Despre ce am discutat cu Laura Markham

Asa cum stiti, de curand am avut ocazia sa particip la o masa rotunda cu un grup restrans de persoane, organizata cu ocazia Conferintei pe care Laura Markham a sustinut-o in Bucuresti, la invitatia Danonino.

Am avut astfel marea sansa sa discut cu Laura despre autonomia copiilor. Cu totii am profitat de amabilitatea ei dar si de faptul ca este un expert in ceea ce priveste cresterea si dezvoltarea copiilor, asa ca i-am adresat intrebari foarte personale, pentru a afla raspunsuri la probleme carora nu le-am gasit inca rezolvare.

8

Am auzit intrebari legate despre copii care prefera doar unul dintre parinti in timp ce pe altul il respinge, despre cum putem trece peste frica de a-i lasa pe copii singuri pe strada, despre cum putem convinge mamele sa ii lase si pe tati sa le ajute cand vine vorba de cresterea copiilor sau despre cum ii putem incuraja pe tati sa se implice mai mult.

Toate raspunsurile la aceste intrebari dar si la altele la fel de interesante le veti putea citi la bloggerii care au prezenti alaturi de mine la intalnire.

7

Cat despre intrebarea pe care am adresat-o eu, s-a referit la o problema care ma roade de mult timp: este vorba despre cat de mult ar trebui sa ne implicam noi ca parinti in prieteniile copiilor nostri. Ar trebui sa incercam sa controlam acest aspect al vietii lor sau ii lasam sa se descurce singuri?

Raspunsul pe care l-am primit de la Laura este cam ceea ce credeam si eu: copiii au nevoie ne autonomie si in ceea ce priveste alegerea prieteniilor. Practic, este putin deplasat sa le prezentam copiilor alti copii spunandu-le “uite, imprieteneste-te cu ei” ūüôā . La fel ca si noi, si copiii au preferintele lor si noi nu putem interveni in niciun fel pentru a le spune ce sa faca.

Totusi, pentru ca stim cu totii cat de importanta este influenta anturajului in viata unui copil, nu putem spune ca trebuie sa fim straini de acest subiect. Pentru ca nu putem si nici nu e indicat sa controlam acest aspect din viata copiilor nostri, cel mai bine este sa ne implicam, iar atunci cand e cazul, sa influentam intr-o directie buna alegerile celor mici.

Prietenii sunt foarte importanti atunci cand vine vorba despre viitorul unui copil. Ei il pot influenta in alegerile de zi cu zi si in comportamentele pe care le abordeaza atunci cand nu este alaturi de noi.

Din acest motiv este vital sa fim cat mai apropiati de cei mici, iar atunci cand vedem ceva nepotrivit in legatura cu un prieten, cea mai buna abordare este discutia sincera si directa. In loc sa-i spunem noi ca ce a facut prietenul lui nu este bine, mult mai de ajutor este sa-l intrebam direct pe cel mic cum s-a simtit in acel moment? Daca un prieten l-a pus sa minta sau sa fure sau orice altceva, in momentul in care il vom intreba pe copil ce parere are el, o sa vedeti ca lucrurile incep sa se regleze de la sine.

Legat de autonomie, pot sa spun ca sunt total de acord cu definitia pe care am primit-o de la Laura:

“Autonomia este o calatorie de invatare pentru sustinerea copiilor in dezvoltarea abilitatilor necesare in viata, dandu-le puterea de a explora lumea cu incredere”

2

Va reamintesc ca Laura Markham face parte din echipa de experti reuniti din intreaga lume care colaboreaza cu Danonino pe proiectul Spune  Da. Pornind de la nevoia copiilor de a-si dezvolta autonomia, campania Danonino ii sustine pe parinti si pe copii in aceasta calatorie.

Am pregatit si un video cu intregul dialog pe care l-am avut cu Laura, am sa revin cu el cat mai curand.

Pana atunci, va las cu niste poze de la eveniment si va spun ca astept cu drag orice comentarii legate de aceast subiect atat de important: autonomia copiilor nostri.

Ca sa fiti la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uitati sa dati Like Paginii de FB   si sa va inscrieti la Newsletter.

4 3

5

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *