Educaţia sexuală în școli fără acordul părinţilor, RESPINSĂ în Senat
Plenul Senatului a respins marţi, 22 iunie, cererea preşedintelui Iohannis de reexaminare a legii privind educaţia sanitară. USR-PLUS susţinerea introducerea educaţiei sexuale în şcoli, ca materie separată, fără solicitarea acordului părinţilor.
Legea a fost adoptată din nou în forma iniţială. În urma votului electronic şi al celui prin telefon, s-a depăşit numărul necesar de 69 de voturi necesare pentru legea organică. Disciplina se va numi „educație sanitară”, iar cei care doresc sa ia parte la curs trebuie să facă o cerere în acest sens. De asemenea, forma votată de parlamentari este cea în care este nevoie de acordul scris al părinților pentru ca elevii să participe la ore.
PSD, PNL și AUR au contestat introducerea orelor de educație sexuală și au susținut varianta legii în care cursurile sunt denumite „educație sanitară”, iar participarea copiilor la ore, condiționată de acordul scris al părintelui. Anterior, în comisiile de specialitate au fost respinse toate amendamentele depuse de USR PLUS, partid care a susținut și în coaliția de guvernare necesitatea introducerii educației sexuale în școli și modificarea formei actuale a legii.
Legea merge la Camera Deputaţilor, care este cameră decizională în acest caz.
În iunie 2020, Parlamentul a adoptat o lege prin care se prevedea educația sanitară a elevilor, doar cu acordul părinților.
Proiectul inițial prevedea educația sexuală explicită, fără acord parental. Klaus Iohannis a atacat actul normativ la CCR, spunând că, prin modul în care a fost adoptat, precum și prin conținutul normativ, încalcă Constituția.
CCR a decis că legea este constituțională, însă în 4 noiembrie 2020 președintele a trimis-o în parlament pentru reexaminare.
La discuțiile din Coaliție, PNL și UDMR nu au fost de acord cu propunerile făcute de USR PLUS. Liderul PNL, Ludovic Orban, a declarat, marți, că în coaliția de guvernare a fost discutat subiectul privind predarea educației sexuale în școli și că nu a fost luată o decizie, fiind dificilă impunerea unei soluții.
„Este vorba despre un subiect care ține de conștiință și este greu să luăm o decizie a nivelul coaliției să susținem un punct de vedere unitar”, a spus Orban.