Vesti bune pentru copiii care sufera de diabet: o noua incadrare legislativa le acorda dreptul la un program special de tratament

Am citit astazi pe Facebook o postare care m-a umplut de bucurie, mai ales in prisma aventurilor pe care le-am avut in aceasta vara. Pe noi ne-a vizitat diabetul in latura mai varstinica a familiei, dar in ultimele doua luni am avut ocazia sa ma familiarizez destul de mult cu aceasta afectiune, astfel incat sa stiu ca afecteaza si foarte multi copii.

Peste 3.000 de copii din Romania sunt insulinodependenti si suporta aproximativ 4.500 de intepaturi pe an 🙁 .

Pana astazi doar copiii in varsta de pana la 7 ani aveau dreptul la insotitor. Ca si cum un copil de 8 ani ar sti cum sa-si monitorizeze singur nivelul de glicemie 🙁 .

Conform noilor reglementari, copiii ce sufera de diabet vor beneficia de „o alocaţie lunară de 200 de lei la care se adaugă la celelalte drepturi prevăzute de lege“. O altă veste bună este faptul că valabilitatea certificatului de încadrare în grad de handicap va creşte la 2 ani, până acum fiind valabil doar 6 sau 12 luni.

Toate aceste informatii sunt disponibile pe Pagina de Facebook Tudor Cihodaru, pe care va recomand sa o urmariti deoarece veti gasi multe informatii utile si interesante.

“Adoptat. O veste bună pentru toţi copiii ce suferă de diabet. De acum vor beneficia gratuit de cel mai bun tratament. De acum vor avea şansă la o viaţă normală. Prin noua încadrare legislativă vor putea beneficia de un program special de tratament.

Concret în cadrul programului național pentru diabetul zaharat am inițiat pentru prima dată în România un program destinat tratamentului juvenil.

Acesta prevede ca toți copiii cu această boală să beneficieze gratuit de:
1. senzori pentru monitorizarea continuă a glicemiei;
2. pompe de insulină prevăzute cu sistem integrat de monitorizare a glicemiei.
Prin introducerea în programul de tratament al diabetului a acestor 2 lucruri esențiale vreau să eliminăm miile de înțepături și suferinţa copiilor şi tinerilor care suferă de diabet.

Rețineți:
1. 4.500 de înţepături în fiecare an – atâtea suportă un copil cu diabet tip 1.

2. Printr-o nouă încadrare legislativă am reușit tot în acest mandat ca toţi copiii care suferă de diabet zaharat insulino-dependent să fie protejați. Concret a fost eliminat criteriul vărstei pentru a beneficia de însoţitor şi sunt şi alte avantaje pentru aceşti copii şi familiile acestora:
(1) Toţi copiii şi adolescenţii cu diabet zaharat insulino-dependent vor beneficia de însoţitor până la 18 ani. Până acum acest drept era limitat pe criteriul vârstei, doar până la 7 ani, ca şi cum un copil de 8 ani ar putea să-şi controleze singur glicemia sau să-şi calculeze singur mâncarea.
(2) Toţi copiii care suferă de această afecţiune vor primi până la împlinirea vârstei de 18 ani „o alocaţie lunară de 200 de lei la care se adaugă la celelalte drepturi prevăzute de lege“.
(3) O altă veste bună este faptul că valabilitatea certificatului de încadrare în grad de handicap va creşte la 2 ani, până acum fiind valabil doar 6 sau 12 luni.

3. Prin programul naţional pentru diabet zaharat sunt trataţi aproximativ 830.000 de pacienţi.

4. Peste 3.000 din aceștia sunt copiii insulinodependenți cărora li se adaugă alți 239.660 pacienți tratați cu insulină.
Urmează gratuitatea pentru toate consultaţiile şi tratamentele stomatologice ale copiilor, aşa cum prevede #legea Ciuhodaru.

Sănătatea se tratează cu măsuri concrete!!!”

Ca sa fii la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uita sa:

Sharing is Caring! ❤

******************************************************************

Meseriadeparinte.ro este un blog personal, proprietarul de drept este Ana Maria Mitrus.

Ca vizitator si deci utilizator al blogului confirmi ca ai citit si esti de acord sa respecti TERMENII SI CONDITIILE stabilite de Meseriadeparinte.ro. 

Folosirea acestui blog si a serviciilor continute in el, este gratuita, sub rezerva respectarii de catre vizitatori a acestor termeni si conditii. 

Articolele publicate  pe Meseriadeparinte.ro se afla sub protectia legilor privind drepturile de proprietate intelectuala (cum ar fi – dar nu limitativ la: L8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, L84/1998 privind marcile si indicatiile geografice).

Comenteaza cu contul de FB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *