Nu dati banii pe prostii, luati mancare (buna) la copii

De fiecare data cand merg sa le iau pe fete de la scoala, adica aproape in fiecare zi 🙂 , in drumul meu trec pe langa doua gradinite, doua scoli si doua parcuri. La ora 12 este o densitate maxima de copii, oriunde te uiti vezi grupuri grupuri de elevi sau prescolari  care au terminat orele sau altii care se indreapta grabiti catre scoala.

Stiti ce ma frapeaza de fiecare data cand vad aceasta multime de copii? Faptul ca majoritatea copiilor mananca ceva. Un covrig, un pateu, un croissant, chipsuri, you name it. Majoritatea copiilor au in mana un pachet din care mananca ceva dulce sau niste produse de patiserie sau fast food, toate cumparate.

La unii dintre ei efectele acestui comportament se vad cu ochiul liber: foarte multi prezinta kilograme in plus. Cu alte cuvinte sunt grasuti.

La altii, chiar daca fizic inca nu exista probleme, parerea mea de nespecialist este ca, in 5 maxim 10 ani, efectele acestui stil de viata cu alimentatie haotica si miscare deloc, isi vor face aparitia iar situatia nu va fi una fericita. Daca adaugam si modificarile ce vor aparea in adolescenta, la pachet cu tigarile, alcoolul, noptile nedormite, stresul si iubirile neimplinite, cred ca previziunile legate de nivelul de sanatate al acestor copii, viitori adolescenti si viitori adulti sunt foarte sumbre.

Acesta este contextul in care apar toate discutiile legate de kilogramele in plus, din emisiunea talentata. Personal nu ma intereseaza nici emisiunea nici jurata, este evident ca totul este facut pentru rating si implicit pentru incasari. Ce ma intereseaza pe mine de fapt este directia in care a degenerat dezbaterea, iar ce ma socheaza de-a dreptul este atitudinea pro-kilograme pe care au afisat-o foarte multi dintre cei care si-au spus parerea.

Desigur ca termenii de “gras” / “slab” sunt relativi si subiectivi insa atunci cand ai o problema cu kilogramele in plus nu poti sa afirmi ca e normal, ca nu-i nimic grav, ca e varsta, ca e o perioada, ca mai bine grasa si frumoasa. Iar cand vine vorba de copii e cu atat mai grav pentru ca ei nu au discernamant, la ei pofta este cea care primeaza iar dulciurile, sucurile si in general produsele de pe rafturile magazinelor stim cu totii cat sunt de tentante si de comode. Totusi, ele nu reprezinta mancare. Rostul mancarii este sa hraneasca organismul si nu sa-l umple cu zahar si chimicale.

Sa fii slab nu e un moft, e o necesitate. Ajuta si la atingerea standardelor de frumusete, e adevarat, insa cel mai important este mentinerea standardelor de sanatate. Obezitatea la copii este un fenomen foarte grav de care suntem responsabili doar noi adultii. Cand toleram o alimentatie haotica si un stil de viata sedentar, incurajand astfel kilogramele sa se depuna nu e moral sa ne prefacem ca e normal sa fii gras. Si nu e ok sa-i incurajam pe cei mici sa manance orice, doar pentru a fi noi linistiti ca am mai bifat o masa. Nu conteaza doar sa mananci, important este si ce mananci. Si daca nu ne facem timp sa-i invatam pe copii aceste adevaruri simple, va veni o vreme cand isi vor alege singuri mancarea iar finalul nu va fi unul fericit pentru nimeni.

Obezitatea câştigă teren din două motive: activitatea fizică insuficientă şi consumul de alimente bogate în zahăr, sare şi grăsimi. Această combinaţie de factori este fatală. Percepţia noastră asupra a ceea ce este normal s-a schimbat. Să fii supraponderal este văzut acum drept ceva obişnuit. Nu trebuie să mai lăsăm o generaţie să crească în ideea că obezitatea este o nouă normă”, Zsuzsanna Jakab, director OMS pentru Europa.(sursa)

Probabil cel mai important mesaj pe care vreau sa-l transmit este ca nu e de ajuns sa le spunem copiilor. E important sa le si aratam, prin exemplul personal, cum altfel. Pentru ca nu poti sa-i spui copilului sa manance salata cand tu esti cu shaorma intr-o mana si cu berea in cealalta. Nu prea poti sa-l convingi sa faca miscare cand tu te lipesti de canapea si singurul sport pe care-l practici este butonarea telecomenzii. Si nu cred ca poti sa-i explici cuiva, copil sau nu, ca grasimea e sexy sau ca frumusetea vine din interior.

Haideti sa fim sinceri cu noi, sa ne uitam in oglinda si sa recunoastem ca am putea sa aratam cu cativa ani mai tineri, ca am putea sa urcam scarile mai repede si ca in general am putea fi multumiti de aspectul nostru fizic. Si daca asta nu ne iese, atunci haideti sa ne gandim la copii. Haideti sa nu-i condamnam pe cei mici la o viata plina de frustrari si neimpliniri doar pentru ca noi suntem prea comozi si ne e lene sa ne schimbam stilul de viata.  Haideti sa ne gandim ce viata vor avea luptandu-se cu kilogramele in exces pe care noi li le-am facut cadou, la pachet cu dulciurile.

Am mai scris pe acelasi subiect:

Razboiul impotriva mezelurilor si a “carnurilor” procesate si

Ce sunt de fapt cremwurstii

 

globesity

Ca sa fii la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uita sa:

Sharing is Caring! ❤

******************************************************************

Meseriadeparinte.ro este un blog personal, proprietarul de drept este Ana Maria Mitrus.

Ca vizitator si deci utilizator al blogului confirmi ca ai citit si esti de acord sa respecti TERMENII SI CONDITIILE stabilite de Meseriadeparinte.ro. 

Folosirea acestui blog si a serviciilor continute in el, este gratuita, sub rezerva respectarii de catre vizitatori a acestor termeni si conditii. 

Articolele publicate  pe Meseriadeparinte.ro se afla sub protectia legilor privind drepturile de proprietate intelectuala (cum ar fi – dar nu limitativ la: L8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, L84/1998 privind marcile si indicatiile geografice).

 

Comenteaza cu contul de FB

Comenteaza cu contul de FB

7 thoughts on “Nu dati banii pe prostii, luati mancare (buna) la copii

  1. Din cauza ca grabesc, trebuie sa mananca ceva repede, fast food, un hot-dog sau hamburger si este foarte nesanatos. Parintii ar trebui sa le da copiilor mancare normala.

    1. Da, graba si lipsa timpului sunt cele mai comode scuze. Din pacate copiii sunt cei care vor plati pentru asta.

  2. Felicitari pentru articol! Este atat de adevarat ce ai scris, si eu sunt frapata (este cuvantul perfect) cand vad cozile la covrigarii si shaormerii, si copiii rontaind mereu ceva – si aproape niciodata un fruct. Noi, parintii, suntem cei care trebuie sa constientizam problema si pericolul, si apoi sa ne educam copiii (si pe noi insine, as adauga).
    Articole ca ale tale mai fac putina lumina, mai deschid mintile, rand pe rand. Poate ca in viitor vom vedea copiii care ies de la scoala rontaind un mar 🙂

    1. Loriana, iti multumesc pentru aprecieri. Subiectul este unul foarte sensibil si oricat de neutra am incercat sa fiu, tot am suparat foarte multa lume. Din pacate e grea inca sa acceptam ca noi parintii suntem cei responsabili. Si ca uneori timpul trece nu neaparat in favoarea noastra sau a celor mici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *