Pateuri gustoase si sanatoase
Noi cand prindem o zi frumoasa si libera, obisnuim sa plecam de acasa dimineata si sa ne intoarcem seara. De obicei mergem in parc, deci nu foarte departe de casa, dar cu toate astea preferam sa luam la noi mancare ca sa profitam la maxim de timpul petrecut in aer liber.
In general traista cu mancare contine cam acelasi chestii de baza, apa, fructe, biscuiti, sandwichuri. Variatiuni exista dar in masura timpului disponibil pe care il am ca sa gatesc.
Am cateva retete de pateuri, biscuiti, prajituri sau alte preparate usor de fabricat dar repede de mancat 🙂 , pe care le rotesc in functie de preferinte. Primele despre care o sa va povestesc sunt pateurile umplute. Asa le zic eu, dar ele seamana mai mult cu niste gogosi. Folosesc un aluat versatil, de fapt daca stau bine sa ma gandesc este singurul 🙂 , pe care il adaptez in functie de inspiratia de moment.
Aluatul de baza are nevoie de: o parte iaurt, 1/2 parti ulei, faina cat cuprinde, putin praf de copt, putina sare in functie de preferinte.
Eu in general folosesc un pahar mare de iaurt cu care masor apoi si urmatoarele ingrediente: 1/2 pahare de ulei si cam 3 pahare de faina (depinde de faina, ideea este sa rezulte un aluat elastic si usor de intins), 1/2 plic praf de copt, un varf de sare.
Umplutura se face la inspiratie, din ciuperci cu marar, branza frecata cu ou, gem, ciocolata (ups! 🙂 ), carne tocata, legume maruntite sau orice ne place din frigider si din imprejurimi.
Pateurile care au facut senzatie pe FB (va multumesc pentru aprecieri 🙂 ) sunt simple, cu o felie de rosie si branza Almette frecata cu putin marar si putina ceapa. Andreea tocmai a inceput sa manance ceapa asa ca profit la maxim incercand sa o introduc in fiecare masa a zilei.
Se intinde foaie, se pune umplutura lasand putin spatiu intre feliile de rosii, se mai intinde o foaie care se se pune deasupra si se taie cu paharul. Pateutele astfel obtinute se prajesc in tigaie si se pazesc ca ochii din cap altfel riscam sa nu mai gasim niciunul cand terminam cu toate 🙂 .
Stiu, prajitul nu e cea mai fericita varianta din lume, dar pentru ca incercam sa pastram un echilibru, mai facem si exceptii. Exista si varianta cu pateute la cuptor dar va povestesc despre ele intr-o postare viitoare.
Pofta buna!