Scoala, teme, scoala, teme. Si noi cand mai traim?

Asa suna in cuvinte, tristetea si oboseala unui copil de gimnaziu din Romania. Un copil bun, care invata, poate nu este de nota 10 pe linie, dar sincer, dupa ce veti citi acest articol, as vrea sa-mi explicati si mie, daca puteti, cum poate un copil sa fie bun la toate materiile.

In scoala romaneasca, clasele 5-8 invata (in majoritatea situatiilor) dupa amiaza. Asta inseamna (in medie), program de la 12 la 18.

Programul unui copil obisnuit arata in felul urmator:

7:30 Trezirea

8:00 – 8:30 Mic dejun

8:30 – 10:30 Teme SCOALA (2 ore)

10:30 – 11:00 Pregatire pentru scoala (haine, ghiozdan, sandvis)

11:00 – 11:30 Drum spre scoala

12:00 – 18:00 SCOALA (6 ore)

18:00 – 19:00 Drum spre casa

19:00 – 20:00 Masa, pregatire pentru temele de seara

20:30: 22:30 Teme  SCOALA (2 ore)

Va suna cunoscut? Daca aveti un copil mai mare de 10 ani, inseamna ca si voua va vine sa plangeti ca si mie. Transpus in cuvinte, tot programul de mai sus inseamna asa:

Dintr-o zi full de 15 ore (7:30 – 22:30), un copil merge 6 ore la scoala si mai invata acasa alte 4 ore. 10 ore pe zi, un copil se presupune ca trebuie sa INVETE. In restul de 5 ore, de-abia are timp sa manance, se sa spele, sa-si pregateasca ghiozdanul si sa mearga/sa se intoarca de la SCOALA. 

10 ore pe zi x 5 zile pe saptamana, un copil face doar scoala. 50 de ore pe saptamana.

Dar stati, ca asta nu e tot! Pentru ca nu invata destul de luni si pana vineri, in general sambata si duminica are meditatii sau invata pentru teste. Sau pentru teze. Sau repeta sau face proiecte. Sau orice altceva ii cere SCOALA.

In niciun caz nu citeste, nu se joaca, nu se uita la un film, nu se intalneste cu prietenii.

Copiii din ziua de azi nu au timp sa traiasca. Ei doar invata, repeta si se pregatesc pentru scoala.

Muncesc mai mult decat un adult iar munca lor nu se termina niciodata. Tot timpul au teste, evaluari, teze, examene. Tot timpul mai au ceva de lucrat, ceva de scris, ceva de invatat. Totul pentru scoala. Totul pentru viitorul lor. Totul pentru ca atunci cand vor fi mari, sa le fie bine.

Dar ce facem cu prezentul? Ce le oferim acestor copii ACUM?

DE CE NU II LASAM SA TRAIASCA?

Ca sa fii la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uita sa:

Sharing is Caring! ❤

******************************************************************

Meseriadeparinte.ro este un blog personal, proprietarul de drept este Ana Maria Mitrus.

Ca vizitator si deci utilizator al blogului confirmi ca ai citit si esti de acord sa respecti TERMENII SI CONDITIILE stabilite de Meseriadeparinte.ro. 

Folosirea acestui blog si a serviciilor continute in el, este gratuita, sub rezerva respectarii de catre vizitatori a acestor termeni si conditii. 

Articolele publicate  pe Meseriadeparinte.ro se afla sub protectia legilor privind drepturile de proprietate intelectuala (cum ar fi – dar nu limitativ la: L8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, L84/1998 privind marcile si indicatiile geografice).

 

Comenteaza cu contul de FB

 

Comenteaza cu contul de FB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *