Scrisoare deschisă privind funcţionarea creşelor de stat pe timp de vară

Scrisoare deschisă privind funcţionarea creşelor de stat pe timp de vară

În atenţia
– Premierului României, Ludovic Orban
– Preşedintelui României, Klaus Iohannis
– Mnistrului Educaţiei, Monica Anisie
– Ministrului Muncii, Violeta Alexandru
– Primarului Sectorului 4, Daniel Băluţă
– Inspectorului general al ISMB, Ionel Puşcaş

Având în vedere anunţul preşedintelui României, Klaus Iohannis, din 27 aprilie 2020, potrivit căruia toate unităţile de învăţământ din România (grădiniţe, şcoli, universităţi) vor rămâne închise şi după încheierea stării de urgenţă (după 15 mai),

Ţinând cont de anunţul ministrului Educaţiei din 27 aprilie 2020, conform căruia „cursurile realizate în unităţile de învăţământ rămân suspendate” şi după data de 15 mai,

Luând în considerare anunţul premierului Ludovic Orban, din 27 aprilie 2020, potrivit căruia s-a luat decizia de a menţine suspendate cursurile şi de a relua şcoala în toamnă,

Aducem la cunoştinţa domniilor voastre că, deşi nu s-a anunţat şi o măsură specifică de prelungire a închiderii creşelor, se subînţelege că şi aceste forme de educaţie antepreşcolară se subsumează aceloraşi reguli ca şi celelalte unităţi de învăţământ. Şi deci, şi creşele vor rămâne închise după data de 15 mai 2020, când se încheie starea de urgenţă.

În primul rând, atragem atenţia, încă de la început, asupra faptului că aceste forme de educaţie antepreşcolară (creşele) au un program de funcţionare diferit în raport cu celelalte forme de învăţământ din România. Astfel, dacă „şcolile” în anul şcolar 2019-2020 urmau să funcţioneze în intervalul 9 septembrie 2019-12 iunie 2020, structura creşelor pentru anul 2019-2020 era prevăzută pentru intervalul 1 septembrie 2019-30 iulie 2020. („Unitățile de educație antepreșcolară cu program prelungit și săptămânal funcționează pe tot parcursul anului, inclusiv în timpul vacanțelor școlare, perioadă în care nu se organizează proces instructiv-educativ” – HOTĂRÂRE nr. 1.252 din 12 decembrie 2012 privind aprobarea Metodologiei de organizare şi funcţionare a creşelor şi a altor unităţi de educaţie timpurie antepreşcolară).

Astfel, creşele, mai ales cele de stat, prin programul lor diferit de funcţionare, care acoperă şi perioada verii, vin în ajutorul real al părinţilor care nu au cu cine să îşi lase copiii de până în 3 ani pe timp de vară şi care nu îşi permit să suporte cheltuieli cu grădiniţe private. Or, în contextul dat, părinţii nu vor mai putea beneficia de acest sprijin în condiţiile în care oricum toate unităţile de educaţie vor fi închise.

Înţelegem că actualul context sanitar dat de pandemia COVID-19 este diferit şi necesită o abordare sanitară specială. Dar şi copiii, şi părinţii au înţeles situaţia şi au stat în case două luni, din (11 martie până în 15 mai, când starea de urgenţă se va fi terminat.
Facem apel la autorităţi să constate realitatea economico-socială în faţa căreia se află părinţii. Pe parcursul celor două luni de stare de urgenţă şi deci creşe, grădiniţe şcoli închise (11 martie-15 mai), părinţii au fost nevoiţi să stea acasă cu copiii, cu salarii micşorate, în şomaj sau muncind „supraveghind copiii” (atenţie, copii cu vârste cuprinse între 1-3 ani). După expirarea stării de urgenţă, mulţi părinţi nu îşi vor mai permite să stea acasă cu copiii lor de până în 3 ani. De ce?

– Pentru că mulţi dintre angajatori nu vor mai permite angajaţilor să facă telemuncă sau muncă la domiciliu, odată starea de urgenţă eliminată.

– Pentru că acea lege prin care părinţilor li se dau zile libere plătite pentru supravegherea copiilor pe timpul închiderii grădiniţelor/şcolilor (Legea 19/2020 şi OUG 30/2020) nu îi avantajează, părinţii primind o indemnizaţie redusă cu mai bine de o treime. Un exemplu practic şi ilustrativ în acest sens ar fi că la un salariu brut de 4.000 ron, un părinte care optează pentru această variantă, ajunge să primească o indemnizaţie netă de aproximativ 1.800 ron.

– Pentru că această variantă la care s-a gândit statul, de a acorda unuia dintre părinţi zile libere plătite pentru a-şi supraveghea copiii, este una extrem de restrictivă. Chiar dacă părinţii ar vrea să opteze pentru o astfel de variantă, ea nu este accesibilă decât acelora care nu pot desfăşura muncă la domiciliu sau telemuncă. De asemenea, în multe sectoare de activitate, pentru a se aplica această lege, este nevoie de acordul angajatorului.

– Pentru că varianta telemuncii, pentru care o parte dintre părinţi au fost nevoiţi să opteze, pentru „a-şi supraveghea copiii”, vine şi ea la pachet cu o reducere de salarii. Ca să nu mai vorbim de cât de eficient îşi supraveghează părintele un copil de până în 3 ani, atunci când lucrează de la domiciliu?!
În condiţiile enumerate mai sus, după două luni de stat acasă cu salarii micşorate, în şomaj tehnic, sau în zile libere „plătite”, începând cu 16 mai, dată la care creşele vor fi în continuare închise, părinţii sunt puşi în situaţia de a nu mai putea sta acasă cu copiii.

În tot acest context, considerăm oportun ca autorităţile să analizeze acest caz particular al creşelor şi să aibă în vedere permiterea funcţionării lor după data de 16 mai, pe timp de vară, cum au funcţionat şi până acum, pentru ca acestea să poată să îşi îndeplinească în continuare scopul social pentru care au fost create; în acest sens, prin furnizarea de servicii de îngrijire şi supraveghere, Legea asistenţei sociale nr. 292/2011 include creşele în sistemul naţional de servicii sociale.
În plus, menţionăm că multe ţări europene au deschis deja şcolile şi creşele sau au anunţat că o vor face: Danemarca a redeschis şcolile şi centrele after-school pentru elevii din ciclul primar, începând cu 15 aprilie; elevii din Austria şi Germaniavor vor începe, progresiv, şcolile din 4 mai; Belgia va deschide şcolile din 18 mai; creşele în Norvegia s-au redeschis pe 20 aprilie etc.

În particular, cerem funcţionarea Creşei „Degeţica” (Centrul Social Multifuncțional Degețica), cu adresa Aleea Erou Mirea Mioara Luiza 1A, sector 4 București, după data de 15 mai, pe timp de vară.

Semnatari:
Ionela Gavril – mama copilului Simona Gavril, care frecventează Creşa Degeţica începând cu data de 1 septembrie 2019.
Manolachi Beatrice – mama copilului Manolachi Sofia, care frecventează Creşa Degeţica începând cu data de 1 septembrie 2018.
Dinu Ana-Maria – mama copilului Dinu Nectarie, care frecventează Creșa Degețica, începând cu luna noiembrie 2018.
Moise Lidia Oana – mama copilului Moise Matei George, care frecventează Creșa Degețica începând cu septembrie 2018.
Tănase Monica Mihaela – mama copilului Tănase Maya Rebecca, care frecventează Creşa Degetica, începand cu data de 10 februarie 2020.
Simoiu Loredana Cristina – mama copilului Simoiu Călin Ionuţ, care frecventează Creșa Degețica, începând cu luna noiembrie 2018.
Vovec Elena – mama copilului Vovec Nicolas Mateo, care frecventează Creşa Degetica începând cu data de 2 septembrie 2019.
Maianu Aurelia – mama copiluilui Corchiş Daria Ioana, care frecventează Creșa Degețica, începând cu 1 septembrie 2018
Mos Mihaela – mama copilului Mos Anastasia Maria, care frecventează Creşa Degeţica.
Zafir Alexandra – mama unui copil care frecventează Creşa Degeţica
Negroiu Andreea – mama copilului Negroiu Natalia, care frecventează Creşa Degeţica, începand cu martie 2019
Ceausu Rădulescu Steluta – mama copilului Ceausu Vlad-Petru, care frecventează Creşa Degeţica
Cristina Popescu – mama unui copil care frecventează Creşa Degeţica
Oana Alina Pătrăşcuţă – mama unui copil care frecventează Creşa Degeţica
Dobrescu Gabriela – mama unui copil care frecventează Creşa Degeţica
Naftanaila Cristina Raluca – mama unui copil care frecventează Creşa Degeţica
Panaite Eugenia – mama copilului Panainte Radu-Ştefan, care frecventează Creşa Degeţica, începand cu septembrie 2019
Udrescu Nicoleta – mamă a copilului Udrescu Ioana care frecventează Creşa Degeţica

 

Ca sa fii la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uita sa:

  1. Te inscrii la Newsletter (vei primi saptamanal un email cu ultimele articole publicate)
  2. Dai Like Paginii de FB Meseria de parinte
  3. Te inscrii in Grupul De FB Meseria de parinte
  4. Dai Subscribe la canalul de YouTube Meseria de Parinte

******************************************************************

Meseriadeparinte.ro este un blog personal, proprietarul de drept este Ana Maria Mitrus.

Ca vizitator si deci utilizator al blogului confirmi ca ai citit si esti de acord sa respecti TERMENII SI CONDITIILE stabilite de Meseriadeparinte.ro. 

Folosirea acestui blog si a serviciilor continute in el, este gratuita, sub rezerva respectarii de catre vizitatori a acestor termeni si conditii. 

Articolele publicate  pe Meseriadeparinte.ro se afla sub protectia legilor privind drepturile de proprietate intelectuala (cum ar fi – dar nu limitativ la: L8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, L84/1998 privind marcile si indicatiile geografice).

 

Comenteaza cu contul de FB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *