Un gând care nu-mi dă pace: ce-am făcut cu 21.600 de euro?

În urmă cu aproape 18 ani m-am lăsat de fumat. Unul dintre argumentele care m-a făcut să iau această decizie se referea la economiile pe care urma să le fac. Practic, aș fi dispus de o mulțime de bani, așa cum îmi arăta un calcul foarte simplu.

Retrospectiv, dacă nu mai cheltuiam cei aproximativ 100 de euro pe țigări/lună, într-un an aș fi avut 1.200 de euro. Acum, după 18 ani, ar fi trebuit să mă laud cu 21.600 de euro. Doamne, ce sumă frumoasă! În timp ce visam la nenumăratele posibilități pentru multiplicarea acestor bani, mi-a venit în minte celebra întrebare lansată de Adrian Asoltanie: ”Dragă, unde-s banii?”. Chiar așa, unde sunt? Din păcate, banii respectivi s-au dus. Nu știu unde sau pe ce, foarte târziu mi-am făcut un obicei din a-mi superviza veniturile și cheltuielile. Poate dacă Adrian ar fi scris cartea mai devreme, iar eu aș fi avut norocul să o citesc, lucrurile ar fi stat acum altfel. Pe lângă suma respectivă, aș fi știut cum să fac anumite investiții ori să profit de diverse instrumente de economisire.

Adevărul este că aproximativ 80% din timpul nostru liber îl petrecem în strânsă legătură cu banii. Ori pentru a-i produce ori pentru a-i cheltui sau economisi. Cu toate aceastea, nimeni nu ne spune cum trebuie să ne raportăm la o resursă atât de importantă și cum trebuie să o gestionăm.

În România, cel puțin, lucrurile sunt destul de dramatice: 7 din 10 români nu rămân cu bani de la o lună la alta, indiferent de suma pe care o câștigă, iar majoritatea oamenilor trăiesc într-un haos financiar. Puțini înțeleg câți bani le trec prin mână și unde se duc acei bani. Este un adevăr valabil atât pentru cei tineri, care sunt deabia angajați, iar salariul lor este minim, dar și pentru seniori sau antreprenori, care au o oarecare experiență și care rulează sume mult mai mari.

Dacă și tu te regăsești în această categorie sau dacă simți că ai o problemă în gestionarea banilor, citește cartea lui Adrian.

Este o veste minunată faptul ca avem acum la dispoziție o carte întreagă cu lecții de viață, pentru echilibru și prosperitate. Am învățat din ea, că există două modalități în care poți face o schimbare:

  • La 90 de grade: respectiv atunci când lucrurile stau extrem de grav din punct de vedere financiar, încât nu ai altă variantă decât să schimbi ceva. Practic, ai mers din inerție pe un drum care te-a dus într-o fundătură, iar rezultatele sunt atât de complicate, încât aproape că te doare. Disperat și în criză de timp, cauți soluții și modele și te agăți de orice îți iese în cale.
  • La 2 grade: respectiv o schimbare lină și plăcută, care se produce pe măsură ce te informezi, adopți mici schimbări de comportament și privești banii în mod realist. Cu timpul, vei deveni un alt om, dar fără să ai parte de drame sau șocuri puternice.

Educația financiară este despre viață, nu despre bani, iar Adrian ne prezintă în cartea sa un sistem format din 7 pași, care ne va ajuta să recăpătăm controlul asupra vieții și banilor. Sunt pași dintr-o călătorie unică, pentru care nu ne-a pregătit nimeni, dar pe care va trebui să ne facem curaj să pornim.

Banii sunt o problemă care afectează foarte grav cuplurile. Principala cauză de stres și divorț sunt certurile legate de situația financiară, iar una dintre primele soluții este gestionarea banilor la comun. Este o dovadă de încredere în cuplu, de comunicare și maturitate, iar toate acestea vor evita discuțiile amare de genul ”credeam că...”.

Ideea principală a cărții este responsabilitatea de care trebuie să dăm dovadă în relația cu banii. Practic, dacă avem niște bani pe mână, suntem obligați să învățăm sa îi controlăm. Dacă nu putem gestiona 1000 de lei, cu atât mai mult nu putem gestiona 1000 de euro.

Iar cel mai puternic mesaj cu care am rămas la finalul cărții, este că totul are un preț, dar că, de fapt, nu plătim cu bani, plătim cu timp. Dacă facem un calcul cât câștigăm pe oră (salariul sau veniturile lunare împărțite la nr. de ore lucrate), vom putea afla cât costă un pulover, o mașină sau un concediu, contravaloarea în ore din viața noastră.

Dacă ai un salariu net de 3.000 de lei /lună și muncești 8 ore/zi, respectiv 40 ore / săptămână și 160 de ore /lună, înseamnă că o oră din viața ta reprezintă 3.000 lei : 160 ore = 18,75 lei.

Iar atunci când îți cumperi un pulover de 100 de lei, înseamnă că ai muncit 5 ore jumate pentru el. Merită sau nu? Doar tu poți să-ți răspunzi la această întrebare.

Una dintre capcanele în care cădem cei mai mulți dintre noi este iluzia banului care vine grămadă în ziua de salariu. Este momentul în care contul este plin și avem senzația că în sfârșit putem să facem tot ce ne dorim. Din păcate, fără un plan bine pus la punct, scris pe hârtie și discutat cu partenerul de viață, cel mai probabil, maxim pe 20 ale lunii contul va fi gol, iar datoriile și greutățile financiare își fac din nou apariția.

Alte câteva motive pentru care îți recomand cu toată încrederea să citești cartea ”Dragă, unde-s banii?” sunt răspunsurile una unele întrebări esențiale, cum ar fi:

  • de ce apar certurile din cauza banilor?
  • cum este mai bine să plătești, cash sau card?
  • ce însemnă un buget de familie și cum arată un buget anual
  • cum poți elimina datoriile?
  • cum poți să îți consolidezi economiile?
  • cum poți crește veniturile și cum poți dezvolta investițiile?
  • cum poți atinge adevărata prosperitate?

Adrian Asoltanie este trainer, speaker și antreprenor de aproape 20 de ani, iar până la 45 de ani a făcut cam toate prostiile financiare. A descoperit pe propria piele și pe propriul buzunar că de fapt, există doar câteva metode de a produce și înmulți banii, dar există nenumărate pentru a-i pierde. Află din carte care sunt experiențele personale prin care a trecut Adrian, cum s-a trezit cu datorii de aproape 200.000 de euro, dar mai ales, cum a reușit să își revină și care sunt cele mai importante lecții pe care le-a învățat.

 

Comenteaza cu contul de FB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *