Mitul ochelaristilor din prima banca
Prima zi de scoala!
“Bine ati venit, sa aveti un an scolar prin cu realizari, in care sa invatati multe lucruri noi si interesante si sa va distrati alaturi de colegii vostri.
Astazi o sa primiti o parte din manuale, iar maine vedem cum veti sta in banci.
Cine poarta ochelari in primele randuri, cei inalti in ultimele banci, iar ceilalti la mijloc.”
De cate ori ati auzit acest text? Asa-i ca in toti anii cat ati fost la scoala, colegii cu ochelari au stat in prima banca?
Daca stau sa ma gandesc retroactiv, cred ca asta este si motivul pentru care am evitat toata viata sa spun cuiva ca nu vad bine la tabla. Daca as fi mers la control si mi-ar fi pus ochelari, sigur as fi fost mutata in prima banca. Asa ca, chiar daca m-am chinuit 12 ani sa copiez lectiile de la colegii de banca, macar am stat mai in spate unde se intamplau (si) lucruri interesante.
De cand i-am pus celei mici ochelari, m-am lovit de aceeasi situatie. Sta in primele banci, pentru a fi mai aproape de tabla. Insa, asa cum imi spune si ea, faptul ca are ochelari care ii corecteaza vederea, o face sa vada mult mai bine decat alti colegi care poate nu au fost in viata lor la un control oftalmologic.
Am mare incredere in tot ce imi povesteste ea de la scoala, insa fiind vorba de un subiect atat de important, am simtit nevoia sa verific cu un specialist.
Asa ca am intrebat-o de dna dr Roxana Cozubas, medic specialist oftalmolog, cu experienta oftalmologica pediatrica, daca un copil cu ochelari poate fi considerat ca avand un handicap de vedere.
Mi-a raspuns asa cum banuiam:
“Ca regula generala, atunci cand vederea este corectata cu ajutorul unor dioptrii, acuitatea vizuala ajunge la 100%, ceea face ca vederea sa fie perfecta, la fel ca a cuiva care nu are niciun fel probleme cu ochii.
Cand punem ochelari, scopul nostru este sa corectam vederea. Purtarea ochelarilor face ca problema de vedere sa nu mai existe. Asa ca nu exista niciun motiv sa ne purtam cu “ochelaristii” ca si cum nu ar vedea bine.
Exista si cazuri speciale in care acuitatea vizuala nu atinge maximul dupa ce copilul poarta ochelarii sau in care pacientul are tulburari de motilitate (practic, ochii nu se misca intr-o anumita directie), cazuri in care este recomandata plasarea copilului in primele banci.
Este bine sa intrebati specific medicul oftalmolog despre acest lucru, numai el stiind sa va recomande cea mai buna varianta de plasare a copilului in banci.
Totusi, in ultimii ani, am la control destui de multi copii care se plang ca nu vad bine, cand, de fapt, este vorba de folosirea tablei albe cu marker, care nu ofera un contrast la fel de bun precum clasica creta pe tabla neagra.”
Dupa ce i-am explicat celei mici ce mi-a spus dna doctor, am intrebat-o daca vrea sa se mute mai in spate. Insa ei ii place in primele banci, se poate concentra mai bine la ce le spune doamna si este alaturi de colegele ei cu care se impaca foarte bine.
Sper ca v-au fost de folos informatiile din acest articol. Pentru orice alte nelamuriri sau pentru un control oftalmologic puteti apela cu incredere la dna dr Roxana Cozubas, este un om extraordinar si un profesionist desavarsit.
Pentru control puteti merge la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii “Grigore Alexandrescu”, consultatia este gratuita, tot ce aveti nevoie este sa faceti o programare si sa aveti trimitere de la medicul de familie.
Mergeti la control oftalmologic cu copilul chiar daca nu aveti niciun motiv care sa va ingrijoreze. Nici nu va puteti imagina cate probleme sunt ascunse, iar simptomele pot fi detectate doar de specialist. Daca asteptam pana vedem noi ca exista o problema, s-ar putea sa fie deja prea tarziu.
Pe dna Dr Roxana Cozubas o puteti citi pe blogul personal si o puteti gasi la urmatoarele date de contact:
Policlinica Dorobanti Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii “Grigore Alexandrescu” – consultatii gratuite pentru copiii cu varsta intre 0 si 18 ani, in contract cu Casa de Asigurari de Sanatate Bucuresti (prezentare pe baza de programare si bilet de trimitere) – luni si joi dimineata; marti, miercuri si vineri dupa amiaza; programari 0212112804. Adresa Calea Dorobanti nr 58, sector 1, Bucuresti
Ca sa fiti la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uitati sa dati Like Paginii de FB si sa va inscrieti la Newsletter.
? Sharing is Caring! ? Daca ti-a placut acest articol, distribuie-l catre prietenii tai de pe Facebook (click aici).