Efectele culorilor asupra mintii
Goethe spunea despre culori ca “actioneaza asupra sufletului, putand trezi sentimente diferite, idei, emotii, care ne aduc liniste sau, dimpotriva, ne agita si ne provoaca tristete.”
Efectele culorilor asupra starii psihicului uman sunt cunoscute inca din antichitate. Cei dintai cromoterapeuti au fost chinezii si egiptenii si avem de la ei papirusuri in care se gasesc numeroase referiri cu privire la folosirea culorilor pentru tamaduirea diferselor afectiuni ale sanatatii.
In prezent nu mai e un secret pentru nimeni ca animalele au si ele diverse reactii atunci cand sunt expuse la anumite culori. Probabil stiti cate de tare se enerveaza taurii si curcanii atunci cand vad rosu in fata ochilor 🙂 .
Coform studiilor, plantele se dezvolta mai bine intr-o ambianta cu lumina rosie sau violeta si, curios dar adevarat, nu le merge deloc bine in lumina verde.
Oamenii sunt si ei afectati de culoarea rosie, acestea sunt concluziile studiilor efectuate de biologul canadian Wolfarth care a remarcat ca in camerele cu peretii vopsiti in aceasta culoare chiar si nevazatorii sunt afectati prin cresterea batailor inimii si a tensiunii arteriale. Un efect interesant a fost remarcat atunci cand a revopsit peretii claselor din oranj in albastru foarte deschis, iar mochetele in gri deschis: a scazut tensiunea arteriala a tuturor elevilor, chiar si a celor nevazatori.
Ca reguli generale, sala de studiu trebuie sa fie cat mai stimulatoare din punct de vedere vizual dar fara sa distraga atentia. Atunci cand pregatim o camera pentru invatat, e bine sa folosim un fond usor excitant cu ajutorul culorilor vii, care incanta privirea, dar nu prea intense si niciun caz “sterse” sau “murdare”.
Cromatica peretilor trebuie sa fie de asemenea adecvata. Daca de exemplu in dormitor este indicat sa predomine albastrul si verdele foarte deschis (niciodata rosu), in camera de lucru se recomanda oranjul, galbenul sau tonurile de crem care imbunatatesc randamentul muncii intelectuale.
Dar sa revenim la culori si la efectele fiecareia asupra starii noastre generale:
- Rosu – este o culoare foarte calda, care stimuleaza circulatia sangelui si intreg sistemul nervos, activeaza respiratia, stimuleaza pofta de mancare, creste pulsul si tensiunea arteriala, ridica tonusul muscular, amelioreaza metabolismul si stimuleaza ficatul. Este stimulator general: excita, irita, creeaza neliniste, insufletire. Rosu aprins genereaza emotie si furie. Nuantele de rosu inchis afecteaza buna dispozitie, perturba sistemul nervos si duce la greseli frecvente, Accente usoare de rosu conduc insa la vigoare si vitalitate. Rosu cu nuante de maro este o culoare negativa, descurajanta. Rosu deschis (roz) are un efect sedativ (calmeaza durerile), creeaza o ambianta optimista si odihnitoare.
- Portocaliul este o culoare calda, placuta, nu creeaza discomfort, incurajeaza rabdarea, accelereaza pulsul, tonifica aparatul respirator, combate spasmele, stimuleaza atentia, are proprietati dinamizante, fixeaza calciul in oase, favorizeaza secretia gastrica si digestia, genereaza optimism, veselie, inspira destindere, este stimulator emotiv.
- Galbenul stimuleaza sistemul nervos si munca intelectuala intretinand starea de vigilenta, sporeste capacitatea de concentrare a atentiei, intareste memoria si este calmant al psihonevrozelor. Stimuleaza nervul optic, imbunatateste vederea, imbunatateste functionarea normala a sistemului cardiovascular si aparatului digestiv, creste tonusul muscular si secretiile ficatului, stomacului si pancreasului, fiind recomandate in indigestie. Genereaza caldura, intimitate, satisfactie, dinamism. Este culoarea cea mai vesela.
- Verdele faciliteaza deconectarea nervoasa si imaginatia, dilata vasele de sange, mai ales pe cele de calibru mic, scade tensiunea arteriala, genereaza liniste, buna dispozitie, confort, relaxare, meditatie, contemplare, echilibru. este o culoare rece, placuta, calma. Verde deschis este sedativ si relaxant fiind recomandat pentru combaterea emotiilor negative. Verdele murdar, cu nuante inchise provoaca neliniste.
- Albastrul favorizeaza dezvoltarea proceselor de inhibitie si incetinirea ritmului activitatii, inspira destindere, scade presiunea sanguina si tonusul muscular, calmeaza respiratia si pulsul. Este o culoare foarte rece, odihnitoare, linistitoare, avand un efect sedativ. Albastru foarte deschis este indicat in cazul durerilor de cap. Albastrul poate sa fie electrizant sau linistitor, fiind una dintre cele mai contradictorii culori. In exces provoaca nostalgie sau chiar depresie. Imbracamintea albastra in nuante inchise (sau cea violet) purtata mult timp duce la oboseala, idigestie, constipatie, mergand pana la stari depresive. Lumina nocturna de albastru deschis are efect relaxant, fiind eficienta in venirea somnului. Nuantele deschise de albastru sunt ideale pentru lenjeria de noapte. Albastru combinat cu alb genereaza liniste si relaxare.
- Violetul este o culoare rece, nelinistitoare, descurajatoare, genereaza aspecte contradictorii (optimist – nostalgice, de exemplu). Violet deschis este placut, linistitor.
- Albul inspira puritate, raceala, da senzatia de liniste.
- Maro este sedativ, echilibrant (mai ales in tonuri nu prea inchise). Maro – cacao este o culoare linistitoare, potrivita pentru decor (mobila).
- Negrul genereaza stare de tristete, neliniste, depresie. Prin contrast, evidentiaza celelalte culori. Nuantele de maro si negru sunt la limita unei caderi nervoase.
Atunci cand amenajati un spatiu, nu uitati importanta cromaticii ambientale care poate influenta capacitatea de invatare, starea de confort psihic (buna dispozitie), calitatea atentiei, starea de oboseala intelectuala, simtul asimilarii si memoria.
Sper ca ati gasit interesante informatiile din acest articol. Ca sa fiti la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uitati sa dati Like Paginii de FB si sa va inscrieti la Newsletter.