ONU: putem considera poluarea atmosferica o amenintare la adresa drepturilor omului

Poluarea atmosferica, care reprezinta de mult timp o problema de mediu si de sanatate, ar trebui considerata si din perspectiva incalcarii drepturilor omului, spune un raportor special al Organizatiei Natiunilor Unite (ONU) pe domeniul drepturilor fundamentale si al mediului, informeaza Agerpres.

Poluarea atmosferica provoaca anual moartea prematura a sapte milioane de persoane din toate regiunile globului, dintre care 600.000 sunt copii, spune David Boyd.

„Daca punem cifra de sapte milioane in context, numarul anual de decese il depaseste pe cel cauzat de razboi, crime, tuberculoza, HIV, SIDA si malarie la un loc”, a declarat expertul ONU intr-un interviu pentru Thomson Reuters Foundation.

„Este o criza de sanatate globala pentru care trebuie gasita o solutie. Poluarea atmosferica incalca dreptul la viata, sanatate, drepturile copiilor si, de asemenea, incalca dreptul de a trai intr-un mediu sanatos si sustenabil”, a spus acesta.

Exista insa si solutii la aceasta problema, a spus expertul, in cadrul unui raport adresat luni Consiliului pentru Drepturile Omului din Geneva, stabilind o serie de masuri pe care guvernele le pot implementa pentru a reduce poluarea aerului.

In ultimii 15 ani, medici si oameni de stiinta au realizat studii care au descoperit cât de nociva poate fi poluarea pentru sanatate, provocând de la boli cardiace si cancer de plamâni, la afectiuni neurologice precum Alzheimer.

In tot acest timp, poluarea in Bucuresti a ajuns atât de mare, incât reprezentantii Comisiei Europene au dat România in judecata la Curtea de Justitie a Uniunii Europene. Bucurestiul este campion la cea mai nociva noxa care afecteaza direct sanatatea cetatenilor.

Bucurestiul are opt statii de monitorizare a aerului. Sase sunt amplasate in Capitala, iar doua, in Ilfov. Reteaua a fost cumparata in 2004, cu fonduri PHARE, si a costat patru milioane de euro. Statiile de monitorizare aveau fiecare câte un panou mare, pe care erau afisate informatii in timp real despre calitatea aerului din Bucuresti. De patru ani, aceste panouri nu mai functioneaza. In 2015, au fost cumparate altele noi, care stau degeaba in depozit.

Primaria Municipiului Bucuresti: „In prezent, in vederea amplasarii panourilor de informare aferente sistemului de monitorizare a calitatii aerului de pe raza Municipiului Bucuresti, exista autorizatiile de construire eliberate de Primaria Sectorului 3 si Primaria Sectorului 4 si se afla in procedura emiterea autorizatiei de construire, pentru inlocuirea panoului din zona Obor, de catre Primaria Sector 2.”

Cele sase statii de monitorizare sunt amplasate:

  • la Cercul Militar,
  • pe Soseaua Mihai Bravu,
  • la Lacul Morii,
  • in Drumul Tabherei,
  • in Titan si
  • in Berceni

Autoritatile ii sfatuiesc pe cetateni sa intre pe internet daca vor sa vada cât de poluat este Bucurestiul.

România este una dintre cele mai poluate tari din Uniunea Europeana. Bucurestiul ocupa un loc fruntas la poluarea cu PM10, cea mai nociva particula de praf pentru sanatate.

In 2018, Comisia Europeana a dat România in judecata din cauza poluarii.

Primaria Capitalei a aprobat anul trecut un plan de masuri, care se concentreaza in principal pe diminuarea traficului in zona centrala, teoretic insa, pentru ca practic valorile de trafic sunt neschimbate.

Particule in suspensie PM10 si PM2,5

Particulele in suspensie reprezinta un amestec complex de particule foarte mici si picaturi de lichid.

Surse naturale:
eruptii vulcanice, eroziunea rocilor furtuni de nisip si dispersia polenului.

Surse antropice:
activitatea industriala, sistemul de incalzire a populatiei, centralele termoelectrice. Traficul rutier contribuie la poluarea cu pulberi produsa de pneurile masinilor atât la oprirea acestora cât si datorita arderilor incomplete.

Efecte asupra sanatatii populatiei

Dimensiunea particulelor este direct legata de potentialul de a cauza efecte. O problema importanta o reprezinta particulele cu diametrul aerodinamic mai mic de 10 micrometri, care trec prin nas si gât si patrund in alveolele pulmonare provocând inflamatii si intoxicari.

Sunt afectate in special persoanele cu boli cardiovasculare si respiratorii, copiii, vârstnicii si astmaticii.

Copiii cu vârsta mai mica de 15 ani inhaleaza mai mult aer, si in consecinta mai multi poluanti. Ei respira mai repede decât adultii si tind sa respire mai mult pe gura, ocolind practic filtrul natural din nas. Sunt in mod special vulnerabili, deoarece plamânii lor nu sunt dezvoltati, iar tesutul pulmonar care se dezvolta in copilarie este mai sensibil.

Poluarea cu pulberi inrautateste simptomele astmului, respectiv tuse, dureri in piept si dificultati respiratorii.

Expunerea pe termen lung la o concentratie scazuta de pulberi poate cauza cancer si moartea prematura.

Ca sa fii la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uita sa:

Sharing is Caring! ❤

******************************************************************

Meseriadeparinte.ro este un blog personal, proprietarul de drept este Ana Maria Mitrus.

Ca vizitator si deci utilizator al blogului confirmi ca ai citit si esti de acord sa respecti TERMENII SI CONDITIILE stabilite de Meseriadeparinte.ro. 

Folosirea acestui blog si a serviciilor continute in el, este gratuita, sub rezerva respectarii de catre vizitatori a acestor termeni si conditii. 

Articolele publicate  pe Meseriadeparinte.ro se afla sub protectia legilor privind drepturile de proprietate intelectuala (cum ar fi – dar nu limitativ la: L8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, L84/1998 privind marcile si indicatiile geografice).

Comenteaza cu contul de FB

Comenteaza cu contul de FB

One thought on “ONU: putem considera poluarea atmosferica o amenintare la adresa drepturilor omului

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *