De ce urasc unii copii sa faca baie?

In mod normal ne imaginam ca momentul in care urmeaza o balaceala pe cinste este o veste minunata pentru cei mici. Daca si noua ne place apa, ne relaxeaza o baie lunga si odihnitoare, credem ca oricine ar fi la fel de incantat. Insa, surpriza, exista copii care nu doar ca nu agreaza momentul in care trebuie sa faca baie ci sunt de-a dreptul ingroziti. Refuza cu indarjire sa intre in apa, plang si urla, iar timpul pentru baie devine un cosmar pentru toata lumea.

Foto

Daca ai epuizat orice idee rationala si nu iti mai vine in minte nicio solutie pentru a inceta aceste razboaie zilnice care au legatura cu baia de seara, afla ca s-ar putea sa existe cateva explicatii foarte simple in spatele refuzului.

  • Il opresti dintr-o activitate interesanta ca sa il pui sa faca baie. Chiar daca baia nu ii displace in mod obisnuit, atunci cand trebuie sa renunte la ceva placut ca sa mearga sa se spele, s-ar putea sa apara o mica antipatie la adresa baii. Daca povestea se repeta mai multe seri la rand, sa nu te mire cand cel mic va prinde aversiune fata de aceasta obligatie care ii strica mereu distractia, fix atunci cand totul devine mai interesant. Incearca sa finalizezi activitatea pe care o desfasoara cel mic, (opresti televizorul, strangi jucariile, etc.) lasa sa treaca vreo 10-15 minute in care eventual sa se plictiseasca, iar apoi intreaba-l daca vrea sa faca o baie cu spuma, cu ratustele, sau ce stii ca-i place mai mult.
  • Frica de culcare. Pentru ca cei mici sunt obisnuiti cu ritualurile, s-ar putea sa asocieze unele activitati ca fiind obligatoriu legate. Daca o activitate ii place, dar cealalta nu, s-ar putea ca sentimentul negativ sa se rasfranga asupra ambelor activitati. Aceasta explicatie se aplica si daca cel mic are o problema cu mersul la culcare sau cu somnul in general. Deoarece stie ca imediat dupa baie va urma culcarea, exista posibilitatea sa inceapa sa urasca baia de seara deoarece o iclude in ritualul de culcare.

  • Teama de “chestiile”care sunt in apa. Multi copii mici au tot felul de temeri si ca urmare sunt foarte sceptici la tot ce iese din sfera cunoasterii lor. Atunci cand sunt in cada plina cu apa, orice praf, par, punct negru sau umbra necunoscuta, ii poate speria si ca urmare sa declanseze o criza de plans. Deoarece au intrat deja in starea de teama, orice explicatie rationala va trece pe langa ei, nu vor vrea decat sa se indeparteze cat mai repede de “zona de risc”.
  • Probleme senzoriale. Acest subiect este unul foarte delicat si merita un plus de atentie din partea ta. Probleme si senzatii pe care noi nici macar nu le bagam de seama sau care nu ne deranjeaza deloc, pentru ei pot deveniun adevarat chin, doar ca nu stiu cum sa explice asta. Printre cele mai comune probleme senzoriale se intalnesc urmatoarele:
    • Disconfort legat de senzatia de apa pe corpul lor
    • Disconfort legat de temperatura apei
    • Disconfort in legatura cu sunetul apei care se revarsa in baie
  • Teama ca le va intra sampon in ochi. Daca cel micau avut cel putin o experienta nefericita legata de sampon in ochi, fii sigura ca nu o va uita prea curand. Asa ca, oricate aspecte placute sau amuzante legate de baie ii vei spune, el va sti una si buna: daca face baie ii va intra sampon in ochi si il va ustura foarte rau.
  • Teama de a nu aluneca in cada
  • Teama a nu fi aspirat in scurgere

Toate ideile de mai sus nu reprezinta o lista exhaustiva, dar includ cele mai frecvente motive pentru care unii copii ar putea dori sa evite momentul baitei de seara.

La fel ca in cazul multor altor probleme pe care le au copiii, nu este eficient sa iti impui puterea obligandu-l sa faca ceva, ci este important sa gasesti puterea interioara a celui mic. Ajungand la sursa fricii copilului tau, intelegand-i si ajutandu-l sa o depaseasca este o solutie care va functiona cel mai bine pe termen lung.

 

Comenteaza cu contul de FB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *