Tot ce trebuie sa stii despre scoaterea medicamentelor homeopate de pe lista compensatelor, in Franta
Am vazut in ultimele zile cum dezinformarea isi face simtita prezenta chiar si intr-un domeniu in care este vital sa ne pastram uzul ratiunii si sa apelam la argumente valide si reale.
Cand vorbim despre medicina si medicamente, indiferent ca e vorba despre domeniul alopat sau complementar, argumentele stiintifice, studiile, avizele institutiilor de profil si recomandarile forurilor internationale sunt cele care primeaza, indiferent de parerea unuia sau altuia, de afirmatiile scoase din context sau de interpretarile subiective.
Printre cele mai dezbatute subiecte in aceasta perioada, se numara recomandarea Inaltei Autoritati din Franta (HAS) de a scoate medicamentele homeopate de pe lista medicamentelor compensate.
La fel ca si in Romania, si orice alta tara civilizata, anumite medicamente sunt compensate de catre stat, astfel incat pacientul nu plateste pretul intreg necesar tratamentului. Compensarea poate fi de un anumit procent sau totala, iar argumentele care fac ca un medicament sa fie adaugat pe aceasta lista a compensatelor, difera de la tara la tare, de la o politica de sanatate la alta.
Daca in Romania situatia medicamentelor compensate este asa cum o stim, trista spre dramatica, in Franta lucrurile stau cu totul altfel.
Franta are un sistem de sanatate ideal, as spune eu, sau atipic asa cum spun specialistii. Sistemul de sanatate francez este foarte specific si este in principal finantat din impozite. Partea pe care trebuie sa o plateasca pacientii este nesemnificativa, practic sanatatea este gratuita.
Piata medicamentului din Franta nu poate fi comparata cu cea din alte tari, deoarece majoritatea medicamentelor sunt compensate. Asta inseamna ca pacientii francezi nu achita din fonduri personale aproape niciodata medicamentele daca sunt prescrise.
Cred ca este evident pentru toata lumea ca bugetele pentru sanatate sunt enorme, avand in vedere cele mai de sus, si este logic ca sustinerea acestor costuri reprezinta un efort guvernamental foarte mare.
Faptul ca anumite medicamente sunt scoase de pe lista medicamentelor compensate trebuie privit ca o masura economica si nu una referitoare la eficienta acestor medicamente.
Uneori am senzatia ca va insult inteligenta pentru ca tot repet faptul ca orice medicament aflat pe piata si prescris de medici, respecta anumite standarde de fabricare, omologare si punere pe piata. Dar avand in vedere cate stiri false circula si cum persoane publice respectabile, profesionisti in diverse domenii insista sa sustina ca homeopatia nu este un sistem medical aprobat si ca medicamentele homeopate nu au niciun efect, practic nu am alta varianta.
Cateva dintre cele mai simple, adevarate si incontestabile adevaruri despre medicamentele homeopate ne spus ca:
Medicamentul homeopat se supune acelorasi proceduri de obtinere a autorizatiei de punere pe piata ca orice alt medicament, atat in Romania cat si in Europa.
Conform legislatiei europene in vigoare, toate statele membre ale UE au obligatia de a transpune reglementarile privind medicamentele in legislatia nationala.
Medicamentul homeopat este reglementat foarte clar la nivel european, prin directivele urmatoare:
- Directiva Parlamentului European si a Consiliului 2001/83/EC, din 6 noiembrie 2001
- Directiva 2003/63/EC, din 25 iunie 2003, care cuprinde mentiuni specifice în legatura cu demonstrarea calitatii si sigurantei medicamentului homeopat, Anexa I a directivei 2001/83/EC
Medicamentele homeopate sunt fabricate prin procedee standardizate, respectand toate normele de calitate si reglementarile legale in conformitate cu reglementarile privin bunele practici de fabricatie (GMP).
In Franta, homeopatul este în mod necesar medic (generalist sau specialist, cu diploma în specializarea sa), care a urmat, în plus, un curs specializat, în urma căruia a primit diploma de studii de homeopatie (in paralel sau după terminarea studiilor de medicina). Aceasta formare complementara îi permite sa-si îmbogățească arsenalul terapeutic si sa le propuna pacientilor homeopatia pe langa terapeutica conventionala, in functie de diagnostic.
De reținut că numai medicii, moașele și chirurgii stomatologi sunt acreditați să prescrie medicamente homeopatice în Franța, iar farmaciștii să le distribuie.
In Romania, homeopatia este foarte bine incadrata legal, singurii care au dreptul de a o practica si de a recomanda medicamente homepate sunt absolventii de medicina ( medicii ) cu studii post universitare de specializare ( competenta sau supra-specializare in homeopatie).
Concret, vorbim despre medicii specialisti, cu competente in homeopatie, ce acumuleaza in total 12-15 ani de studiu al medicinei, acreditati de catre Ministerul Sanatatii.
De asemenea, medicamentele homeopate au statut legal de medicamente si sunt reglementate de Legea 95/2006 privin reforma in domeniul sanatatii. Medicamentul homeopat se afla sub autoritatea Agentiei Nationale a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale din Romania (ANMDM), fiind reglementat, evaluat si autorizat de catre aceasta.
Sper ca informatiile de mai sus v-au edificat referitor la legalitatea si eficienta medicamentelor homeopate.
Referitor la scoaterea de pe lista medicamentelor compensate in Franta, cred ca va mai trebui sa asteptam putin ca sa vedem care va fi decizia finala. Masura este cel putin contradictorie avand in vedere ca Organizatia Mondiala a Sanatatii a solicitat in luna mai 2019 ca fiecare stat sa integreze medicina complementara in politica sa de sanatate publica.
In plus, medicamentele homeopate nu sunt singurele care au fost scoase de pe lista medicamentelor compensate, ceea ce poate sa ne conduca la ideea ca nu exista o legatura directa intre compensarea unui medicament si eficacitatea acestuia. De exemplu, in aceeasi perioada a anului trecut, respectiv in august 2018, Franta a retras de la compensare medicamentele pentru Alzheimer invocand tot lipsa acestora de eficacitate, fapt ce genereaza dezbateri indelungi si astazi.
Mai multe informatii adevarate si verificabile despre homeopatie puteti citi in categoria dedicata de pe blog.
Ca sa fii la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uita sa:
-
- Te inscrii la Newsletter (vei primi saptamanal un email cu ultimele articole publicate)
- Dai Like Paginii de FB Meseria de parinte
- Te inscrii in Grupul De FB Meseria de parinte
- Dai Subscribe la canalul de YouTube Meseria de Parinte
Sharing is Caring! ❤
******************************************************************
Meseriadeparinte.ro este un blog personal, proprietarul de drept este Ana Maria Mitrus.
Ca vizitator si deci utilizator al blogului confirmi ca ai citit si esti de acord sa respecti TERMENII SI CONDITIILE stabilite de Meseriadeparinte.ro.
Folosirea acestui blog si a serviciilor continute in el, este gratuita, sub rezerva respectarii de catre vizitatori a acestor termeni si conditii.
Articolele publicate pe Meseriadeparinte.ro se afla sub protectia legilor privind drepturile de proprietate intelectuala (cum ar fi – dar nu limitativ la: L8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, L84/1998 privind marcile si indicatiile geografice).
Comenteaza cu contul de FB