V-am incurajat de nenumarate ori sa le cititi povesti celor mici si sper ca mesajul meu a ajuns la voi. Astazi o sa va spun de ce e important sa ii invatam pe copii sa creeze chiar ei povesti si cum le puteti voi descifra intelesul ascuns.
Cand un copil spune in mod spontan o poveste el o inventeaza nu doar din propria experienta ci si pe baza valorilor, dorintelor, preocuparilor si nevoilor lui. In termeni de specialitate aceasta se cheama “proiectie” pentru ca ce face copilul de fapt este sa “proiecteaze in afara” personalitatea lui interioara, pentru a fi vazut de lumea exterioara.
Cand simtiti ca cel mic are ceva pe suflet dar nu stie cum sa se exprime, rugati-l sa va spuna o poveste si fiti atenti la urmatoarele trei aspecte:
- care este atitudinea “eroului” povestirii?
- care este modul in care sunt rezolvate problemele?
- ce valori prezinta povestirea?
Specialistii sustin ca, inclusiv cand copilul spune o poveste spontan, eroul principal al povestii este reprezentat de el insusi. Atunci cand doriti sa aflati intelesul secret al povestii ganditi-va cum este descris personajul principal: este hotarat? este fericit? are multe “lupte de dus”? stie ce are de facut? se simte increzator sau neajutorat?
Dupa ce am aflat cateva informatii importante despre eroul nostru, e momentul sa vedem cum stie acesta sa rezolve problemele cu care se confrunta. In primul rand trebuie remarcat daca povestea este una cu tenta pozitiva sau negativa. Invariabil, copiii mai negativisti vor inventa intamplari rele chiar si atunci cand inceputul este unul pozitiv. In schimb, copiii cu o atitudine pozitiva fata de ei si de lumea lor se vor referi la subiecte negative ca la niste probleme ce trebuie rezolvate. Iar povestile negative vor avea si ele un final pozitiv.
Un detaliu important este daca cei mici rezolva problemele din povesti cu ajutorul magiei. Daca aceasta se intampla in mod frecvent se poate sa fie nevoie de interventia voastra blanda pentru a-i invata sa aiba o atitudine mai realista atunci cand se confrunta cu diverse situatii mai dificile.
Mai fiti atenti la o serie de aspecte cum ar fi: problema e rezolvata de personajul principal sau de altcineva? exista mai multe solutii pentru rezolvarea problemei? are personajul o atitudine pozitiva centrata pe rezolvarea problemei? are prieteni pe care se poate baza? cu cine se sfatuieste?
Prin povestile pe care le spun cei mici puteti sa va dati seama si care sunt valorile la care se raporteaza. Specialistii sunt de acord ca printre cele mai importante valori pe care ar trebui sa le imprimam copiilor nostri se numara: cinstea, increderea rabdarea, amabilitatea, resposabilitatea, curajul, rezistenta in fata provocarilor, empatia si acceptarea celorlalti.
Asa cum va spuneam, povestile sunt reprezentari interne ale personalitatii interioare a fiecarui copil. Aceasta iese la iveala prin intermediul personajelor principale iar simtul initiativei si scopul personal sunt reflectate in modul in care rezolva problemele cu care se confrunta. Valorile celor mici sunt reprezentate prin comportamentele pe care le adopta eroii lor.
Acum, dupa ce ati aflat cum puteti descifra mesajele secrete din povestile copiilor vostri, e si randul vostru sa inventati povesti. Daca va intrebati care e cea mai placuta si rapida metoda de a crea povesti pozitive si educative va astept pe blog sa cititi articolul viitor.
Pana atunci va spun ca ne apropiem de finalul campaniei “Spune DA creativitatii” initiata de Danonino. Evenimentul care va marca incheierea acestei campanii este special dedicat parintilor si copiilor care vor pune in scena 5 scenete scrise chiar de copii. Scenetele vor fi jucate de bloggeri de parenting apreciati in comunitatile lor, impreuna cu actrita Ioana Ginghina.
Evenimentul va avea si o componenta de workshop de parenting sustinuta de Otilia Mantelers care le va vorbi parintilor despre rolul povestilor in dezvoltarea emotionala si cognitiva a copiilor.
Promit sa revin cat de curand cu detalii complete despre eveniment. Pana atunci, ca sa fiti la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uitati sa dati Like Paginii de FB sau sa va inscrieti la Newsletter.