Ce credeti ca se poate intampla daca spui DA o zi intreaga?

Am primit o provocare foarte interesanta si recunosc ca am stat putin pe ganduri daca sa accept sau nu. Pentru ca nu era vorba doar despre mine, ci implica si alte persoane, mi-am dat seama ca e putin cam riscant.

Insa pentru ca era vorba despre copiii mei, in care am incredere si pe care stiu cum i-am crescut, am acceptat. Am luat-o si ca pe ceva personal, pana la urma imi demonstram mie ceva ce (credeam) ca stiu deja: ca am doi copii autonomi si responsabili, in concordanta cu varsta pe care o au.

Ca sa nu o mai lungesc… dupa ce am acceptat aceasta provocare, m-am dus acasa si le-am spus fetelor despre ce e vorba. Cea mica mi-a aruncat o privire cam sireata si mi-a spus ca are nevoie de timp de gandire pentru ca vrea sa profite la maxim de acest moment. Practic, vrea sa faca o LISTA! Am simtit cum mi se ridica putin parul pe ceafa, dar am stabilit o data cand sa reluam discutia.

Cea mare insa, foarte sigura pe ea (zici ca asteptase momentul asta toata viata ei) mi-a zis din prima: “Mami, eu stiu ce-mi doresc, hai s-o rezolvam acum, pe loc!” 😀

– Ok, i-am raspuns, te scult.

-Vreau sa merg la un concurs de scrima in Budapesta! Singura!

What?! Nici nu se pune problema“, i-am raspuns. In gand. Pentru ca asta a fost prima mea reactie, dar am reusit sa ma controlez. Instant au inceput sa mi se invarta in cap tot felul de ganduri, care mai de care mai apocaliptice. Sunt sigura ca stiti la ce ma refer.

Am acceptat pentru ca stiu cat de greu mi-a fost si atunci cand s-a urcat singura pe prima bordura sau cand a plecat cu bicicleta prin parc iar eu am pierdut contactul vizual cu ea. Stiu cat de mult am vrut sa aman momentul in care a plecat in prima tabara sau cand a mers singura pe strada.

Drumul autonomie este lung dar se face cu pasi mici. Fiecare pas in care copilul face lucruri noi, in care isi asuma responsabilitati adecvate varstei, reprezinta un pas inainte in dezvoltarea lui.

I-am spus DA Alexandrei pentru ca vreau sa o pregatesc pentru viata si am incredere in ea ca se descurca. In aproape 12 ani am invatat impreuna sa depasim momentele grele in care eu fac un pas inapoi iar ea face un pas inainte.

O saptamana mai tarziu, m-am bucurat enorm pentru decizia grea pe care am luat-o. Cand s-a intors victorioasa, intre primele 8 la categoria ei de varsta, am stiut ca impreuna am mai mai avansat putin.

Provocarea pe care am acceptat-o a facut parte din Campania  “Spune Da”, sustinuta si in acest an de  Danonino.

Campania „Spune DA” a debutat în 2015, având că obiectiv încurajarea părinților de a fi deschiși la dorința naturală a copiilor de a explora, de a încerca lucruri noi, de a socializa, într-un cuvânt, de a deveni autonomi. De-a lungul celor 3 ani, s-au alăturat campaniei numeroși bloggeri de parenting și specialiști în psihologie, în parenting și în nutriție, ceea ce a rezultat în transmiterea mesajului AUTONOMIEI către zeci de mii de părinți.

La conferința  „Cum dăm libertate și siguranță copiilor pentru a deveni autonomi” au fost prezenți  120 părinți  în sală și mai mult de 15.000 au urmărit transmisia LIVE.

Otilia Mantelers, Expert în parenting, a vorbit părinților despre echilibrul dintre autonomie și atașament și a apelat la două simboluri pentru a explica rolul fiecărui aspect: aripile sunt simbolul libertății, al autonomiei, iar rădăcinile sunt simbolul atașamentului. Autonomia autentică nu poate exista fără atașament.

Nevoia de conectare, pe lângă cea de hrană a corpului, stă la baza piramidei nevoilor ființei umane. Dacă ea nu este satisfăcută, copilul nu se dezvoltă la potențialul său cu care a venit pe lume. O parte importantă a conectării o reprezintă susținerea copilului în autonomia să. Autonomia presupune a dobândi încredere în propriile percepții și sentimente, responsabilitate, încredere în propria putere de auto-control. Însă, așa cum poate cu toții am observat, copiii își dezvoltă autonomia atunci când părintele este lângă el”, spune Otilia Mantelers.

Mai există și o altfel de autonomie, în care copii fac totul singuri, însă trebuie să știm ce ne dorim. Vrem să facă totul singuri, fără atașamentul de noi? Copiii au nevoie de un radar care să le spună că totul va fi bine, indiferent de ce vor face sau vor spune, iar acesta radar sunt părinții. “Dacă mama și tată nu ne oferă acest lucru, vom căuta acea persoană care să ne facă să ne simțim în siguranță și să ne putem dezvoltă autonomia”, adaugă Otilia. Autonomia înseamnă la bază, în limba greacă,  „a-ți face propriile legi”. Provocarea stă în găsirea echilibrului între autonomie și atașament.

Otilia Mantelers a răspuns la întrebări pe care toți părinții și le pun:

Cum se traduce nevoia de autonomie? Să poți face ceva cu ajutorul propiului corp, să îți alegi singur prietenii, să ai propriile gânduri și sentimente, să poți spune NU, să fii responsabil.

De ce le îngrădim autonomia copiilor? Din cauza fricilor părinților că nu o să le fie bine copiilor, frici care își au rădăcinile în fricile noastre când eram mici, frica că nu ne va fi bine.

Cand îi facem să se simtă neputincioși? Când le spunem „ai noroc cu mine”, „de ce nu ești în stare să”, „tu ești mic și nu poți”, le transmitem că ei nu se descurcă prea bine singuri.

Mai multe informații puteți găsi în înregistrarea discursului Otiliei, aici.

Dr.Simona Carniciu, medic specialist în diabet, nutriție și boli metabolice, a vorbit despre autonomia copiilor în alegerile pe care le fac la masă și în alegerea gustărilor potrivite.

Alimentația copiilor este la bază aceeași ca și la adulți, bazată pe nutrienți ca proteine, glucide, lipide, vitamine și minerale. Diferența este că în funcție de vârstă, copiii au nevoi diferite în ceea ce privește dozele”, spune Dr. Simona Carnciu.

Un pas important în autonomiei copilului este alegerea propriei hrane, a gustărilor. Copiii au nevoie de diversitate, fără să ne focusam pe anumite produse, de diferite texturi, pentru a-și dezvolta propriile preferințe și alegeri alimentare.

Părinții și familia sunt modelul cel mai puternic pentru copii. De aceea, vor cere ceea ce văd că familia lor alege la masă.

O altă cale prin care copii vor face alegerile sănătoase este aceea de a nu restricţiona alimente şi de a explica de ce unele nu sunt potrivite pentru ei. Prezenţa la îndemână a gustărilor sănătoase este felul în care îi încurajăm să aleagă ceea ce le place, ţinându-i în acelaşi timp în zona sigură. Şi, foarte important, mâncarea nu este niciodată recompensă!

Mai multe informații puteți găsi în înregistrarea discursului Dr. Carniciu, aici.

Conferința s-a transmis LIVE pe socialmoms.ro și  în pagina de Facebook Social Moms.

Ca sa fiti la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uitati sa dati Like Paginii de FB   si sa va inscrieti la Newsletter.

Sharing is Caring!  Daca ti-a placut acest articol, distribuie-l catre prietenii tai de pe  Facebook (click aici).

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *