Probleme obisnuite care pot aparea in timpul sarcinii
Deseori, in timpul sarcinii pot aparea anumite simptome care la prima vedere par grave insa de cele mai multe ori nu sunt. Datorate in principal modificarilor hormonale sau suprasolicitarii corpului, aceste probleme va pot afecta si echilibrul emotional in special din lipsa informatiilor despre ele.
Gasiti mai jos o lista cu cele mai frecvente probleme, care de multe ori sunt normale.
Acest articol a fost scris cu intentia de a va oferi anumite informatii care va pot linisti temerile inerente. Insa va reamintesc ca este vital sa va autoevaluati starea de sanatate cu obiectivitate si sa anuntati imediat medicul la cel mai mic simptom nelalocul lui.
Raul de dimineata (trimestrul 1)
Este unul dintre primele semne de sarcina, putand aparea in orice momental zilei. Poate fi agravat de oboseala. Greata dispare dupa saptamana a 12a, putand reveni uneori mai tarziu.
Solutii pentru atenuare: Mancati niste biscuiti dimineata. Evitati mancarurile si mirosurile care va fac rau, mancati putin si des pe durata intregii zilei. Beti o infuzie de ghimbir sau ceai de tei.
Starea de lesin (trimestrele 1, 2)
Tensiunea arteriala este mai scazuta in timpul sarcinii, astfel incat este foarte posibil sa simtiti o stare de lesin. Daca va simtiti ametite si nu aveti stabilitate, daca simtiti nevoia sa stati sau sa va intindeti, cel mai probabil sunteti afectate de starea de lesin.
Solutii pentru atenuare: Incercati sa nu stati prea mult timp in picioare. Daca starea de lesin va cuprinde brusc, asezati-va si aplecati-va capul intre genunchi pana ce va simtiti mai bine. Iesiti incet din cada cu apa calda si tot incet asezati-va. Daca ati stat pe spate, intai intoarceti-va pe o parte si apoi ridicati-va incet.
Urinatul frecvent (trimestrele 1, 3)
Este o problema produsa de uterul marit care apasa pe vezica. Problema este deseori usurata in lunile de mijloc ale sarcinii.
Solutii pentru atenuare: Daca incepeti sa va treziti noaptea ca sa urinati, incercati sa beti mai putine lichide seara. Daca simtiti vreo durere consultati doctorul deoarece s-ar putea sa aveti vreo infectie.
Constipatie (Trimestrul 1, 2, 3)
Progesteronul in cantitate crescuta relaxeaza muschii intestinului, incetinind miscarile sale, ceea ce creste riscul de constipatie.
Solutii pentru atenuare: Mancati alimente bogate in fibre vegetale, beti multa apa. Mergeti la toaleta ori de cate ori este necesar. Faceti exercitii fizice adecvate iar daca problema persista mergeti la doctor. Mai sunt folositoare ceaiurile de tei, ghimbir si fenicul.
Sangerarea gingiilor (trimestrul 1, 2, 3)
In timpul sarcinii gingiile se inmoaie si pot fi ranite mai usor. Se pot inflama, permitand acumularea placii bacteriene la baza dintilor. Aceasta duce la boli ale gingiilor si la depunerea de tartu. Gingiile sangereaza in mod special dupa periaj.
Solutii pentru atenuare: Spalati-va cu grija pe dinti, dupa fiecare masa. Mergeti la stomatolog sa va recomande tratamente sigure pentru perioada de sarcina.
Somn dificil (trimestrele 1, 2, 3)
Se poate sa aveti probleme cu loviturile fatului, cu nevoia de a merge des la toaleta sau cu marimea burtii, care va impiedica sa stati cofortabil in pat. Uneori pot aparea si cosmaruri legate de nastere si de fat. Nu fiti ingrijorate de vise, ele in niciun caz nu reflecta ceea ce se va intampla.
Solutii pentru atenuare: Cititul si exercitiile de relaxare sau o baie calda inainte de a merge la culcare pot fi utile. Incercati sa folositi mai multe perne iar daca dormiti pe o parte, puneti o perna sub coapsa. Beti un ceai cald inainte de culcare.
Hemoroizi (trimestrul 2 si 3)
Apasarea capului fatului determina umflarea unor vene imprejurul anusului. Scremutul pentru golirea intestinelor va agrava problema. Hemoroizii mici dispar de obicei fara tratament dupa nastere.
Solutii pentru atenuare: Evitati constipatia si incercati sa nu stati asezate perioade lungi de timp. O punga cu gheata tinuta pe hemoroizi poate usura mancarimile. Daca hemoroizii persista, mergeti la doctor care va poate crescrie un unguent.
Respiratie dificila (dispnee) (trimestrul 3)
In ultima perioada a sarcinii fatul are dimensiuni care afecteaza diafragma, impingand-o si impiedicand respiratiile profunde. Problema se rezolva cu aproximativ o luna inaintea nasterii, cand capul copilului se angajeaza. Si anemia poate produce dipsnee. Dificultatile respiratorii se resimt la eforturi mici sau doar cand vorbiti.
Solutii pentru atenuare: Odihniti-va cat mai mult. Daca respiratia devine dificila si nu aveti un scaun prin apropiere, asezati-va pe vine. Puneti-va o perna in plus noaptea iar daca problema se agraveaza discutati cu doctorul.
Crampe (trimestrul 3)
Pot fi produse de un deficit de calciu. Se manifesta prin contractii dureroase ale muschilor, de obicei la nivelul gambelor si labei piciorului, deseori noaptea. Incep dupa o intindere a piciorului cu degetele flectate.
Solutii pentru atenuare: Masati-va piciorul sau gamba in punctele dureroase. Incepeti sa mergeti imediat ce durerea v-a mai lasat ca sa va stimulati circulatia. Consulti-va medicul, care v-ar putea prescrie calciu si multe alimente bogate in calciu si includeti usturoi in dieta.
Arsurile (Epigastralgii) (trimestrul 3)
Daca simtiti arsuri frecveente in capul pieptului acestea se datoreaza faptului ca orificiul situat la intrarea in stomac se relaxeaza din cauza modificarilor hormonale. Astfel, acidul gastric trece inapoi in esofag (tubul care se deschide in stomac).
Solutii pentru atenuare: Evitati mesele abundente, condimentate si prajelile. Seara, incercati sa beti lapte cald si ridicati capul patului sau dormiti mai mult pe perne. Consultati-va doctorul care va poate prescrie un medicament pentru a atenua aciditatea. Ceaiul de musetel si menta va pot ajuta.
Pierderea urinei (trimestrul 3)
Produsa de slabirea muschilor perineului si de fatul in crestere care apasa pe vezica. Se intampla cu precadere cand alergati, stranutati sau radeti.
Solutii pentru atenuare: Urinati frecvent si incepeti sa faceti exercitii pentru perineu. Evitati constipatia si ridicarea greutatilor.
Eruptia pe piele (trimestrul 3)
De obicei apare la femeile supraponderale si care transpira abundent. Poate fi produsa de modificarile hormonale si se prezinta ca o eruptie rosie care se dezvolta, de obicei, in pliuril e transpirate ale pielii, sub sani sau la nivelul bazi coapsei.
Solutii pentru atenuare: Spalati si stergeti des aceste zone, folosind un sapun neparfumat. Purtati haine largi, din bumbac.
Ca sa aflati si alte informatii interesante despre Meseria de Parinte nu uitati sa dati Like Paginii de FB si sa va inscrieti la Newsletter.
O, daaa, raul de dimi, crampe, lipsa somnului, sangerari ale gingiilor etc! ?
Alexandra, offf, pe toate le-ai bifat… 🙁
Din pacate, da! ?
Eu nu am avut nimic toata sarcina….nu greata,nu arsuri,nu pofte deosebite,nu crampe,nu insomnii…. nimic,nici macar burta pana la 7 luni ?
Ce fericita!!!! Clar pe tine trebuie sa te dam exemplu cand vine de sarcina 😀
Daca nu aveam o nastere ft grea,faceam copiii ca pe gogosi ?
Oricum sunt sigura ca ai uitat aproape tot. Asa ca niste gogosi in plus nu strica. :)))))