Afla si tu din Ghidul “Scoala Legumelor” cum sa-i imprietenesti pe cei mici cu legumele. Descarcare gratuita!

In aceasta vara am fost implicata intr-un proiect interesant care s-a numit foarte sugestiv “Scoala Legumelor”.

Ma stiti ca sunt fan legume si ca incerc tot ce pot ca sa le imprietenesc si pe fete cu aceste alimente bogate in vitamine si nutrienti. Asa ca am apreciat propunerea de a participa la evenimentele din cadrul acestei campanii si sa aflu cateva secrete despre cum ii pot convinge parintii pe copii sa manance legume.

Cel mai dragut a fost cand am fost toate trei sa gatim niste retete inedite. Foarte frumoase si colorate insa greu de crezut ca vor fi macar gustate 🙂 : Supa crema de dovleac si chiftelute de naut. Le-a placut la nebunie sa gateasca alaturi de mine, nu era prima data, insa de obicei nu le las pe langa foc si pe langa mancarurile fierbinti. Acum, am fost de 1 milion de ori mai atenta si le-am lasat sa amestece in supa sau sa umble cu blenderul.

Rezultatul a fost uimitor chiar si pentru mine. Recunosc ca nu am mai mancat niciodata supa crema de dovleac si chiar eram curioasa cum o sa iasa. A fost o nebunie. Putin dulce de la miere si cu o aroma inconfundabila, le-a castigat si pe fete care au decretat ca neaparat trebuie sa repetam reteta si acasa.

Chifteluta de naut  a fost chiar asa, una singura 🙂 . Nu stiu ce am facut gresit insa restul s-au dezintegrat in tigaie asa ca am renuntat. Dar acea chifteluta de naut a fost unica si la propriu si la figurat. Delicioasa! Atat am de spus. Promit sa revin pe blog cu reteta.

Pana atunci va spun cateva cuvinte despre aceasta campanie derulata de Maggi, in cursul careia a avut loc si un un studiu experiment din care am aflat ca in famiile care au obiceiul de a pregati mancarea impreuna cu cei mici, copii accepta mai usor majoritatea legumelor.

Astfel, copiii sunt mult mai dispusi sa consume legume si incep sa fie mult mai interesati de ele daca sunt implicati direct in diferite activitati precum:

  • realizarea meniului zilnic
  • intocmirea listei cumparaturi
  • alegerea legumelor cand sunt achizitionate
  • pregatirea mesei
  • luarea meseri alaturi de parinti.

Un alt factor important sunt discutiile cu cei mici si informatiile despre o alimentatie echilibrata, ma ales in cadrul unor activitati culinare in familie.

Ca urmare a acestui studiu, Maggi continua initiativa lansata anul trecut si prezinta Ghidul Școala Legumelor un instrument care vine in sprijinul parintilor cu trucuri si sfaturi care sa ii ajute in lupta de a-i imprieteni pe copii cu legumele.

Consider ca aceasta initiativa este una laudabia avand in vedere ca cercetarea cantitativa din cadrul studiului a aratat ca:

“aproximativ 4 din 10 copii cu varsta intre 3 si 12 ani, din mediul urban nu consuma legume zilnic (cel putin o data pe zi).

Mai mult, 45% dintre parinti intampina diferite probleme atunci cand le ofera copiilor legume la masa, fiind de multe ori nevoiti sa recurga la diverse trucuri cum ar fi ascunderea lor in  mancare, astfel incat copiii sa nu stie de ele.

A doua etapa a studiului experiment a adus impreuna zece familii care au gatit pranzul alaturi de copiii lor, iar apoi, timp de o saptamana au completat un jurnal de dieta. Comportamentul din timpul activitatii de gatit a fost supravegheat de Dr. psih . Carmen Anghelescu care a identificat faptul ca, desi majoritatea familiilor au pregatit feluri de mancare noi, toti cei 10 copii au lucrat impreuna cu parintii efectuand diferite operatii diferite: curatat si taiat legume, curatat verdeturi, pregatit chiftele, etc.

Toti copiii participanti au fost incantati sa ia parte la activitati de gatit, au fost atenti si s-au implicat activ.

Stilul de viata echilibrat se formeaza inca din copilarie!

“Obiceiurile alimentare sunt formate acasă, în familie. Una dintre formele de învățare este imitația, iar acest lucru a fost confirmat și de părinții care au luat parte la studiul experiment realizat. Practic adulții transmit celor mici obiceiurile lor. Dacă părinții consumă legume, copiii vor prelua acest obicei și își vor forma gustul pentru alimentele pe care le văd cel mai des în farfuriile acestora. Ghidul Școala Legumelor îi invită pe părinți să îi lase pe copii să își pună în aplicare imaginația. Gătitul alături de cei mici este o metodă foarte bună de învățare și aceștia vor fi mai dornici să guste și mănânce preparatele la care au contribuit și ei ”, declară Dr. Camen Aghelescu, psiholog.

Joaca in bucatarie

Joaca este pentru copii o bucurie, iar implicarea directa a copiilor in pregatirea mesei devine nu doar o joaca, ci si o metoda prin care copiii pot invata lucruri noi: de la denumirea legumelor si importanta acestora, denumirea ustensilelor, pana la dezvoltarea de caracteristi psihice care implica dezvoltarea increderii de sine, modalitati de a colabora cu alte persoane sau satisfactia de a termina o activitate realizata de ei.

Puteti descarca gratuit Ghidul Scoala Legumelor pentru a afla activitati pe care le puteti realiza cu cei mici, astfel incat copiii sa fie mai dornici sa guste si sa manance legume in fiecare zi.

Mai mult, ghidul incurajeaza parintii sa ii implice pe copii cat mai mult in pregatirea meselor, in realizarea listei de cumparaturi si cumpararea legumelor.

Ghidul contine si o sesiune interactiva dedicata copiilor, cu pagini de colorat, intrebari si raspunsuri.

Ca sa fiti la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uitati sa dati Like Paginii de FB   si sa va inscrieti la Newsletter.

Pentru a descarca gratuti Ghidul Scoala Legumelor, click pe poza de mai jos:

scoala-legumelor

*Studiul experiment a fost compus din două etape:

Prima etapă – Chestionar online implementat în perioada 28 aprilie – 4 mai 2016, ce a avut 174 de respondenți. Respondenții studiului cantitativ au fost părinți cu vârsta între 25-55 de ani, care au copii cu vârste între 3 și 12 ani, rezindenți în mediul urban, educație medie și superioară, utilizatori de internet.

A doua etapă – Un experiment cu 10 familii care întâmpinau problemele identificate în chestionarul online și implementat în luna august 2016.. Cele 10 familii (mama, tatăl și 1 copil cu vârsta între 3-12 ani) au gătit împreună un meniu ce a avut la bază legumele identificate în prima etapă. După activitatea de gătit, fiecare familie a ținut un jurnal de dietă timp de o săptămână, iar la finalul acesteia au participat la un interviu detaliat cu Dr. psiholog Carmen Anghelescu. În timpul interviului, au discutat pe baza jurnalului, iar părinții au primit recomandări de activități în care îi pot implica pe cei mici pentru a-i determina să consume mai des legume.

 

Comenteaza cu contul de FB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *