Cum sa incurajam primele semne de autonomie ale copiilor

Chiar daca autonomia este un concept care se desfasoara pe parcursul mai multor ani, totusi, fundatia acesteia se construieste in primii 2-3 ani de viata.

Putem incuraja dezvoltarea autonomiei copiilor, dandu-le libertatea sa exploreze lumea din jurul lor astfel incat sa invete sa gandeasca singuri. Asta nu inseamna sa-i lasam nesupravegheati ci sa-i expunem la experiente si oportunitati care le permit sa-si dezvolte personalitatea.

foto

In primul an din viata copilul invata sa aiba incredere in parintii lui, cei de care este complet dependent pentru a-i indeplini nevoile.  Primul an este important tocmai din acest motiv, deoarece autonomia se bazeaza pe incredere. De fiecare data cand  copilul vede ca mama lui (sau cine are grija de el) il ajuta atunci cand are nevoie de ceva, automat creste si increderea copilului in persoana respectiva. Astfel lumea inconjuratoare incepe sa capete o imagine frumoasa si interesanta, facandu-l pe cel mic din ce in ce mai  curios sa o exploreze.

Incepand din al doilea an, copiii invata sa mearga, si astfel se pot deplasa pe distante mai mari, independent si fara sa aiba prea mult nevoie de ajutorul unui adult. Tot in aceasta perioada, copiii incep sa-si constientizeze individualitatea, reprezentata in special prin faptul ca pot sa desfasoare diverse activitati singuri. Incep sa-si dezvolte stima de sine comparandu-se cu altii.

Increderea unui copil in fortele proprii creste de fiecare data cand reuseste sa faca ceva pe cont propriu. Chiar daca pentru noi poate fi dificil sa stam sa ne uitam cum cei mici se chinuie sa realizeze ceva, totusi in asta consta incurajarea autonomiei: in a ne abtine sa-i ajutam si sa le usuram drumul.

Simplul fapt ca suntem acolo si ca am reusit sa construim in timp increderea de care va spuneam mai sus, reprezinta asigurari care le dau incredere celor mici. 

Ce putem face noi pentru a incuraja dezvoltarea autonomiei:

  • sa le oferim un mediu sigur care sa le permita sa exploreze, sa-si testeze abilitatile si sa aiba incredere in ei
  • sa folosim frecvent numele copilului, pentru a-l ajuta sa realizeze ca este o persoana separata
  • sa-l punem sa se uite in oglinda si sa-i explicam pe cine vede. Copiii obisnuiesc sa se uite la fata fara sa realizeze ca de fapt in oglinda sunt chiar ei.
  • sa le oferim celor mici 2 sau 3 posibilitati atunci cand vine vorba de o alegere si sa-i lasam sa decida chiar ei
  • sa le transmitem increderea noastra si aprobarea pentru toate reusitele pe care le au
  • sa le transmitem un sentiment pozitiv chiar si atunci cand incercarile lor dau gres si sa-i incurajam sa incerce iar si iar, pana vor avea succes.

Dezvoltarea autonomiei nu inseamna neaparat independenta. Pentru ca e important atat ca cei mici sa poata sa se descurce singuri dar si sa stie cand e cazul sa ceara ajutorul celor din jur.

Acest articol face parte din campania “Spune DA creativitatii” prin care, alaturi de Danonino, ne-am dorit sa va inspiram cu articole si povesti care sa va ajute in acest proces frumos dar foarte dificil de a modela cat mai corect mintea si personalitatile celor mici.

Ca sa fiti la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uitati sa dati Like Paginii de FB   sau sa va inscrieti la Newsletter.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/meseriad/public_html/spuneda/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *