Cat de util este televizorul?

Ne-am obisnuit sa discutam intotdeauna despre efectele nocive ale ecranului de televizor si suntem cu totii de acord ca de multe ori se face abuz.

Dar v-ati intrebat vreodata daca am putea sa intoarcem toata aceasta situatie legata de televizor, in avantajul nostru si implicit al celor mici?

Eu de exemplu nu pot sa nu mentionez faptul ca am invatat engleza datorita filmelor care la vremea repectiva nu erau dublate. Cred ca este un avantaj major sa ii lasam pe cei mici sa asculte si sa intuiasca ce vor sa spuna personajele pentru ca in acest mod le va fi mult mai usor sa vorbeasca si sa inteleaga limba engleza.

Sau cine nu isi aduce aminte de TeleEncicolpedia? Nu pot sa uit cu cata nerabdare asteptam sambata seara, sa urmaresc un nou episod din care sa aflu atatea informatii pe care nu le-as fi gasit nicaieri altundeva.

Apoi, un alt avantaj al meu personal este ca am invatat foarte multe secrete legate de gatit. Imi place la nebunie sa urmaresc din cand in cand cate un program TV unde bucatari experimentati prezinta retete mai simple sau mai complicate, unde pot sa aflu traditii si specialitati culinare din diverse zone geografice.

Iar in serile linistite, nimic nu ne delecteaza mai tare decat sa vedem un film inghesuiti unul langa altul pe canapea, cu pisicile in brate si cainii la picioare.

televizorul in familie

Uitam de multe ori ca progresul este bun ca fara el nu am fi unde suntem astazi si ca de fapt problema este doar modul in care folosim tehnologia. Abuzul are efecte negative in orice domeniu si nici televizorul nu face exceptie. Insa e bine ca intotdeauna sa identificam  modalitatile in care putem profita la maximum de vremurile pe care le traim.

Televizorul poate aduce nenumarate beneficii, copiii pot urmari emisiuni educative, pot vedea documentare cu locuri, oameni si lucruri pe care, poate, nu ar ar putea sa le cunoasca.

Paradoxal, televizorul ii poate inspira pe cei mici chiar sa citeasca. Pentru ca majoritatea filmelor sunt ecranizari ale unor carti de succes, cu putina sustinere din partea noastra ii putem face curiosi sa vada de unde a pornit ideea filmului.

Exista studii care arata ca acei copii care au urmarit emisiuni educative sau informative vor tinde sa foloseasca televizorul ca metoda alternativa de invatare. De asemenea, copiii care au fost monitorizati au avut note mai mari la scoala, au fost mai putin agresivi si au acordat o mai mare importanta studiilor pe termen lung.

Pana la urma, televizorul poate fi chiar util, insa depinde doar de noi, parintii. sa ii vedem aspectele benefice, sa indicam programele care pot fi urmarite si evident sa stabilim limite.

Voi cum procedati cu copiii vostri? Le spuneti da atunci cand va roaga sa-I lasati la televizor?

Ca sa fiti la curent cu noutatile despre Meseria de Parinte nu uitati sa dati Like Paginii de FB   sau sa va inscrieti la Newsletter.

este televizorul bun

2 thoughts on “Cat de util este televizorul?

 1. Elly Create

  Copii mei au televizor la discretie, tablete la discretie, laptopuri la discretie. Nu abuzeaza de niciunul. Cel putin cel mare. Tot de LEGO abuzeaza si isi cheltuie banii :))) Pe tableta sta le youtube si se uita cum se construieste nu stiu ce lego. Pe laptop sta si cauta ce lego sa-si mai ia, unde este mai ieftin, ce a mai aparut nou. Int-o zi l-am gasit pe Amazon cautand lego. Si le calculeaza, l-a invatat tati. Si are numai 8 ani. Cel mic (6 ani) sta mai mult pe tableta, dar nu ma deranjeaza, o s-o lase singur. Este un copil deosebit, sunt speciali si ii multumesc Domnului in fiecare seara pentru copii minunati si noua sa ne dea putere sa-i crestem/educam.

  te pup, Ana!

  Reply
  1. Meseria de parinte Post author

   Elly, despre asta e vorba. Si televizorul si tabletele si telefoanele sunt doar niste obiecte, iar noi suntem cei care le dam intrebuintarea. De noi depinde daca aceste obiecte ne aduc beneficii sau ne fac rau. Si evident, conteza enorm ce ii invatam si pe copii.
   Pup si eu!

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *