Mami, vreau si eu Facebook!
Inevitabil, ne-a ajuns si pe noi cererea asta. Mult timp am crezut ca neavand acces nelimitat si nesupravegheat la calculator, se va multumi cu verificarea programului de la TV sau cu cautarea unor clipuri cu muzica pe Youtube.
Prima lectie pe care am invatat-o este ca nu avem cum (si sincer nici nu prea e ok) sa ne crestem copiii intr-un glob de sticla, unde au acces doar la ce vrem noi. Ei mai merg si in parc si la gradi si la scoala si in general, mai ales dupa ce cresc putin, incep sa aiba tot felul de preocupari care ies din sfera noastra de control.
– Dar de unde stii tu Facebook, am intrebat-o?
– De la scoala, de unde crezi? Aproape toti colegii au.
– Si de ce vrei Facebook?
– Ca sa vad si eu ce scriu colegii acolo.
– Pai nu ar fi mai simplu sa-i intrebi?
– Ba da, i-am intrebat deja, dar nu avem voie cu telefoane la scoala asa ca nu au cum sa-mi arate. Si oricum, cel mai interesant este ca toti colegii vorbesc pe Facebook, dupa scoala.
– Aha, am inteles. Hai sa ne gandim cum sa facem, atunci.
Am continuat cu o serie de intrebari bine tintite, zic eu. A fost o discutie prietenoasa, nicidecum una in care sa-i demonstrez sau sa o conving ca nu are nevoie de FB.
Intr-un fel mi-a parut bine ca mi-a cerut mie voie sa aiba cont de Facebook, inseamna ca nu prea stie ce e ala si mai ales cum se face. Spre deosebire de alti colegi care si-au facut singuri conturile de FB si Dumnezeu stie ce posteaza pe acolo.
Sunt sigura ca as fi putut sa mai aman aceasta discutie si sa-mi vad linistita de treburile mele si ea de ale ei, doar ca, in mai putin de un an va trece in clasa a cincea. Iar dintr-a cincea e voie cu telefoanele la scoala, toti copiii au smartphone-uri, au internet nelimitat si asta chiar e o o schimbare majora. Asa ca am decis sa imi las putin treburile deoparte si usor usor sa o introduc in lumea onlineului cu bune si rele.
Daca si voi sunteti in aceeasi situatie, va sugerez cativa pasi care sa va ajute sa ghidati discutia in directia potrivita si care sa ii convinga pe cei mici ca sunteti de partea lor.
- Daca cel mic va spune ca vrea cont de FB in niciun caz nu raspundeti cu un NU! E important sa stie ca sunteti acolo pentru ei si ca in orice situatie exista o negociere. Binenteles, asta nu inseamna nici ca le veti spune DA! Inseamna doar ca inainte de a lua o hotarare de comun acord, trebuie sa aveti o discutie serioasa.
- Intrebati-l “de ce vrea un cont de FB”. Cu siguranta raspunsul pe care-l veti primi va fi acelasi: “Toti colegii au”.
- Mai precis, despre ce colegi vorbim? Stie cu exactitate cine are cont de FB? Sa speram ca or sa va spuna. Daca nu vrea insa, atunci poat nu este pregatit sa intre in online.
- Cu cine anume vrea sa se imprieteneasca pe FB? Doar cu colegii de mai devreme sau cu oricine pare destul de dragut si prietenos? Ajunsi in acest punct cu discutia, le puteti recomanda sa se imprieteneasca pe FB DOAR cu persoane pe care le stiu si in realitate. Si puteti aduce si cateva contraexemple despre Profilele false si despre cat de periculos poate fi sa dezvalui amanunte personale unor straini.
- Ce stii despre FB? Este o alta intrebare pe care va incurajez sa le-o adresati copiilor. Probabil raspunsul lor va fi unul inocent: “Stiu ca poti sa vorbesti cu prietenii si sa pui poze”.
- Ce fel de poze o sa postezi pe FB? Cu siguranta vreti sa stiti asta, asa ca nu ezitati sa ii intrebati. E putin probabil sa stie deja ce anume or sa posteze, insa cu siguranta vor pune poze cu ei, in primul rand. Iar de aici va recomand – de fapt insist – sa dezvoltati o intreaga discutie despre ce poze e ok si ce nu e ok publice in online, indiferent daca ce-i care vor vedea poza sunt doar prieteni apropiati pe care ii cunosc si in viata reala.
Dupa ce veti avea aceasta discutie introductiva cu cei mici, veti fi in masura sa luati o decizie daca au voie sa aiba un cont de FB si daca sunt pregatiti pentru Social media sau nu. In cazul in care considerati ca sunt pregatiti si ca au voie sa mearga in online (cu pasi mici), nu uitati de regula de aur: SA STITI PAROLA.
Este vital sa aveti acces la profilul lor de FB si chiar daca vi se pare putin cam deplasat, credeti-ma cand va spun: Nimic din ce e pe FB sau in online nu este secret. Din acest motiv, nici parola lor nu trebuie sa va fie necunoscuta. Daca sunt sinceri si nu au nimic de ascuns atunci cu siguranta nu vor avea nicio problema sa fie de acord cu aceasta conditie.
Si pentru ca sunteti niste oameni de cuvant promiteti-le ca nu veti abuza de aceasta dovada incredere din partea lor. Doar ca este mai sigur sa aveti acces ca sa va asigurati ca vor avea un comportament responsabil in online.
Si binenteles, ca sa faceti lucurile cat mai profi, puteti semna o mica intelegere, un acord de parteneriat daca vreti, in care sa specificati drepturile si obligatiile fiecarei parti, precum si consecintele in caz de nerespectare. Acest acord are o parte foarte amuzanta dar si una foarte importanta pentru ca in timp, veti putea adauga (sau elimina) diverse informatii iar in final veti pune la punct un fel de Ghid de conduita in online.
Voi cum ati procedat cand cei mici v-au spus ca vor (sau ca au deja) un cont de FB? Ma ajutati sa completez acest articol cu cat mai multe informatii utile?
Despre ce subiect legat de online v-ar placea sa aflati mai multe? Astept intrebarile voastre si voi reveni in cel mai scurt timp cu un articol dedicat. Pana atunci insa, ca sa fiti la curent in timp real cu toate noutatile de pe Meseriadeparinte.ro nu uitati sa va inscrieti la Newsletter.
Daca facebook-ul va mai fi la moda cand copilul meu va creste si-si va dori o astfel de ocupatie, eu o sa renunt la el. Cu greu mi-am facut cont, il consider in continuare o pierdere de timp, timp pe care l-as putea valorifica altfel. De ce mi-am facut?! Pentru ca eram privita ca o curiozitate a naturii sau un fel de sociopata. De ce postez? Ca sa pierd vremea…in plus, e contagioasa treaba. tare imi e ca peste cativa ani…Fb va fi un fel de mirc. Mi-e si teama de ce ar putea sa mai apara in materie de site de ,,socializare”.
Laura, te inteleg perfect cand spui ca FB-ul e o pierdere de timp. Multi considera la fel insa doar pentru ca nu i-au descoperit adevaratul potential. Iti multumesc pentru comentariu, mi-ai dat o idee pentru un articol. Sper ca o sa-ti placa 🙂
E posibil sa nu fie folosit in scopuri cu adevarat utile sau nobile.
Da, orice e posibil. Dar important e cum sa-l folosim noi astfel incat sa ne fie util.
Bine…recunosc, il mai folosesc ca sa-mi promovez blogul personal. :))
Regula 1: nu ai voie sa adaugi în lista de prieteni decât persoane cu care poți discuta și față în față. Pentru alte situații discutăm fiecare caz în parte.
Regula 2: anunț toți prietenii mei să pună contul copilului la restricționări, că nu e treaba lui ce postează adulții. Dar să-i dea add, ca să nu se simtă „exclus”, dacă copilul solicită.
Regula 3: tot ce postează este numai pentru „friends”, nu și friends of friends, și în niciun caz public! I-am explicat de ce, cum se propagă, și să aibă grijă, ce urci odată, acolo rămâne, nu se mai șterge, e proprietatea facebook.
Regula 4: setat grup secret pentru prieteni. Așa nimeni nu intră, nimeni nu iese, rămâne doar între ei.
Regula 5: nu ai voie să participi la discuțiile adulților.
Regula 6: mă notifici imediat când cineva necunoscut te abordează.
Regula 7: nu postezi poze cu tine pe care nu ai vrea să le vezi la TV, ori poze cu detalii din casă.
Regula 8: nu spui niciodată când ești acasă, în vacanță, sau în alte părți. Nu-ți dai adresa de-acasă, și nici alte date de identificare.
Și ca părinte, citești toate setările alea de securitate până îți ies pe urechi.
Parola o ai, exclus să nu. Și verifici, măcar odată pe lună.
La Andrei au fost două abordări foooarte ciudate, i-am aratat cum să le dea block.
Altfel muuuultă răbdare, o să te iei cu mâinile de cap când o să vezi ce postează aștia mici, cu ce limbaj…
Multumesc Cristina, stiam eu ca mai sunt lucruri importante de completat si ca de la tine o sa le aflu 🙂 .
Ma tot gandesc la pct. 2. Parca nu e ok nici sa-i obligi pe prieteni desi e important ca cel mic sa nu aiba acces la tot ce e pe FB. Doar ca eu am niste prieteni care imi vor spune “daca i-ai facut cont atunci asuma-ti si invatati sa va descurcati. Nu poti sa controlezi ce se intampla inafara, pe profilurile celorlati.” Cred ca au dreptate. Dar e o situatie la care nu am inca un raspuns.
Păi până să înțeleagă el de ce, am editat preferințele pentru fiecare, să nu-i apară în feed ce postează… și am avut unul de-asta reacționar, care la un moment dat a postat bancuri de adulți… i-am arătat de ce trebuia copilul pus la restricționări…
E foarte complicat, la un moment dat or sa fie prea multe conturi/profile/setari de gestionat :).