De ce nu cred ca o palma la fund rezolva vreo problema
Am primit un comentariu la articolul “De ce isi bat parintii copiii“, iar raspunsul meu s-a lungit atat de mult incat am decis sa il fac un articol de sine statator.
Eu cred cu tarie, ca o palma la fund nu poate rezolva o problema. Este doar o demonstratie de forta atunci cand rabdarea sau inteligenta au fost epuizate.
Sa motivezi o palma la fund ca fiind spre binele copilului, pentru a-l salva de la alte pericole, cum ar fi bagatul degetelor in priza, este aberant.
Un copil mic nu are ce sa caute cu mainile in priza, se presupune ca e supragheat, deci este in exclusivitate responsabilitatea adultui. Iar o palma la fund nu inseamna supraveghere.
Un copil mai mare, de asemenea, nu are ce sa caute cu degetele in priza, se presupune ca a fost invatat pana atunci despre pericolul care il paste. Daca nu fost invatat despre priza, este doar responsabilitatea adultului. Iar o palma la fund nu va inlocui niciodata o explicatie (care, atentie, e important sa fie pe intelesul copilului).
De multe ori, ce intelegem noi ca adulti prin “explicatie cat se poate de clara”, pentru cei mici nu are niciun sens. Deci daca le spunem ceva dar nu ne asiguram ca au inteles exact ce vrem sa le transmitem, demersul in sine e egal cu zero. Faptul ca nu putem sa ne facem intelesi de cei mici e responsabilitatea noastra, nu a lor.
O palma la fund nu ii educa pe cei mici, nu aduce niciun argument in plus fata de o discutie sau o explicatie.
O palma la fund este doar o demonstratie de forta prin care i se transmite copilului “eu sunt mare, tu esti mic, eu am dreptate, tu nu, faci ce vreau eu altfel ti-o iei”. Iar copilul are doua variante: se supune sau se lupta (mai exista varianta in care fuge, dar aici nu e cazul).
In prima varianta, in care se supune, avem un copil docil, dresat, dar etichetat ca fiind “ascultator” iar in a doua varianta, in care se lupta, avem un copil cu o personalitate puternica, dar etichetat ca fiind “recalcitrant, obraznic, prost crescut”, si caruia “o palma la fund nu ii ajunge”, asa ca incidentul va degenera. Dupa multe repetitii ale scenariului “iti dau o palma pentru ca iti vreau binele”, exista sanse foarte mari ca un copil din a doua varianta sa fie “imblanzit” astfel incat sa ajunga la fel ca unul din prima varianta. Este momentul in care adultii au invins, iar cel mic a renuntat.
O sa ma opresc aici, desi as putea sa scriu toata noaptea pe acest subiect.
Concluzia este ca sub nicio forma nu cred ca o palma la fund ar putea rezolva o problema, altfel decat pe termen scurt, ceea ce este doar in avantajul parintelui.
O metoda de educatie inteligenta, care e adevarat, presupune mai mult efort din partea parintelui, va avea in schimb rezultate pe termen lung, iar avantajul major este al copilului.