Selly: “Ce invatam noi la scoala nu are legatura cu realitatea, si asta este o mare mare problema”


„După 12 ani de şcoală ai ieşit pe poarta liceului, în 2020, perfect pregătit pentru anul 1990″, a spus, într-un videoclip publicat pe 30 iunie, imediat după festivitatea de absolvire și după ce a dat Bacalaureatul, pe care l-a promovat cu media 9,60, Selly.

„Salut! Eu sunt Selly si azi s-au afisat rezultatele la BAC. Nu, nu am picat BAC-ul, dar daca el s-ar fi dat din lucruri care sa te ajute cu adevarat in viata, lucruri care sa te pregateasca cu adevarat pentru viitor, va dau in scris aici ca picam BAC-ul. Si probabil ca toti colegii mei picau la fel ca mine acest examen al maturitatii“, si-a inceput Selly discursul.

Selly, care este urmarit de peste doua milioane de persoane pe canalul sau de YouTube, a publicat un video in care critica sistemul de educatie romanesc si ii enumera toate defectele si neajunsurile. El a amintit de programa scolara invechita, de materiile inexistente, precum educatia financiara, educatia civica, educatia sexuala si despre cum scoala romaneasca da gres in a-i pregati pe tineri pentru viata reala si problemele ei.

„Sa spui ca tot ce inveti pentru BAC iti va folosi in viata este ca si cum ai spune ca titlul acestui videoclip nu este cel mai mare clickbait. Este, imi cer scuze, dar nu stiam cum sa va atrag atentia, pentru ca, de obicei, lumea vrea sa vada pe YouTube distractie, circ, manele, nu prea are chef de discutii serioase si chiar trebuie sa avem discutia asta, despre ce mai inseamna educatia in 2020, ce mai inseamna Bacalaureatul in 2020. Pentru ca daca ceva nu se va schimba in educatie, in urmatorii 10, 20 de ani, Bacalaureatul chiar nu o sa mai insemne nimic“, a spus Selly.

Vloggerul a laudat liceul in care a studiat timp de patru ani, dar si pe profesorii pe care i-a intalnit.

„Programa mea nu e cu cu vreun liceu sau cu vreun profesor, problema mea este cu programa scolara si cu materia care este predata in scolile din Romania. Pentru ca ce invatam noi la scoala nu are legatura cu realitatea, si asta este o mare mare problema“, a adaugat el. „Si nu am inventat eu asta, exista oameni mult mai inteligenti decat mine care au aceeasi parere. Uitati-va putin cum se schimba lumea din jurul vostru, ganditi-va putin la ce telefon aveati acum 10 ani, de exemplu, si ce telefon aveti acum. Ganditi-va efectiv cum arata lumea din jurul vostru acum 20 de ani si cum arata acum, la cat de mult a avansat tehnologia. Sau acum 30 de ani, cat de dificil era sa iei legatura cu cineva care era de partea cealalta a Pamantului si cum, acum, cu un singur click ii putem vedea si auzi la o calitate foarte buna. Si in lumea asta super moderna, super digitalizata, unde lucrurile se schimba foarte, foarte repede, lucrurile pe care noi le invatam la scoala au ramas aceleasi cam de 30 de ani incoace. Si din cauza asta, cand iesi pentru prima data pe poarta liceului cu BAC-ul luat si cu diploma in mana, ai iesit perfect pregatit in 2020 pentru anul 1990. Asta gandindu-ne ca era actual ce se preda atunci, dar nu prea cred“.

„Ganditi-va la cate meserii noi au aparut in ultimii 20 de ani, de la programatori, IT-isti, vloggeri etc. Ganditi-va cate meserii au devenit inutile intre timp si cate lucruri cu adevarat aplicabile in viata reala, in viata de zi cu zi, invatati de fapt in liceu. Toata lumea se concentreaza pe materiile de BAC, iar restul materiilor sunt o gluma, sunt ignorate complet (…). cu 40% analfabeti functional in Romania, scoala romaneasca iti promite ca ce vei invata aici te va pregati pentru viitor. Dar intrebati un om care este realizat in viata, din orice ierarhie sociala, cit de mult l-a ajutat scoala sa ajunga acolo unde este el. (…) Invatam si lucruri utile in scoala, de la matematica la istorie, dar mi se pare ca se pune obsesiv accentul pe cateva materii, in timp ce altele care sunt cu mult mai importante, cum ar fi educatia financiara, educatia civica sunt bagate complet sub pres. Scoala ocoleste materiile astea, iar eu cred ca cei care iau deciziile nu fac asta din greseala. Cred ca e o treaba intentionata acolo. Oamenii care conduc invatamantul din Romania, de 30 de ani incoace, cei care au intr-adevar putere de decizie asupra lucrurilor care se intampla, sunt fie prosti, fie ticalosi. Iar de cele mai multe ori sunt si prosti si ticalosi“, a mai spus Selly.

„Am zis de educatia financiara. Adevarul este ca romanii sunt ingropati in rate si datorii. De ce sa nu inveti la scoala despre cum sa-ti gestionezi mai bine banii, despre cum functioneaza banii, de ce sa iei un credit si despre cum functioneaza bancile (…)? Suntem o societate capitalista, iar orice idee, orice obiect, orice munca este convertibila in bani“.

Selly a vorbit si despre cum sistemul de educatie romanesc te invata mai degraba sa tocesti si sa reproduci ideile altora, nu cum sa ai o gandire critica si sa fii capabil sa-ti argumentezi propriile idei.

„E atat de defect sistemul de educatie in Romania, incat nimeni nu se mai fereste sa recunoasca asta pe fata (…). O fi important sa tocesti paginile alea de comentarii literare, poate nu-mi dau eu seama acum, dar stiti ce mai e important? Sa stii cum functioneaza lumea din jurul tau, sa cunosti legile, drepturile si obligatiile tale ca cetatean, sa stii cum sa-ti deschizi o afacere, sa stii cum functioneaza politica, ca sa stii cum functioneaza taxele, legile, inflatia, bancile, toate lucrurile astea. Politica, de exemplu, e asa un subiect care ne scarbeste pe toti, e aiurea sa vorbesti despre politica, si asta pentru ca noi nu intelegem cum functioneaza politica de fapt. Pentru ca asta nu se invata la scoala. Liceul nu te invata ce atributii are un presedinte, un prim-ministru, un parlamentar. Toata lumea spune «Mergeti la vot, avesi 18 ani!» Da, dar multi dintre voi habar nu aveti ce atributii au si ce pot face oamenii pe care ii votati. Politicienii va pot prosti mult mai simplu promitandu-va niste chestii pe care nici nu ar avea cum sa le faca din functia respectiva. Si nu e din greseala aici“.

Selly a recunoscut si ca tot ce a invatat despre vlogging, ca noua meserie, si despre cum sa-si gestioneze banii, a facut-o de pe internet. In incheiere, el ii indeamna pe tineri sa foloseasca tehnologia si internetul si ca sa invete lucruri noi si utile pentru viata, pe care scoala „uita“ sa le predea. El a facut si o recomandare de lectura, cartea „Sapiens – Scurta istorie a omenirii“, de Yuval Noah Harari, explicand ca „invatam mai multe din ea decat in cei 12 ani de scoala“.

 

 

 

Ca sa fii la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uita sa:

  1. Te inscrii la Newsletter (vei primi saptamanal un email cu ultimele articole publicate)
  2. Dai Like Paginii de FB Meseria de parinte
  3. Te inscrii in Grupul De FB Meseria de parinte
  4. Dai Subscribe la canalul de YouTube Meseria de Parinte

******************************************************************

Meseriadeparinte.ro este un blog personal, proprietarul de drept este Ana Maria Mitrus.

Ca vizitator si deci utilizator al blogului confirmi ca ai citit si esti de acord sa respecti TERMENII SI CONDITIILE stabilite de Meseriadeparinte.ro.

Folosirea acestui blog si a serviciilor continute in el, este gratuita, sub rezerva respectarii de catre vizitatori a acestor termeni si conditii.

Articolele publicate pe Meseriadeparinte.ro se afla sub protectia legilor privind drepturile de proprietate intelectuala (cum ar fi – dar nu limitativ la: L8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, L84/1998 privind marcile si indicatiile geografice).

 

Comenteaza cu contul de FB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *