Sigilarea molarilor de 6 ani
In ultimele vizite la dentist, i-am sigilat Alexandrei molarii de 6 ani si pentru ca eu am cautat foarte mult informatii despre aceasta procedura si le-am gasit destul de greu, o sa va povestesc ce am aflat.
Molarul de 6 ani apare in spatele dintilor de lapte (fara a extrage vreun dinte temporar) si poate fi confundat cu un dinte temporar, de unde si riscul de a se caria si de a nu fi tratat. Acest molar are o importanta strategica in arcada, suporta presiuni foarte mari in procesul de masticatie si este primul element de stabilitate in conditiile in care dintii de lapte sunt inlocuiti treptat de dintii definitivi.
Imediat dupa eruptie, molarii de 6 ani prezinta niste santulete (fosete mai exact 🙂 ) foarte adanci unde exista riscul sa se stranga resturi de mancare si sa apara carii atunci cand igiena orala lasa de dorit (dar nu doar atunci). Practic, sigilarea molarilor presupune acoperirea acestor santulete cu niste solutii speciale, in straturi succesive (vreo 3 daca nu ma-nsel) care nu permit mancarii sa adere pe suprafata dintilor facand astfel mai putin probabila aparitia cariilor.
Odata sigilarea facuta, ea trebuie verificata cam la 6 luni deoarece se poate fisura si atunci protectia molarului nu mai poate fi asigurata. In cazul in care sigilarea a fost fisurata, ea poate fi reparata si va fi verificata din nou peste 6 luni.
Eu am luat cam pe moment decizia de a sigila molarii Alexandrei. E adevarat ca incepusem sa ma informez de vreun an, dar inca nu decisesem ce o sa facem. Insa cu ocazia incercarii nereusite de a extrage un dinte care se misca in toate directiile si care se tinea doar intr-un fir de ata, mi-am dat seama ca in caz de doamne’ fereste, daca vreodata o sa ne confruntam cu o carie, mai mult ca sigur va fi nevoie de anestezie generala. Ceea ce ma sperie mult mai tare decat o “banala” sigilare.
Si am ajuns in zona de “frica” deoarece sigilarea molarilor, la fel ca majoritatea procedurilor medicale de alfel, este foarte controversata. Fiind o tehnica relativ noua nu exista studii sau statistici efectuate pe termen lung, iar in plus de asta substantele respective sunt banuite de multe chestii nocive. Stiti cum e, toate cele rele sunt adunate acolo si pe termen lung pot aparea diverse boli sau afectiuni, unele mai grave decat altele. E un punct de vedere la care trebuie reflectat si care trebuie luat in considerare inainte de luarea unei decizii. La mine a primat amanuntul cu anestezia generala plus faptul ca si o plomba, in cazul in care vom reusi cumva sa o plantam in maseaua afectata de carie :), este tot o substanta controversata si banuita de aceleasi efecte ca si sigilarea. Si mai stiu care este relatia celor mici cu periuta si pasta :).
Mai multe informatii despre controversa legata de sigilare molarilor puteti afla aici in reportajul prezentat de Dr. Jennifer Ashton corespondent CBS News Medical.
Ca sa va faceti o idee despre ce presupune sigilarea molarilor si ca sa-i familiarizati si pe cei mici cu o viitoare vizita la dentist, urmariti filmuletul de mai jos, cu Alexandra in rolul principal :).
Si astept parerile voastre legate de acest subiect. Spuneti-mi daca voi ati sigilat sau nu molarii celor mici si ce anume v-a facut sa luati o decizie indiferent care a fost ea.
[youtube q7yNwdRkOW8]
http://www.cbsnews.com/stories/2010/09/08/earlyshow/living/parenting/main6845500.shtml