Sanatatea nu este totul, insa fara sanatate totul este nimic!

Pentru majoritatea dintre noi sanatatea pare sa fie un dat care nu ne preocupa  prea mult, traim fara sa ne gandim  ca ar avea rost sa facem ceva pentru mostenirea de la parinti pe care speram pe de alta parte sa o transmitem mai departe copiilor nostri. Nici macar nu ne dam seama cate putem face in favoarea (sau defavoarea) ei si nu luam in considerare nici consecintele care, mai devreme sau mai tarziu, vor aparea negresit.

Aceasta atitudine total dezinteresata se datoreaza din nefericire, in primul rand lipsei de informatii. Este paradoxal faptul ca in ciuda fantasticului progres stiintific si informational, totusi cunostintele in domeniul sanatatii aproape lipsesc cu desavarsire.

Oare cati dintre noi stiu de exemplu ca jumatate din infarcte lovesc “din senin” fara niciun simptom prealabil? Oare cate tinere (si de ce nu si tineri) sunt constiente ca prin modul lor de viata – alimentatie, fumat, consum de cafea si alcool – determina starea de sanatate a viitorilor copii contribuind astfel, intr-un mod hotarator la fericirea sau la nefericirea acestora pentru toata viata? Mie personal, din fericire, mi-a dat Dumnezeu minte si m-am lasat de fumat (dupa o perioada foarte activa de aproape 12 ani) cu vreo doi ani inainte de a ramane gravida, dar numai eu stiu cu cate prietene gravide am avut aceeasi discutie, in care eu le spuneam ca fumatul poate afecta fatul iar ele imi raspundeau ca doctorul le-a dat voie sa fumeze, pentru ca nu e bine sa renunte brusc la fumat ca devin nervoase, iar asta intr-adevar dauneaza fatului (????). Cum as putea eu sau oricine altcineva sa combata sfatul unui doctor?

 

 Despre alimentatie ce se mai poate spune? Oare cati dintre noi ii acorda atentia cuvenita si cati cunosc faptul ca fiecare al doilea cancer se datoreaza alimentatie?  In 1996 la Conferinta Internationala pentru Prevenirea Cancerului (NY) si in 2001 la Conferinta Europeana de Nutritie si Cancer (Franta) s-a subliniat faptul ca modul de alimentatie este responsabil pentru 30 pana la 50% din totalitatea cancerelor  si ca este un factor cauzator pentru boli maligne, la fel de important ca fumatul. Savantii atrag atentia ca ceea ce mancam azi influenteaza bolile ce vor fi evidente peste 1

In prezent exista o mare confuzie legata de bolile degenerative. Se induce cumva impresia ca in trecut oamenii mureau la o varsta prea tanara, pentru a suferi de bolile varstei inaintate, asa ca majoritatea dintre noi am acceptat idea ca bolile legate de arteroscleroza (infarctul miocardic, sau cerebral) sau cancerul sau artroza ar fi bolile varstei inaintate, ceva la care oricum trebuie sa ne asteptam. Adevarul este ca acum 100 ani, bolile legate de arteroscleroza erau virtual necunoscute. Prima descriere a bolii coronariere si a infarctului miocardic a aparut in literature medicala in anul 1911. Acum, in tarile industrializate, aceste boli sunt raspunzatoare pentru aproape fiecare al doilea deces.

Acum 100 de ani, cancerul de san, colon, prostate si plamani erau boli aproape necunoscute, iar diabetul se intalnea foarte rar. Azi, diabetul si complicatiile lui constituie una dintre cele mai dese cauze de deces.

Trebuie sa intelegem ca in realitate toate aceste boli, asociate cu inaintarea in varsta au de fapt cu totul alte cauze. Cea mai buna dovada este faptul ca din ce in ce mai multe persoane tinere sufera la randul lor de aceste boli necrutatoare iar frecventa acestora este din ce in ce mai mare in ciuda progreselor medicine moderne.

Desi se stie ca factorii mintali, sociali si sipirituali au un rol important in sanatatea noastra, din multiple motive (poate o sa le abordez vreodata intr-un post separat) medicina moderna neglijeaza aceste aspect.  In medicina alopata, preocuparea predominanta e cea curativa iar aspectele profilactice abia daca sunt mentionate. Doctorii sunt confruntati cu boli si cu bolnavi, nu cu persoane sanatoase a caror soarta e lasata pe seama nimanui.

Ce ne ramane de facut? Sa ascultam ce spunea de exemplu Hipocrate, care dorea sa cunoasca mai degraba ce fel de persoana e bolnavul decat ce fel de boala are.  Sau celebrul clinician Canadian Sir William Osler: evolutia tuberculozei are mai mult de-a face cu ceea ce se intampla in mintea bolnavului decat in plamanii lui.

Ca sa fii la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uita sa:

  1. Te inscrii la Newsletter (vei primi saptamanal un email cu ultimele articole publicate)
  2. Dai Like Paginii de FB Meseria de parinte
  3. Te inscrii in Grupul De FB Meseria de parinte
  4. Dai Subscribe la canalul de YouTube Meseria de Parinte

******************************************************************

Meseriadeparinte.ro este un blog personal, proprietarul de drept este Ana Maria Mitrus.

Ca vizitator si deci utilizator al blogului confirmi ca ai citit si esti de acord sa respecti TERMENII SI CONDITIILE stabilite de Meseriadeparinte.ro.

Folosirea acestui blog si a serviciilor continute in el, este gratuita, sub rezerva respectarii de catre vizitatori a acestor termeni si conditii.

Articolele publicate pe Meseriadeparinte.ro se afla sub protectia legilor privind drepturile de proprietate intelectuala (cum ar fi – dar nu limitativ la: L8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, L84/1998 privind marcile si indicatiile geografice).

 

Comenteaza cu contul de FB

Comenteaza cu contul de FB

8 thoughts on “Sanatatea nu este totul, insa fara sanatate totul este nimic!

  1. Ana, felicitari pentru articol, este foarte interesant (ca toate celelalte dealtfel).

    1. Buna Mihaela, ma bucur ca ti-a placut articolul si sper sa le citesti cu placere si pe cele care vor urma.

  2. Felicitari pentru articol, ai atins multe puncte sensibile. Si imi place ca e foarte bine documentat.

    1. Buna Corina, din pacate e trist ce se intampla si viitorul chiar nu arata bine. A durat ceva documentarea, am cautat foarte multe studii si articole in ziare internationale, tocmai pentru a da mai multa greutate acestui post si pentru a da credibilitate informatiilor.

  3. Super! Si eu am stat pana noaptea tarziu sa citesc toate link-urile. Mai asteptam :))

    1. Mada, ma bucur tare mult ca ai citit si link-urile. Initial nu am vrut sa le pun, ma gandeam ca va deveni mai greu de citit articolul, dar ulterior m-am razgandit, cu cat mai multe informatii cu atat mai bine. Depinde doar de noi sa ne informam si sa le spunem si celor de langa noi care este realitatea si ce putem face ca sa traim o viata mai buna, noi si copiii nostri (actuali sau viitori).

  4. Intr-adevar este interesant si util pt cei care care vor sa-si apere sanatatea. Pt mine sunt importante numele de chimicale pt ca atunci cand le vezi listate pe alte produse, stii de ce sa te feresti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *