 de copii au participat la cele 3 evenimente.
Daca vreti sa organizam evenimente similare si in orasul vostru, asteptam mesajele voastre pe adresa ana@meseriadeparinte.ro sau in comentarii.
Mai multe poze de la evenimente gasiti pe Pagina de FB Social Moms.
Parteneri media: desprecopii.com, qbebe.ro, mamicamea.ro, sfatulmamicilor.ro, gokid.ro, kidsnews.ro, mamica.ro, taticool.eu, meseriadeparinte.ro, jurnaluluneimame.ro.
Pingback: Viata ta iti apartine. Fa-o memorabila! - Meseria de parinte | Ana Maria Mitrus