Dezvoltarea copiilor la varsta de 10 ani
Ce se ascunde in spatele caruselului emotional al copilului tau de clasa a 5a.
In jurul varstei de 10 ani copiii sunt pe cale sa treaca prin foarte multe schimbari in aproape toate aspectele vietii. Se apropie din ce in ce mai mult de anii adolescentei iar unii dintre ei chiar incep sa experimenteze schimbarile fizice asociate cu pubertatea cum ar fi cresterea parului pubian, un ten din ce in ce mai gras si cu probleme, iar fetelor incep sa le creasca sanii.
La varsta de 10 ani copiii se maturizeaza nu doar fizic ci si emotional si incep sa traiasca din ce in ce mai intens sentimentul propriei personalitati si al rolului pe care il au ei in lume.
Schimbarile la nivelul corpului
Atat pentru fete (care in general se dezvolta mai repede din punct de vedere fizic si intra la pubertate mai repede decat baietii) dar si pentru baieti, tranzitia poate fi un vartej de emotii pe care nu prea stiu cum sa le identifice si nici cum sa le gestioneze: entuziasm, nesiguranta si uneori jena.
Copiii ajunsi la aceasta varsta incep sa dea mai multa importanta aspectului fizic si exterior si pot sa inceapa sa-si exprime dorinta de a se alinia din punct de vedere estetic cu colegii si prietenii de aceeasi varsta. Parintii joaca un rol important in dezvoltarea unei imagini de sine sanatoase prin propriul exemplu. Prin evitarea comentariilor negative la propriul aspect fizic (de genul sunt gras/grasa, imi ies oasele, am picioarele strambe etc.) si prin stabilirea unor obiceiuri de viata sanatoase, parintii sunt cei care in mod direct si indirect ii indruma pe copiii lor aproape adolescenti, sa aiba o atitudine normala fata de toate schimbarile cu care se confrunta.
Tot in aceasta perioada copiii pot sa ceara cat mai multa intimitate in multe detalii din viata lor. Devenind din ce in ce mai constienti de corpurile lor, care incep sa se dezvolte, copiii vor vrea sa fie lasati singuri atunci cand fac baie sau cand se imbraca. De asemenea pot fi mult mai atenti atunci cand vine vorba de haine, moda, coafura si vor vrea sa fie la curent cu preferintele prietenilor in materie de muzica si preocupari.
Conecteaza-te cu Facebook ca sa citesti tot articolul. Click pe butonul de mai jos:
Increderea in sine
Dezvoltarea unui sentiment puternic de incredere in sine joaca un rol foarte important la aceasta varsta, ajutandu-i pe copii sa-si contureze personalitatea proprie. Increderea in sine este importanta atat in gasirea noilor prieteni dar si pentru a se descurca in situatii dificile cum ar fi bullyingul.
Copiii care sunt increzatori in fortele proprii sunt mult mai putin expusi in a fi convinsi de cei din anturaj sa faca lucruri pe care nu le doresc, cum ar fi participarea la situatii neplacute sau periculoase si adoptarea unui comportament negativ.
Schimbarile de stare
La varsta de 10 ani ne putem astepta de la copiii nostri sa aiba mai mult control asupra propriilor emotii si de asemenea putem remarca cum devin mult mai abili in a rezolva confllicte si a negocia diverse situatii cu prietenii lor. Dar in acelasi timp vom fi uimiti de cat de volatile devin emotiile lor.
Aceasta se datoreaza in primul rand schimbarilor hormonale care sunt specifice inceperii pubertatii. Schimbarile de stare pot schimba instant cel mai fericit copil din lume intr-unul foarte apatic sau visator.
Un factor al acestor schimbari emotionale poate fi stresul cu care se confrunta copiii de 10 ani, pentru ca, nu-i asa?, e dificil si pentru ei sa se obisnuiasca si sa intelega toate schimbarile fizice si psihice cu care se confrunta.
Daca ne gandim obiectiv, un copil de 10 ani e tot un copil dar care incepe sa se confrunte din ce in ce mai des cu situatii dificile rezervate adultilor: mai mult efort depus pentru a invata, multe responsabilitati legate de scoala si teme, socializarea cu prietenii si nevoia de acceptare, schimbari emotionale frecvente si neintelese, asteptarile celorlati care in considera uneori un copil iar alteori un adult, etc.
Daca cei mici au crize de nervi si rabufniri necontrolate, de cele mai multe ori nu trebuie sa ne ingrijoram, cu conditia ca acestea sa se intample ocazional. Insa daca remarcati o schimbare de comportament per total si daca remarcati semne ca lucrurile nu merg chiar in directia potrivita (tulburari de somn, de alimentatitie, neadaptare sociala etc) atunci cel mai bine apelati la un specialist.
Cel mai important este sa ramaneti aproape de copilul vostru atunci cand trece prin aceste schimbari majore, sa i le explicati, sa nu-l pedepsiti atunci cand aveti sentimentul ca exagereaza si sa gasiti impreuna modalitati de a va relaxa.
E important sa nu uitam ca e vorba doar de o perioada de cativa ani prin care am trecut cu totii asa ca se presupune ca stim cu certitudine la ce sa ne asteptam.
Meseriadeparinte.ro este un blog personal, proprietarul de drept este Ana Maria Mitrus.
Ca vizitator si deci utilizator al blogului confirmi ca ai citit si esti de acord sa respecti TERMENII SI CONDITIILE stabilite.
Folosirea acestui blog si a serviciilor continute in el, este gratuita, sub rezerva respectarii de catre vizitatori a acestor termeni si conditii.
Articolele publicate pe Meseriadeparinte.ro se afla sub protectia legilor privind drepturile de proprietate intelectuala (cum ar fi – dar nu limitativ la: L8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, L84/1998 privind marcile si indicatiile geografice).
Comenteaza cu contul de FB