In plina epidemie de coronavirus, in Romania exista1100 de scoli cu toaleta in curte, fara canalizare si fara apa curenta. Ministrul nu vrea sa suspende cursurile scolare
UPDATE 13:00: Fepal – Federația părinților și aparținătorilor legali din România se alătură demersului elevilor și cere suspendarea cursurilor ca măsură preventivă a răspândirii virusului Covid-19 în școli.
Școlile pot deveni un focar de infecție și transmitere a virusului, în condițiile în care nu toate școlile dispun de infrastructura necesară unor norme elementare de igienă.
Mai mult, amânarea închiderii școlii până la apariție primului caz confirmat înseamnă că virusul deja a fost transmis și altor persoane.
Solicităm ministrului Educației și Cercetării sa dispună suspendarea cursurilor timp de două săptămâni ca măsură preventivă.
Recomandăm părinților să se informeze doar din surse oficiale și respecte recomandările autorităților!
UPDATE 12:30: SNSPA anunță suspendarea tuturor cursurilor, până pe 13 martie, din cauza noului coronavirus. Pricopie: Prefer o abordare precaută
UPDATE 12:15: Reprezentații elevilor din România solicită suspendarea cursurilor timp de două săptămâni, ca măsură preventivă pentru a împiedica răspândirea Coronavirus în comunitățile școlare.
Suntem de părere că autoritățile competente trebuie să își asume această măsură în vederea protejării cetățenilor, întrucât școlile din România devin reale focare de infecție, iar situația de criză în care ne aflăm nu descrie mediile de învățare ca fiind sigure pentru beneficiarii direcți ai educației.
UPDATE 11:30: Primarul Capitalei Gabriela Firea a anunțat primele măsuri în Capitală de teama răspândirii coronavirusului. Decizia vine după ce în București au fost confirmate două cazuri cu coronavirus. “Voi merge până la demiterea managerilor care nu respectă recomandărie şi deciziile”, a avertizat primarul, care a anunţat suspendarea activităţilor publice culturale şi sportive. Ea a spus că şcolile şi grădiniţele trebuie închise în Bucureşti şi că este mai bine să previi.
“Discuţiile sunt pro şi contra în societate. Putem să nu închidem nicio şcoală, nicio grădiniţă şi să aşteptăm să vedem ce se întâmplă. Este şi această variantă susţinută public de foarte multe persoane. Dar putem să fim preventivi, responsabili şi înţelepţi, să închidem şcolile şi grădiniţele…”, a spus primarul general.
**********************
1100 de scoli cu toaleta in curte, fara canalizare si fara apa curenta! Sune estimari oficiale, oferite de Ministerul Educatiei.
Prima linie de apărare împotriva patogenilor este igiena, avertizează Ministerul Sănătăţii. În privinţa noului coronavirus, prima regulă pe care ni se cere să o respectăm este să ne spălăm des şi temeinic pe mâini. Ce nu spun autorităţile este că o treime din populaţia ţării nu are apă curentă în casă, un subiect ignorat în ultimii ani.
Pentru mulţi oameni, apa vine de la un râu din apropiere, în găleţi, sau din fântâna de undeva din gospodărie sau, mai rău, din centrul satului. Pentru ei, „spălaţi-vă des pe mâini” este un sfat ce nu poate fi urmat cu ușurință. Până acum, România nu a avut un focar de infecţie în mediul rural, însă, având în vedere cum evoluează lucrurile, posibilitatea nu poate fi ignorată. Iar mediul rural pare nepregătit pentru a gestiona situaţia. Datele INS sunt alcătuite în funcţie de datele din 2018, care arată o populaţie stabilă la nivelul României de circa 19,5 milioane de oameni.
Mai bine de o treime dintre copiii din România trăiesc în locuințe fără toaletă în interior, media UE fiind de 2,6%.
1 din 5 copii care nu dispune de dotările sanitare în gospodărie nu se spală pe mâini după ce folosește toaleta, conform Raportului de cercetare “Bunăstarea copilului din mediul rural”, realizat în 2018 de Fundația World Vision România.
În același timp, un raport al Ministerului Educaţiei și Cercetării arăta că, în urmă cu trei ani, 2.219 unităţi de învăţământ din România aveau grupurile sanitare situate în curte, fără apă curentă şi fără canalizare, iar în anul 2018 funcţionau cu grupuri sanitare neconforme 1.489 de şcoli şi grădiniţe.
La începutul primăverii anului trecut, 1.180 de şcoli aveau în continuare grupuri sanitare necorespunzătoare.
Conform celor mai recente date statistice la nivel național și european, în anul 2018 populaţia deservită de sistemul public de alimentare cu apă a fost de 13.515.626 persoane, reprezentând 69,4% din populaţia rezidentă a României. În mediul rural, doar 35,3% din populaţia rezidentă era deservită de sistemul public de alimentare cu apă. (sursa: INS, 30.09.2019)
“Din păcate, lipsa accesului la produse pentru igienă şi a educaţiei pentru sănătate sunt probleme cu care ţara noastră se confruntă de foarte multă vreme. Subiectul a fost readus în spaţiul public zilele acestea, având în vedere cazurile de coronavirus, însă atragem încă o dată atenţia asupra nevoii de educaţie pentru sănătate pe termen lung în România, o ţară în care multe școli din mediul rural nu au, în continuare, apă curentă și toalete în incintă.
În și mai multe școli și grădinițe, săpunul este inexistent, iar situația se perpetuează în gospodăriile acestor copii, care nu au resursele financiare pentru a cumpăra produse de bază cum ar fi săpunul. Igiena precară este o sursă continuă de îmbolnăviri în comunitățile defavorizate”, a declarat Mihaela Nabăr, director executiv World Vision România.
Cu toate acestea, dna Monica Anisie, ministrul Educației declara: “Nu există motivul închiderii școlilor. Fac un apel la calm pentru părinți și cadrele diactice. A avut o videoconferință cu inspectorii școlari generali, tocmai pentru a discuta problemele din teritoriu și a mă asigura că în fiecare unitate există săpun, dezinfectant, pentru ca, chiar dacă închidem școlile, copiii tot vor circula. Nu pot sta închiși în casă”.
Declarațiile ministrului Anisie vin după ce primarul general al Capitalei – care nu are putere de decizie în privința închiderii școlilor – a cerut Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență să închidă școlile și grădinițele din București, pentru limitarea răspândirii noului coronavirus.
Cum comentati aceasta situatie? Cere credeti ca ar fi decizia corecta referitor la inchiderea scolilor si a gradinitelor?
În România avem confirmate până la această oră 15 cazuri de îmbolnăviri cu COVID-19. Ultimii doi pacienți sunt o femeie de 42 din București și o bătrână de 70 de ani din Mureș.
Ca sa fii la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uita sa:
- Te inscrii la Newsletter (vei primi saptamanal un email cu ultimele articole publicate)
- Dai Like Paginii de FB Meseria de parinte
- Te inscrii in Grupul De FB Meseria de parinte
- Dai Subscribe la canalul de YouTube Meseria de Parinte
******************************************************************
Meseriadeparinte.ro este un blog personal, proprietarul de drept este Ana Maria Mitrus.
Ca vizitator si deci utilizator al blogului confirmi ca ai citit si esti de acord sa respecti TERMENII SI CONDITIILE stabilite de Meseriadeparinte.ro.
Folosirea acestui blog si a serviciilor continute in el, este gratuita, sub rezerva respectarii de catre vizitatori a acestor termeni si conditii.
Articolele publicate pe Meseriadeparinte.ro se afla sub protectia legilor privind drepturile de proprietate intelectuala (cum ar fi – dar nu limitativ la: L8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, L84/1998 privind marcile si indicatiile geografice).