Antreprenorii cu microîntreprinderi pot obține fonduri europene de câte 25.000-200.000 de euro într-un nou apel de proiecte disponibil în anumite regiuni, pentru care s-a anunțat oficial perioada de înscriere și s-au publicat Ghidul solicitantului, modelul de plan de afaceri și alte documente necesare. Lista domeniilor CAEN care pot fi finanțate cuprinde de la firme de software și service-uri auto până la săli de fitness și ateliere de confecții.
Vorbim despre al doilea apel de proiecte în linia de finanțare 2.1 A – microîntreprinderi, din cadrul Programului Operațional Regional (POR) 2014-2020, gestonat de Ministerul Dezvoltării Regionale.
Microîntreprinderile eligibile pot depune proiecte și cereri de finanțare în sistemul electronic MySMIS 2014, în perioada 08.07.2019 ora 12:00:00 – 08.11.2019 ora 12:00:00 . Perioada de depunere a proiectelor poate fi redusă în cazul în care bugetul apelului este consumat mai devreme.
Bugetul total disponibil pentru acest apel de proiecte va fi de 77,4 milioane de euro, în 5 regiuni de dezvoltare ale țării:
- Nord Est (județele Botoșani, Iași, Neamț, Suceava și Vaslui)
- Sud Est (Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea, Vrancea)
- Sud Vest Oltenia (Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt și Vâlcea)
- Vest (Timiș, Arad, Caraș-Severin și Hunedoara)
- Centru (Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu).
Firmele solicitante trebuie să mai îndeplinească o serie de condiții, printre care:
- Solicitantul este societate sau societate cooperativă care se încadrează în categoria microîntreprinderilor: au cel mult 9 salariați şi realizează o cifră de afaceri anuală netă sau deţin active totale de până la 2 milioane de euro, echivalent în lei.
- Solicitantul a desfăşurat activitate pe o perioadă corespunzătoare cel puţin unui an fiscal integral, nu a avut activitatea suspendată temporar oricând în anul curent depunerii cererii de finanțare și în anul fiscal anterior și a înregistrat profit din exploatare (>0 lei) în anul fiscal anterior depunerii cererii de finanțare. O firmă care depune cererea de finanţare în cursul anului 2019, trebuie să fi fost înfiinţată cel mai târziu la 3 ianuarie 2018 (prima zi lucrătoare din anul 2018) și să fi înregistrat profit din exploatare la 31 decembrie 2018.Solicitantul a înregistrat un număr mediu de salariați de cel puțin 1, în anul fiscal anterior depunerii cererii de finanțare
Sau
- Solicitantul are cel puțin 1 salariat cu normă întreagă pe perioadă nedeterminată, la data depunerii cererii de finanțare.
Pentru toate condițiile, citiți cu atenție Ghidul solicitantului POR 2.1 A – microîntreprinderi 2019.
POR 2.1 A 2019 – Tipuri de investiții eligibile
Programul finanţează doar anumite tipuri de investiţii, care conduc la dezvoltarea microîntreprinderii:
- lucrări de construire/ extindere/ modernizare a spaţiilor de producţie/ prestare de servicii ale microîntreprinderilor, inclusiv a utilităţilor generale aferente (alimentare cu apă, canalizare, alimentare cu gaze naturale, agent termic, energie electrică, PSI);
- achiziţionarea de echipamente tehnologice, utilaje, instalații de lucru, mobilier, echipamente informatice, birotică, de natura mijloacelor fixe.
- achiziţionarea de instalaţii/ echipamente specifice în scopul obţinerii unei economii de energie, precum şi sisteme care utilizează surse regenerabile (alternative) de energie pentru eficientizarea activităţilor pentru care a solicitat finanţare, în limita a 15% din valoarea eligibilă a proiectului.
- Surse regenerabile (alternative) de energie: energia solară (utilizată la producerea de căldură sau la furnizarea de energie electrică prin sisteme fotovoltaice); energia eoliană; hidroenergia; biomasa (biodiesel, bioetanol, biogaz); energia geotermală.
- Investiții în active necorporale: brevete, licențe, mărci comerciale, programe informatice, alte drepturi şi active similare
- Investiții în realizarea de instrumente de comercializare on-line a serviciilor/ produselor proprii ale solicitantului. Aceste instrumente au ca scop crearea unui magazin virtual (e-shop) în care sunt implementate diferite funcționalități specifice comerțului electronic: publicarea cataloagelor de articole, prețuri și stocuri, preluarea comenzilor, instrumente de plată electronică.
- etc.
Consultă aici modelul de plan de afaceri POR 2.1A – Mcroîntreprinderi 2019.
POR 2.1 A 2019 – Domeniile de activitate eligibile (CAEN)
Cu aceste fonduri europene se vor putea finanța afaceri non-agricole din domenii diverse: producție de software, service-uri auto, producție de haine, ateliere de confecții metalice, mobilier, săli de fitness etc.
Consulta aici lista completă a condurilor CAEN eligibile.
AICI gasesti toate informatiile oficiale necesare accesării banilor europeni din linia de finanțare POR 2.1 A – Microîntreprinderi 2019.
*******************************************************************
- Daca vrei si tu sa te inscrii in comunitate te asteptam in Grupul FB Mama Manager.
- Daca vrei sa ai un articol despre tine in aceasta sectiune de pe blog, te rugam sa completezi formularul de aici.
- Te inscrii la Newsletter aici: https://bit.ly/2UmDhCr
- Dai Like Paginii de FB Mama Manager!