Personajele basmelor: Batranica cea buna

Prima parte “Basmele terapeutice”

Exista în basme un grup de personaje feminine pozitive avand caracteristici exact opuse celor apartinând figurilor feminine negative . Batrânica cea buna (sau Batrâna înteleapta.) si Zâna. Batrâna înteleapta si Zâna sunt simboluri reprezentative ale mamei bune si ale femininului pozitiv. Daca analizam atent aceste personaje ale basmului, vom observa ca ele se situeaza pe aceleasi pozitii fata de protagonist ca si cele precedente, îndeplinind însa o functie opusa.

Acolo unde înainte aparea Mastera cea rea, intrupând aspectele negative ale mamei, apar acum Batrânica cea buna sau fantoma” mamei moarte, care suplinesc absenta unei mame bune. Masterele rele ii abandoneaza pe copii în padure, ii neglijeaza, ii maltrateaza, îi las::isa moara de foame. Batrânele bune apar la momentul potrivit, îi aduna pe pierduti, le dau adapost, îi hranesc, ii îngrijesc, le arata iubire. Le furnizeaza întreaga doza de de sprijin si de sfaturi care le e indispensabila ca sa creasca.

In basm, figura batrânicii bune are un rol tranzitoriu pentru protagonist: îl sa creasca si ramâne prezenta pâna in momentul in care protagonistul este in masura sa se descurce singur. In momentul acela, ca orice mama il lasa liber, ba chiar il încurajeaza sa porneasca pe drumul lui fara frica. Nu încearca sa-i retina, ba dimpotriva, la despartire îl copleseste cu daruri augurale, cu sfaturi si cu instrumente utile pentru drumul care îl asteapta . Inclusiv în sensul acesta, Batrana cea buna îndeplineste o functie opusa celei a Masterii rele. Acolo avem un element feminine matern care abandoneaza, care ameninta supravietuirea protagonistului, dincoace un element feminin matern care hraneste, alimenteaza, favorizeaza cresterea, ataat in termenii materiali ai ingrijirii, cât si în termenii psihologiei ai învataturilor.

Spre deosebire de elementul feminin care împiedica atingerea autonomiei, avem aici un element feminin care face posibila autonomia, construindu-i premisele, sustinând-o, încurajând-o si incurajându-l pe protagonist sa-si învinga spaimele.  In masura în care aceste batrâne bune dovedesc ca mai detin, pe lânga intelepciune si generozitate, si puteri magice, ele se apropie si mai mult de figura Zânei.

Alte personaje  Regina, mama mireluiMama vitregaZanaBatranica cea bunaMonstrul/BalaurulIngerul

Comenteaza cu contul de FB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *