10 Beneficii ale sportului si cea mai racoroasa idee a verii

Daca in tot restul anului ne gasim cele mai diverse motive (a se citi scuze 🙂 ) sa nu facem sport, vara e anotimpul ideal sa recuperam sedentarismul acumulat.

Vara nu e frig, nu ploua, nu se intuneca devreme, nu ne ingheata oasele… de fapt nu stiu niciun motiv pentru care nu am iesi alaturi de cei mici la o tura cu rolele, bicicleta sau la un bazin de inot. Sau de ce nu, sa organizam concursuri in parc.

Sportul inseamna santate si ofera enorm de multe beneficii printre care am sa mentionez doar cateva:

  1. intareste oasele si muschii
  2. imbunataste circulatia sangelui in organism
  3. dezvolta echilibrul, coordonarea si flexibilitatea
  4. ajuta la pastrarea unei greutati in limitele admise
  5. ajuta la dezvoltarea armonioasa a aparatului locomotor
  6. ofera o postura eleganta si increzatoare
  7. imbunatateste puterea de concentrare si dezvolta functia gandirii
  8. ajuta la cresterea increderii in sine
  9. ofera contextul potrivit pentru a dezvolta comportamente sociale si pentru a lega noi prietenii
  10. imbunatateste somnul

foto

Copiilor le place sa se joace iar Olimpiada din acest an este un pretext foarte bun pentru a organiza o competitie similara, in care fiecare copil va concura la sportul pe care si-l alege. Competitiile sportive sunt preferatele celor mici, iar daca la sfarsit exista si o mica ceremonie de premiere, va asigur ca distractia va fi si mai mare. Nu conteaza daca medaliile sunt confectionate chiar de ei, din carton printat si decupat, infasurat in staniol 🙂 , solemnitatea premierii poate fi adoptata cu succes atunci cand ii rugam sa urce pe o banca pentru a le inmana premiul 🙂 .

Este important sa pastram o atmosfera de prietenie si de joaca, sa nu incurajam orgoliile care pot duce la certuri si sa nu uitam ca nu conteaza doar sa fii primul ci sa reusesti sa dai tot ce poti.

De altfel, chiar si motto-ul Olimpiadei, creat de Pierre de Coubertin, parintele Jocurilor Olimpice Moderne, exprima exact aceeasi idee:

“Cel mai important lucru la Jocurile Olimpice nu este să câștigi ci să participi, așa cum în viață nu contează triumful ci lupta. Esențial nu e să cucerești ci să lupți bine. ”

Daca in restul anului ne concentram in special pe performantele de natura intelectuala, cum ar fi materiile scolare, limbile straine, pianul etc., vara este ideal sa ne concentram pe sport. Miscarea fizica in aer liber este de neinlocuit in dezvoltarea aromonioasa a celor mici iar partea cea mai buna este ca totul vine natural.

In timp ce scriam acest articol mi-am dat seama si care este scuza perfecta pe care o gasim vara: este prea cald 🙂 . Insa am o solutie perfecta pentru a ne racori. Cei mici o vor adora si de dragul ei vor face de doua ori mai multa miscare: ma refer la branzica inghetata de la Danonino, pe care o pot prepara chiar ei. Iar la final pot folosi suporturile pentru a desena diplomele si medaliile pentru concursul din ziua urmatoare 🙂 .

Voi ce planuri aveti pentru cei mici in vara aceasta? V-ati decis cum le asigurati portia zilnica de sport si miscare?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *