De la ce varsta au voie copiii sa mearga singuri cu bicicleta pe strada? Plus alte cateva reguli de circulatie esentiale.

Dupa un drum de doua ore cu masina, am ajus la o scoala colorata din Targoviste, unde ne astepta o clasa plina cu copii veseli.

Erau nerabdatori sa incepem lectia de educatie rutiera, care nu era prima pentru ei, asa nu s-au lasat mult rugati sa isi etaleze cunostintele pe care le acumulasera.

Alaturi de noi se aflau si trei politisti de la circulatie rutiera, care au fost intampinati cu prietenie de cei mici. Eu ma asteptam sa vad toti copiii cum se crispeaza si se fac mici in banci atunci cand au intrat politistii pe usa. Dar nici vorba de asa ceva. Copiii i-au aplaudat si i-au salutat cu incredere pe oaspeti, iar acestia la randul lor i-au strigat pe nume pe copii.

Dna invatatoare astepta emotionata sa inceapa ora, si pe parcus am putut sa-mi dau seama cat de mult muncise, cate pregatiri si materiale pentru ca cei mici sa se invete prin joaca

-Dragii nostri, mai tineti minte ce am discutat ora trecuta? Mai stiti de la ce varsta aveti voie sa mergeti singuri cu bicicleta pe strada? A intrebat una dintre doamnele de la Politie.

M-am amuzat in sinea mea, am crezut ca e o intrebare capcana. Ma gandeam cum merg copiii in Bucuresti, pe mijlocul bulevardelor, singuri, fara protectie si fara sa cunoasca nici macar un minim de reguli de circulatie. Credeam ca e responsabilitatea parintilor sa ii invete una alta, dar iata ca am gresit.

-De la 14 ani, au raspuns toti copiii in cor!

-Bravo, inseamna ca ati fost atenti si ati retinut o informatie foarte importanta. Dar dupa ce ne urcam in masina, care e primul lucru pe care-l facem?

-Ne punem centura, s-au auzit din nou raspunsurile corecte.

A urmat o scurta recapitulare a regulilor invatate in ora anterioara, insa eu am ramas putin in urma, gandindu-ma la ceea ce tocmai auzisem: Copiii nu au voie sa merga cu bicileta pe strada singuri, pe strada, pana la varsta de 14 ani.

Era prima data cand auzeam asta si am copii mari. Au 9 si 12 ani, e imposibil ca in tot timpul de cand sunt parinte, sa nu fi aflat despre aceasta regula importanta. Sunt sigura ca nimeni din anturajul meu de parinti nu o stie, si as putea sa extind chiar la majoritatea parintilor.

Mereu am crezut, la modul simplist, ca educatia rutiera pentru copii se refera in principal la traversare, ca ei trebuie sa stie doar un lucru simplu: daca e rosu stam la trecere, daca e verde putem sa traversa. Atentie: nu inainte de a ne asigura ca nu vine nicio masina. Culoarea verde nu garanteaza faptul ca poti sa treci linistit. Din punctul meu de vedere, traversarea e precum croitoria: masori de trei ori si tai o data. Adaptat, inseamna ca te uiti de trei ori in stanga si in dreapta, si treci o singura data.

Mi-a placut foarte mult ce am vazut la ora de educatie rutiera la care am fost invitata si am apreciat enorm toate eforturile depuse de organizatori.

Orele se desfasoara in cadrului programului “Scoala siguranței Tedi”, aflat la a treia editie si derulat in parteneriat cu Ministerul Educatiei si cu Politia Romana.

In anul scolar 2017 – 2018, zeci de mii de copii din toata tara au invatat, in mod creativ, cum sa constientizeze pericolele care ii inconjoara, cum sa le evite si cum sa le gestioneze in cazul aparitiei lor.

  „ Educarea copiilor în ceea ce privește domeniul siguranței este un efort colectiv, de durată. Pe lângă implicarea profesorilor și a părinților ne-a bucurat participarea Poliției Române în această campanie. În anii trecuți, reprezentanţi ai Poliției Române au desfășurat mai multe activități, în școli, cu elevi de clasa I din toată țara și beneficiem de sprijinul lor și în acest an. Faptul că reușim să facem acest lucru în mod creativ, prin joc, adaptat vârstei copiilor ne aduce o mare satisfacție”- Ioana VIȘEAN, Director de comunicare Maspex România.

”Ne dorim copii atenți, activi, responsabili pentru siguranța lor și, de ce nu, a colegilor și familiilor lor. Iar realizarea acestui proiect într-un parteneriat public-privat care și-a demonstrat deja eficiența în cele două ediții anterioare îl face încă și mai valoros. Ne declarăm în continuare întreaga disponibilitate către astfel de inițiative, derulate spre beneficiul copiilor, al cadrelor didactice și al părinților”, Mihaela Tania IRIMIA, director general MEN

„Poliția Română este implicată în acest program pentru a forma un comportament adecvat în rândul minorilor, pentru a le oferi siguranță și cunoștințele necesare depășirii oricăror provocări ale vârstei”, Ramona DABIJA Comisar șef de poliție – Director al Institutului de Cercetare și Prevenire a Criminalități, Inspectoratul General al Poliției Române.

Tedi asigura gratuit suportul didactic, care consta in materiale educative complexe si atractive pentru elevi, astfel incat, la finalul anului scolar, copiii sa fie capabili sa identifice situatiile de risc la care pot fi expusi si sa adopte masuri de prevenire adecvate. Materialele si activitatile pregatite sunt adaptate vremurilor pe care le traim, astfel incat elevii vor invata alaturi de reguli de siguranta rutieri, siguranta la joaca si cu cum sa navigheze in siguranta pe internet pentru a evita situatiile periculoase.

Mai multe detalii despre proiectul “Scoala siguranței Tedi” precum si modul in care scolile se pot inscrie pentru urmatoarele editii, puteti gasi pe site-ul oficial www.scoalatedi.ro.

Ca sa fii la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uita sa:

Sharing is Caring! ❤

******************************************************************

Meseriadeparinte.ro este un blog personal, proprietarul de drept este Ana Maria Mitrus.

Ca vizitator si deci utilizator al blogului confirmi ca ai citit si esti de acord sa respecti TERMENII SI CONDITIILE stabilite de Meseriadeparinte.ro. 

Folosirea acestui blog si a serviciilor continute in el, este gratuita, sub rezerva respectarii de catre vizitatori a acestor termeni si conditii. Calculator Sarcina / Data Probabila A Nasterii

Articolele publicate  pe Meseriadeparinte.ro se afla sub protectia legilor privind drepturile de proprietate intelectuala (cum ar fi – dar nu limitativ la: L8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, L84/1998 privind marcile si indicatiile geografice).

Comenteaza cu contul de FB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *