De ce sunt importanti prietenii?
Va mai aduceti cand eram noi mici si “ieseam afara” la bloc unde tot timpul gaseam o gasca de prieteni in care ne integram instant? Era destul sa cunoastem doar o singura persoana si ne comportam ca si cum eram cu totii prieteni de cand lumea.
Copiii din ziua de azi nu sunt la fel. Sunt singuratici, crescuti intr-o lume a adultilor, izolati in masina in drumurile dintre scoala, after, petreceri private si casa. Sunt tot timpul supravegheati, atentionati, criticati si foarte rar au ocazia sa se desfasoare natural intr-un grup de prieteni de aceeasi varsta. Chiar si atunci, preocuparile nu mai au legatura neaparat cu ceilalti copii si cu o posibila relatie de prietenie, de obicei se concentreaza asupra telefoanelor, tabletelor si nivelul la care au ajuns la un anumit joc.
Cand cresc si incep sa se rupa de parinti si de mediul gen “acvariu” in care au crescut, au dificultati majore de a se integra, de a comunica si de a se face placuti.
E important sa-i invatam pe cei mici inca de la cele mai fragede varste cum sa-si gaseasca prieteni cu care sa se joace jocuri care implica activitati fizice si multa comunicare. Fara device-uri adica. Prieteniile nu sunt doar o sursa de distractie. Ele ii ajuta pe copii sa aiba o dezvoltare plina de semnificatie. Copiii de varsta scolara descopera in afara familiei cine sunt si afla ca o importanta latura a personalitatii lor, aflata in plina dezvoltare, depinde de reactiile pe care le starnesc in semenii lor. A avea unul sau mai multi prieteni creeaza un sentiment al apartenentei, bazat in primul rand pe pasiunile comune.
In prieteni, copiii au tot atatia aliati cu ajutorul carora pot face fata mai usor diferitelor dificultati cu care se confrunta. In felul acesta suporta mai usor stresul, refuzul sau jignirile.
Poate ca cel mai mare beneficiu al prieteniei este ca ii incurajeaza pe copii sa creasca depasindu-si interesul fata de propria persoana. In acest fel invata sa nu se gandeasca numai la propriile dorinte, ci sa dezvolte o perspectiva mai larga in care sa aprecieze preocuparile celorlalti asa cum si le apreciaza pe ale lor. Grija fata de prieteni sau simpla dorinta de a se juca cu acestia poate diminua pericolul egoismului si poate deschide calea catre negociere, compromis si chiar generozitate.
Si voi simtiti ca in ziua de azi copiii sunt mult mai reci, mai stingheri si ca nu stiu cum sa se joace cu prietenii lor? Daca da, cum ati depasit aceasta problema?
Ca sa fiti la curent cu noutatile despre Meseria de Parinte nu uitati sa dati Like Paginii de FB sau sa va inscrieti la Newsletter.
un caz fericit, citat aproximativ din zicerile fie-mii, fix ieri:
“tati, e bine sa ai prieteni, ca uite, ieri cand ne jucam cu X, m-a ajutat sa o ridic pe Y (sor’sa) pe tobogan (n.r. in sens invers, obviousely). eu o trageam pe Y, iar X ma tragea/tinea pe mine, si asa am reusit. e bine sa ai prieteni :)” (smiley adaugat de mine, nu stiu cum sa reproduc “ranjetul” de bucurie de pe fata ei cand imi povestea cum au urcat invers pe tobogan)
ahhh, urcatul invers pe tobogan… 😀 , uite asta e unul dintre motivele pentru care nu mai au copiii voie sa aiba prieteni: pentru ca ii invata prostii 😀