Testosteronul, pubertatea si dincolo de ea
Băieții, mai ales după ce trec de primii ani de viață, experimentează independența în alte registre decât fetele — unele dintre aceste modalități diferite sunt legate de testosteron și se manifestă pe toată durata vieții unui bărbat.
Cu cât studiem mai mult influența testosteronului în viața unui băiat, cu atât mai mult ne putem explica stilurile în care un băiat se joacă, lovește, își asumă diverse riscuri fizice, felul în care flirtează cu pericolul, dorința lui de independență și, în ge nere, dificultatea părinților de a se raporta la acestea. Desigur, e necesar să menționăm, din nou, discutăm aici despre medie. Unii părinți vor spune: „Glumești? Băieții mei au fost ușor de crescut. Fetele sunt cele care mă scot din minți!“
Din primii ani de viață, băiatul va demonstra, în mare, o agresivitate mai pronunțată decât fetele. Cercetările realizate pe bebeluși de șase luni au arătat că, în momentul în care băieții și fetele trag de o sfoară pentru a obține un rezultat fericit, cum ar fi o figură zâmbitoare pe un ecran, iar cercetătorii elimină apoi imaginea de pe ecran, băieții vor continua să tragă de sfoară, iar și iar, din ce în ce mai îndărătnic și agresiv. Fetițele, după câteva tentative eșuate, lasă jos sfoara și plâng după ajutor. Acest lucru se întrevede și în activitatea motorie a unui băiat.
Un băiat va lovi mai des.
Va încerca mai des să fie în avantaj.
Reacțiile lui primare la adresa durerii pe care o suferă alții vor fi mai puțin empatice și vor înclina mai mult spre o atitudine provocatoare.Va fi, în general, mult mai competitiv decât sora lui, mai ales în acele activități în care simte că poate domina sau că se poate dovedi superior.
Își va evalua capacitatea de a domina în baza înțelegerii lui asupra propriei personalități, a talentului de care dispune și a punctelor lui forte. Va prefera stilul de joc dur sau, dacă se percepe ca fiind slab din punct de vedere fizic, va căuta un alt mod de a-și descărca agresivitatea.
Când un băiat ajunge la pubertate, influența testosteronului asupra corpului și creierului său crește exponențial.
Nivelul de testosteron în sine va crește în cantități de zece până la douăzeci de ori mai mari decât la fete. Organele genitale vor crește de aproximativ opt ori față de dimensiunile inițiale. Corpul său va procesa între cinci până la șapte valuri de testosteron pe zi.
Vă puteți aștepta ca el să se masturbeze continuu, să se lovească constant de lucrurile din jurul lui, să fie capricios și agresiv, să aibă nevoie de foarte mult somn, să își piardă cumpătul, să vrea sex imediat ce găsește curajul emoțional de a-i propune acest lucru unei partenere, să aibă o incredibil de bogată imaginație sexuală și așa mai departe. Și asta doar în timpul adolescenței.
Când devine adult, vă puteți aștepta să fie și mai agresiv, și mai competitiv decât femeia medie — rețineți, vorbim, în continuare, despre o medie —, mai ambițios în a obține superioritate la locul de muncă; mult mai tentat să dețină controlul în conversație; mult mai rapid în reacțiile fizice la stimuli externi. E mult mai predispus să lovească, atunci când se simte atacat, să adopte un stil de joacă mai dur, să practice orice activitate care presupune competiție sau efort fizic crescut, prin care să-și asume riscuri, să-și elibereze tensiunea, să-și arate curajul. De multe ori își va dovedi curajul doar sieși și, de multe ori, acest lucru va fi de ajuns. Va fi mai înclinat să lupte pentru a avansa în ierarhiile corporatiste.
Este fundamental să înțelegem cum funcționează energia unui băiat (și a unui bărbat) pentru a-l putea iubi. Această energie, propulsată de testosteron și ghidată de o structură și o serie de angrenaje specifice creierului masculin, este cauza primară a celor trei tipuri de comportamente pe care le-ați observat, foarte probabil, la băieți:
1. nevoia de satisfacție instantanee sau rapidă, fie că mănâncă repede, fie că trece rapid de la o activitate la alta, fie e vorba de cucerirea sexuală imediată;
2. tendința de a trece rapid la rezolvarea problemelor, chiar și în situații cu un conținut emoțional complex;
3. tendința de a găsi activități prin care corpul său va construi tensiune fizică — așa cum sunt sportul sau alte experiențe care presupun o singură acțiune, concentrată — urmată apoi de o eliberare de tensiune, însoțită de un „Ahhh!“
“Miracolul băieţilor – ce pot face părinţii şi educatorii pentru a transforma băieţii în bărbaţi de excepţie” – Michael Gurian
Meseriadeparinte.ro este un blog personal, proprietarul de drept este Ana Maria Mitrus.
Ca vizitator si deci utilizator al blogului confirmi ca ai citit si esti de acord sa respecti TERMENII SI CONDITIILE stabilite.
Folosirea acestui blog si a serviciilor continute in el, este gratuita, sub rezerva respectarii de catre vizitatori a acestor termeni si conditii.
Articolele publicate pe Meseriadeparinte.ro se afla sub protectia legilor privind drepturile de proprietate intelectuala (cum ar fi – dar nu limitativ la: L8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, L84/1998 privind marcile si indicatiile geografice).
Comenteaza cu contul de FB
Foarte bine scris articolul, like!